用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇一間唔太理想既直資,還是繼續玩大抽獎? ...
樓主: Duffy15
go

選擇一間唔太理想既直資,還是繼續玩大抽獎? [複製鏈接]

annefu 發表於 20-4-10 17:18
聖道迦南係band 2b ,佢做過我地學校模擬考試,所以我知,另外林大輝係band 2c,鄧鏡波較傳統學校,聖道迦 ...

聖道迦南,我估,仲未達到B2B水平吧。依學校2018/19,主科中文似乎未達全港2級水平,還要看入大學資格3322率吧~~~

huingalam 發表於 20-4-11 00:28
好想知聖道迦南放榜後叩門位多唔多?之前收左冇留offer收返的機會大嗎?叩門用咩標準收生?
...

我諗都幾難,學校收咗你放棄,之後想再入返,同埋叩門本身位少,應該冇咩可能

mcl203 發表於 20-4-11 01:23
聖道迦南,我估,仲未達到B2B水平吧。依學校2018/19,主科中文似乎未達全港2級水平,還要看入大學資格3322 ...

介乎呢個range ,因為想表達係banding 應該高過林大輝

annefu 發表於 20-4-11 21:21
介乎呢個range ,因為想表達係banding 應該高過林大輝

林大輝學校報告完全無提,唔知了~

迦南,似乎要睇埋,大部分學校學生會選修嘅副科,phychembioecongeog嘅合格水平,即係2仔,都低過香港平均率,我估,未達2B水平~~~

mcl203 發表於 20-4-11 23:19
林大輝學校報告完全無提,唔知了~

迦南,似乎要睇埋,大部分學校學生會選修嘅副科,phychembioecongeog ...

迦南黎學校模擬考試個排,我都搵過資料,2b-2c 咁上下,後來又問過老師意見,林大輝問過教過既老師,考dse 問題,其實真係會有些運動員出國比賽,逢運動學校,通常都係咁,搵資料2c 咁上下。迦南其實收好多banding 幾高學生,佢基督教學校,好有愛心對學生,所以我覺得每間學校都有佢style,dse 成績唔高,更有一啲取捨問題。都係個句啦,受到谷既小朋友,想揀入大學率高既學校,實屬正常不過  

annefu 發表於 20-4-11 23:30
迦南黎學校模擬考試個排,我都搵過資料,2b-2c 咁上下,後來又問過老師意見,林大輝問過教過既老師,考dse ...

坊間學校Banding,似乎,係用DSE成績去估評~~~

但,同意選合適嘅學校係重要嘅~~~

mcl203 發表於 20-4-11 23:32

有,網上有中學dse 資料search 到,我約略記低,再加上睇埋學校裡情況,最理想更係有朋友用家過來人啦,清楚學校實際情況,睇番上年我校師兄派位結果,其實真係好心傷,成績好,派得好唔理想,所以要好小心排位,派位號碼就真係無法估計。~_~

mcl203 發表於 20-4-11 23:32

用DSE成績去估評已經好真實, 無成績的更加心知肚明, 但偏偏有時候家長不能接受現實

chanti 發表於 20-4-12 00:22
用DSE成績去估評已經好真實, 無成績的更加心知肚明, 但偏偏有時候家長不能接受現實
...

心結!從來教小朋友讀書之路係睇自己,人哋叻唔叻唔関自己事,就算入讀強校,自己係小數民族,亦毫無意思!總之最好緊貼大市,能力係睇自己市場位置嘅~~~

mcl203 發表於 20-4-12 10:30
心結!從來教小朋友讀書之路係睇自己,人哋叻唔叻唔関自己事,就算入讀強校,自己係小數民族,亦毫無意思 ...

係囉, 入讀dse 成績2c /3a 校,唔代表自己小朋友真係2c /3a,但學校真係2c/3a, 不是家長因自己喜好,搵下人support 就可隨時升級不過一間學校, 收不少家長所謂既band 1-2 學生,但dse 成績得2c, 即負增值的話,咁學生係市場都會缺少左競爭力,咁就自求多福了.

mcl203 發表於 20-4-12 10:30
心結!從來教小朋友讀書之路係睇自己,人哋叻唔叻唔関自己事,就算入讀強校,自己係小數民族,亦毫無意思 ...

我自己曾經係強校小數民族,又不是毫無意思既, 一樣開心返學, 見人地乜都識我唔識,更令我力爭上游

chanti 發表於 20-4-12 10:42
係囉, 入讀dse 成績2c /3a 校,唔代表自己小朋友真係2c /3a,但學校真係2c/3a, 不是家長因自己喜好,搵下人s ...

刻意降banding無須要,力求升banding又無謂。做乜都係放落自己袋,自己happy就夠了~~~

chanti 發表於 20-4-12 10:42
係囉, 入讀dse 成績2c /3a 校,唔代表自己小朋友真係2c /3a,但學校真係2c/3a, 不是家長因自己喜好,搵下人s ...

你應該係誤解左一啲意思,請你小心用語,唔該晒

annefu 發表於 20-4-12 10:46
你應該係誤解左一啲意思,請你小心用語,唔該晒

請勿對號入座、謝謝。

chanti 發表於 20-4-12 10:47
請勿對號入座、謝謝。

朋友,請留意這個post 既題目既主題是什麼  

annefu 發表於 20-4-12 10:49
朋友,請留意這個post 既題目既主題是什麼

多謝提醒、不過不代表我要小心用語、謝謝

chanti 發表於 20-4-12 10:52
多謝提醒、不過不代表我要小心用語、謝謝

原來大家都離咗題添~~~

mcl203 發表於 20-4-12 11:16

總之樓主最後選擇到直資或大抽獎就好了 。

mcl203 發表於 20-4-12 11:16

隔離講講下GH 講到去HY , PC 添喎

多謝咁多位jm既寶貴意見我仍掙扎中其實可唔可以知道小朋友係EDB既排名?老師提供既banding同EDB既有冇分別?
‹ 上一主題|下一主題