用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利 vs 播道 vs 真道
樓主: TYSC
go

聖瑪加利 vs 播道 vs 真道  

一家三口 發表於 21-4-26 18:24

睇到妳有留言,小朋友或者將來會去外國升學,那選擇外語時 ...

選德文或者西班牙文可以將來可以讀少一科吗?

73662710 發表於 21-4-27 09:03
選德文或者西班牙文可以將來可以讀少一科吗?

如果小朋友去英國讀Y10, 而又選修外語的話,相信响smcesps 由小三讀到中二,足夠應付英國的外語課程,即係可以讀小一科啦

當然都係要讀(如果小朋友選擇外語)
其實係一家四口子

sunwoo1982 發表於 21-4-26 15:23
請問知道smc的數學成績嗎?

其實4c中,3分的全都above, 重要係above好多果種,5分的也是above average好多,只是中文above average 10%左右,相對來講確是沒有另外三科咁好。

要挑剔的話,就係唔知佢4分係考成點,如看5分,你會明点解佢三大率咁好,但4分不高,可能暗示佢入其它7大就唔太多,再加上學生背景中產多,入唔到三大,我估去海外多過會選其如幾間,因為我也是这樣打算

twhkleung 發表於 21-4-27 18:29
其實4c中,3分的全都above, 重要係above好多果種,5分的也是above average好多,只是中文above average 10 ...

多謝你的詳細資料,smc真的very good !

TYSC 發表於 21-4-26 16:32
最終三間都無揀,因為收到英華call。

想問舊年有冇寫求位信去YW?

twhkleung 發表於 21-4-27 18:29
其實4c中,3分的全都above, 重要係above好多果種,5分的也是above average好多,只是中文above average 10 ...

你好有心。
我都想問,我小朋友預備升中四,學校問會否報IAL? 學校其實有沒有IAL 限額? DSE vs IAL 點選擇?

我想小兒先在 HK 升學,可以的話master 到外國讀。

感激

lawiskcyu 發表於 21-4-28 09:11

你好有心。

IAL聽了很久,但一直未收過通知有,但以暫仍未能正實...

twhkleung 發表於 21-4-28 09:16
IAL聽了很久,但一直未收過通知有,但以暫仍未能正實...

你講得對,原來學校想2021-2022 開 IAL,現在問我們想不想參加。

lawiskcyu 發表於 21-4-28 11:24
你講得對,原來學校想2021-2022 開 IAL,現在問我們想不想參加。

中四參加,IAL要讀3年嗎?

lawiskcyu 發表於 21-4-28 11:24

唔怪得我唔知啦,我仔以冇機會了。

如果有打算去以升學我都會選AL

BHA 發表於 21-4-28 11:47
中四參加,IAL要讀3年嗎?

學校通告第2點如下:
The coverage of the syllabi for IAL subjects are broder in scope. Students who choose IAL may be required to attend classes on Saturday of S4, S5 or even long holidays if deemed necessary.

不知是否兩年!詳細要問學校。

IAL is a good option especially for those good at math and science !!!!!!