用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇一間唔太理想既直資,還是繼續玩大抽獎? ...
樓主: Duffy15
go

選擇一間唔太理想既直資,還是繼續玩大抽獎? [複製鏈接]

annefu 發表於 20-4-10 17:49
其實會發覺好多間都巳經無show dse 成績架啦 ^_^" 所以我就係覺得學校教學style ,方向,是否適合孩子性格 ...

反而係, 好多有實力的都會show dse 成績,哈哈, 純粹係我份人比較現實,相信成績反映教學質素
當然,合適最需要。

CM.MUN 發表於 20-4-10 15:38
我估16號之後都會有,因為直資5月4日前交名單上教育局,到時通知你,你又來註冊家長已經唔會再入抽飛問題 ...

我有間直資係手,我16/4前去抽飛,去玩大抽獎,假若4/5前收到另一間直資offer,我仍可去個間有offer比我的直資註冊,退出唔玩大抽獎⋯我有冇理解錯?

annefu 發表於 20-4-10 17:49
其實會發覺好多間都巳經無show dse 成績架啦 ^_^" 所以我就係覺得學校教學style ,方向,是否適合孩子性格 ...

你容易d選擇,因你仔運動強,而選擇的直資係呢方面好多配套,當然值得去讀。我主要鍾意手上既直資因為是英中吸引,配套比津校好,其他就一般!

chanti 發表於 20-4-10 18:01
反而係, 好多有實力的都會show dse 成績,哈哈, 純粹係我份人比較現實,相信成績反映教學質素
當然, ...

^_^ 大家小朋友都讀得開心就好

annefu 發表於 20-4-10 17:18
聖道迦南係band 2b ,佢做過我地學校模擬考試,所以我知,另外林大輝係band 2c,鄧鏡波較傳統學校,聖道迦 ...

原來聖道迦南高band過林大輝,我以為同banding

Duffy15 發表於 20-4-10 18:30
你容易d選擇,因你仔運動強,而選擇的直資係呢方面好多配套,當然值得去讀。我主要鍾意手上既直資因為是英 ...

是的 ,我仔由細到大都係中文較差,拉低左中文科同常識科成績,英文係應付到,所以考慮林既原因係因為英文,其實聖道迦南對我仔評價都好好,要考老師都話好大機會考到,我覺得間學校都好好,但運動方面不是迦南方向,所以冇考。其實,好多直資,相信大抽獎後都有叩門位,九龍城區,我覺得陳瑞琪喇沙係保險線

chanti 發表於 20-4-10 18:01
當然, ...

因為好多家長都用dse做指標,未必會諗適唔適合自己小朋友。我覺得呢個年代,已多左家長搵適合小朋友的中學比佢哋讀,話晒6年學習生涯,又正直過度青春期,搵合適的中學都重要!

回覆 chanti 的帖子

鄧鏡波當年我排到十几,亦是last一間,如果是b1生再排亦冇用

Duffy15 發表於 20-4-10 18:37
因為好多家長都用dse做指標,未必會諗適唔適合自己小朋友。我覺得呢個年代,已多左家長搵適合小朋友的中學 ...

係呀,以dse 做指標係好現實的,因為想讀大學的話,都係睇dse成績行頭。而以dse做指標亦某程度上睇到教學及學校管理質素,看看培道,真光,收的是band 2多卻有band 1 成績, 培正收不少小學部band 2 生卻有1A佳績。

另外, 我覺得係以公開試制度及課程去看適唔適合自己小朋友多於間學校適唔適合小孩多。

annefu 發表於 20-4-10 18:36
是的 ,我仔由細到大都係中文較差,拉低左中文科同常識科成績,英文係應付到,所以考慮林既原因係因為英文 ...

陳瑞琪喇沙係band 1 不是band 2 保險線啊、樓主仔仔band 2

回覆樓主:

陳係band 2a ,睇番我地學校每年都有幾個入。所以banding 係好難作準。banding 3學校都有學生入大學,如小朋友係受谷,揀dse 入大學率高既學校一定。

Duffy15 發表於 20-4-10 18:26
我有間直資係手,我16/4前去抽飛,去玩大抽獎,假若4/5前收到另一間直資offer,我仍可去個間有offer比我的 ...

我之前上網睇到過其他留言係可以,當然最好打去教育局問請楚比較好,因,此中今年係新玩法,安全啲

聖道迦南係band 2b ,佢做過我地學校模擬考試,所以我知,另外林大輝係band 2c,鄧鏡波較傳統學校,聖道迦 ...

yes, most ss band 2A-2B.
one elite class for some band 1C ss.

好想知聖道迦南放榜後叩門位多唔多?之前收左冇留offer收返的機會大嗎?叩門用咩標準收生?

annefu 發表於 20-4-10 19:00
陳係band 2a ,睇番我地學校每年都有幾個入。所以banding 係好難作準。banding 3學校都有學生入大學,如小 ...

啱呀, 陳係band 2a ,所以話係band 1 生而不是band 2 生的保險線啊。

band3學校當然都有學生入大學,問題係幾多%.

chanti 發表於 20-4-11 00:34
啱呀, 陳係band 2a ,所以話係band 1 生而不是band 2 生的保險線啊。

band3學校當然都有學生入大學,問題 ...

九龍城區band1 生大抽獎跌落1x 學校,比比皆是,樓主小朋友是否九龍城區 ? 因為通常鄧鏡波學校放係比較後位置。

annefu 發表於 20-4-11 00:39
九龍城區band1 生大抽獎跌落1x 學校,比比皆是,樓主小朋友是否九龍城區 ? 因為通常鄧鏡波學校放係比較後 ...

band1 生大抽獎跌落1x都係band 1 學校呀。樓主小朋友是九龍城區不過是band 2, 如不想搏, 想抽直資飛穩入band 2 津校,乙一放鄧鏡波好正常呀。

回覆樓主:

可能九龍城區家長會比較明白番本區學校性質,正如問我第二區大抽獎我都答唔到,唔緊要啦,樓主 Duffy15 會選擇得到,加油    

annefu 發表於 20-4-11 00:47
可能九龍城區家長會比較明白番本區學校性質,正如問我第二區大抽獎我都答唔到,唔緊要啦,樓主 Duffy15 會 ...

其實,那一區都好,網上已經大把資料可search 到. 唔做功課的,就算邊區家長都係一樣。

chanti 發表於 20-4-11 00:52
其實,那一區都好,網上已經大把資料可search 到. 唔做功課的,就算邊區家長都係一樣。
...

差不多啦
‹ 上一主題|下一主題