用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幾時叩門
go

幾時叩門

如要叩門,是7/7當日?還是要註冊後先叩

回覆樓主:

7/7當日.但有些之前可交表申請。但點都要去註冊

LOKLOK89 發表於 20-4-10 13:06
7/7當日.但有些之前可交表申請。但點都要去註冊

請問是否要先到已派的學校註冊,然後去叩門?

註冊好似7月9日及7月10日。最好一放榜就要去叩門。
而且都有兩日時間

jkbbjk 發表於 20-4-12 02:19
請問是否要先到已派的學校註冊,然後去叩門?

要放榜儘快叩門,先到先得。但必須去註冊

babykenny 發表於 20-4-10 09:43
如要叩門,是7/7當日?還是要註冊後先叩

註冊前叩,但如果响註冊最後日期前還未成功叩門,就要"先註冊"後繼續找學校叩門。不過,提提大家今年不知會否"取消叩門"程序,改為直接致電自行有選該中學之學生名單。

YmOra 發表於 20-4-12 10:26
註冊前叩,但如果响註冊最後日期前還未成功叩門,就要"先註冊"後繼續找學校叩門。不過,提提大家今年不知 ...

是因為疫情,那直資怎樣?

jkbbjk 發表於 20-4-13 18:18
是因為疫情,那直資怎樣?

如果,有了直資學位又想响放榜日後"叩門",同樣要响註冊日期前完成叩門且獲得學位,唔得就要先註冊後繼續叩門工作了。

YmOra 發表於 20-4-12 10:26
註冊前叩,但如果响註冊最後日期前還未成功叩門,就要"先註冊"後繼續找學校叩門。不過,提提大家今年不知 ...

你意思指中學可能call返自行?

nillnill 發表於 20-4-13 21:46
你意思指中學可能call返自行?

有D似當年"沙崇"响君子協定下不接受叩門申請,只响"自行名單"中還未被沙崇取錄的備取生名單逐一問會否接受其叩門位。

nillnill    發表於 20-4-13 22:54

我就估計叩門例牌都係筆試,參考DSE及小學叩門筆試做法(之前小朋友升小時叩過上水某校,都係筆試加口試),坐鬆d,發燒無得考叩門試,甚至可能要申請過自行或乙一或甲一才有得考叩門試。及取消口試。

回覆樓主:

其實沙田區是否仍有君子協定,不接受叩門?

回覆樓主:

留意心儀學校網頁公布
例如 善德叩門日期係7月8日(三)

S.1 Transfer Application
https://www.bstc.edu.hk/CustomPage/openInNewPage.aspx?ct=customPage&webPageId=38&nnnid=52

7月7日去叩門,通常叩門結果是否在7月10日之後?若7月9日註册後。叩門又取錄,怎麽辦?

如果自行冇報,叩門係咪應該冇機會? 叩門學校唔知學生次弟?

calendula 發表於 20-5-23 10:00

間間唔同架喎

回覆樓主:

要留意有些學校基本上不接受叩門

鸚鵡 發表於 20-5-23 12:48
要留意有些學校基本上不接受叩門

了解。
所以報自行時,應該都要知道該中學有無得叩門。
如果自行唔中,派位都唔中都無得叩。
這個對於走去他區報自行而言,機會率更低,衰左又無仇報。變成叩門少一個機會。
甚至有傳影響埋自二。這個要求證了。

calendula 發表於 20-5-23 10:00

如之前有報自行 叩門學校知次第

其實我覺得最好係備取list一路call落去, 快靚正之餘, 學校/家長都減輕唔少工作。講真, 係鍾意學校既, 理應自行會有入紙