用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利 vs 播道 vs 真道
go

聖瑪加利 vs 播道 vs 真道   [複製鏈接]

(這是2020主題,小朋友已經升上小一,多謝大家意見)

小朋友有這三間offer,家住九龍區。小朋友中、數較好,英文普通,喜歡閱讀中文書。

SMC近、兩文四語、英小、英文語境、學生少支援較多,但學費貴、中文較弱。

播道英小、粵教中,但遠。

真道11年教育、重科學,但遠、DSE成績無IB咁好。

請問大家會如何選擇?
   11    0    0    0

TYSC 發表於 20-4-10 14:54
小朋友有這三間offer,家住九龍區。小朋友中、數較好,英文普通,喜歡閱讀中文書。

SMC近、兩文四語、英小 ...

我會比較喜歡播道,DSE升緊,校長亦好

真道會out因為11年遲放學,但如果讀得掂入到IB班成績亦不錯

SMC唔熟

我會揀播道,因為而家學校成績升緊,前境唔錯,校舍又大又靚。真道如果小朋友叻,入到ib就好,但如果入dse就唔太好,學校dse成績麻麻。smc我唔太清楚,佢好似成績都升緊,但好似播道升得多d

樓主你記得你好似有男拔及英華final in, 或者好快收到call再諗啦

kimlam953 發表於 20-4-10 17:20
樓主你記得你好似有男拔及英華final in, 或者好快收到call再諗啦

唔會啦!兩間去到最後都係收reject,收call都係waiting嗰啲家庭,我無機會了。

TYSC 發表於 20-4-10 17:23
唔會啦!兩間去到最後都係收reject,收call都係waiting嗰啲家庭,我無機會了。
...

估唔到..對唔住呀我以為一定有waiting至問起

我會揀播道

kimlam953 發表於 20-4-10 17:32
估唔到..對唔住呀我以為一定有waiting至問起

唔緊要,失望一定有。但都已經係事實,不如諗吓現有這幾間邊間適合自己小朋友。

回覆樓主:

我會揀 St Margaret. 雖然貴,但我好認同佢校長理念,小朋友感覺出來自信得來又好得體,好淡定,語文又好,樓主加油呀,我都系 YW final round rejected   

樓主有無打算送小朋友去外國讀書? 如有,SMC係首選,真道都唔錯。 如冇,播道值得揀呀!

TYSC 發表於 20-4-10 14:54

SMC近、兩文四語、英小 ...

選播道

其實英華只係名氣大,學費平,用DSE 成績計。佢近幾年都差左。而且親生仔係狀元都小左。而且佢只係一間中小。用語境比較。好多學校都比佢好
加上12 年男校。考唔到其實唔需要太可惜。

你手上offer 都唔差。
真道播道我唔熟。但眼見小朋友放學時間。我會覺得係一個concern.
佢地返地時間,同我地返工時間一樣甘長。放左學仲要谷。
我情願小朋友多返啲自由時間。

其實SMC 都唔錯,我唔明點解啲家長好似唔係甘鐘諗呢間。
好多考直私都唔會放佢為首選。

abcabc123456 發表於 20-4-11 14:38
其實英華只係名氣大,學費平,用DSE 成績計。佢近幾年都差左。而且親生仔係狀元都小左。而且佢只係一間中小 ...

這兩日與smc用家傾完,清晰了很多,亦感覺學校很為學生著想。

或許我明點解很多家長不放smc為首選。smc很為學生作升學打算,如果是決定海外升學,學校會跟進升學前的各種考試。但亦因如此,很多學生沒有在港入大學/報DSE,所以DSE成績出得不透明。

另外,SMC既面試流程確實長,有可能過程中已有其他offer,所以非首選。

但聽完用家講,感覺良好,我會再聽埋其他意見,就會決定。

回覆 TYSC 的帖子

明白,希望你早日有決定。你揀邊間,小朋友都會喜歡的。
最緊要小朋友身體健康,快樂地成長👍🏻👍🏻

我會考慮近屋企個間

yiyi222 發表於 20-4-10 17:33
我會揀播道

請問有無原因呀?

如果講考DSE,三間中最正路是播道.真道讀少一年,SMC重英輕中文.

Sing13 發表於 20-4-12 12:03
如果講考DSE,三間中最正路是播道.真道讀少一年,SMC重英輕中文.

就是這樣才苦惱,暫時不考慮海外升學,所以理應考DSE。唯小朋友中文較好,又想小朋友多接觸英文......

TYSC 發表於 20-4-12 10:29
請問有無原因呀?

龍校,學校教育理念好突出,校長老師有愛心,英小,學校環境靚,DSE成績前景可觀

Sing13 發表於 20-4-12 12:03
Smc而家都重視中文,一d都唔覺輕視
‹ 上一主題|下一主題