用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇一間唔太理想既直資,還是繼續玩大抽獎? ...
樓主: Duffy15
go

選擇一間唔太理想既直資,還是繼續玩大抽獎? [複製鏈接]

回覆樓主:

還有70%學位可以抽,如果直資學校不是十分鐘意,又吾係邊沿人,我會搏。

chanti 發表於 20-4-10 11:33
佢意思應該係, band 1生就算係冧巴唔靚,甚至係冧巴至差個個、都只會派去band 2a 中學(除非你無揀2a 中學 ...

我就是這意思。thx.thx

ET0911 發表於 20-4-10 11:08
我都有里個煩惱!我小朋友b2a, 已交聖道迦南留位費.
如參加統一派位,會入b2 組別,小學老師話以學校往績, ...

聖道迦南係band 2c , 咁有80-90% band 2派到比聖道迦南好既中學都好正常,但問題係比聖道迦南Banding 好既中學不等於係你仔女既心水中學。
我覺得,你要接受到worst case eg 如派去觀塘區非大熱band 2如聖安當及司徒浩都ok 先好放棄呢間band 2尾英中直資。

佢意思應該係, band 1生就算係冧巴唔靚,甚至係冧巴至差個個、都只會派去band 2a 中學(除非你無揀2a 中學 ...

明白了!

回覆樓主:

大家都係困惑在聖道迦南。家長口碑OK,但老師好似唔多讚成band 2A學生選,應為應該有更好選擇,但每區band 2英中真係少到一個點,已註冊2A家長們好煩惱會揀錯。

問題果區有無band2A學校可以填啊

如果果區無,得他區的band2A幾個位,真係唔博得過

LeeCC 發表於 20-4-10 12:56
問題果區有無band2A學校可以填啊

如果果區無,得他區的band2A幾個位,真係唔博得過

咁又係, 好少band2A學校,咁只可以講,band 1 至差都只會派都band 2 大熱吧

請問大家 如果大埔羅定邦同屯門b2津校又點比較呢? 家住屯門 (b2生)

回覆樓主:

想問直資waiting會唔會係16/4前收到消息?一旦決定大抽獎,係咪直資waiting會自動取消?還是7月再通知?

7月派位後,會再有直資收生嗎?

littlebbcstar 發表於 20-4-10 13:46
請問大家 如果大埔羅定邦同屯門b2津校又點比較呢? 家住屯門 (b2生)

Sorry, 不清楚屯門區band 2 學校質素及派位策略, 所以不敢比太多意見。

羅定邦有igcse ,英中, 如果打算出國我會揀羅, 打好個英文底. 但同時有不少人說羅教學質素麻麻, 老師流失量高, 所以如果住屯門,沒有打算出國讀書, 而區內band 2 學校質素幾好,我唸我會揀屯門b2津校多。我自己係, 要好心水我先會比錢及要個仔老遠去讀, 時間及金錢同樣重要。

chanti 發表於 20-4-10 14:08
Sorry, 不清楚屯門區band 2 學校質素及派位策略, 所以不敢比太多意見。

羅定邦有igcse ,英中, 如果打算出 ...

好多謝你意見

Duffy15 發表於 20-4-10 14:05

想問直資waiting會唔會係16/4前收到消息?一旦決定大抽獎,係 ...

我估16號之後都會有,因為直資5月4日前交名單上教育局,到時通知你,你又來註冊家長已經唔會再入抽飛問題,(我估傢)

想問直資waiting會唔會係16/4前收到消息?一旦決定大抽獎,係 ...

我估16號前唔會通知直資waiting,我估會16號後,因為16號前都有人抽飛

直資waiting已經開始call, 相信16/4後又會call 一批,直到5 月頭。
7月派位後,會有直資收生、上年德信及培基去到7 月仍有叩門位。

回覆樓主:

聖道迦南係band 2b ,佢做過我地學校模擬考試,所以我知,另外林大輝係band 2c,鄧鏡波較傳統學校,聖道迦南英文較好,林大輝運動活動都多,視乎孩子性格較靜或坐唔定,因呢幾間學校我也有朋友仔在讀。

annefu 發表於 20-4-10 17:18
聖道迦南係band 2b ,佢做過我地學校模擬考試,所以我知,另外林大輝係band 2c,鄧鏡波較傳統學校,聖道迦 ...

有咩資料顯示林大輝係band 2c?
係fb 比人吹大到好多band 1 生讀

回覆樓主:

我囝都係九龍城區,呢區除左band 1學校,其餘band 2,3學校都唔算太吸引,所以我都應該選擇直資,校舍,活動,英文教學...

chanti 發表於 20-4-10 17:32
有咩資料顯示林大輝係band 2c?

問過在讀中朋友,教過呢間學校既老師意見,band2c 咁上下,唔會有一個實質數字話比大家知每一間學校banding ,所以最好問有經驗既人

annefu 發表於 20-4-10 17:37
問過在讀中朋友,教過呢間學校既老師意見,band2c 咁上下,唔會有一個實質數字話比大家知每一間學校bandin ...

我認識的都說是band 3, 不過始終無show dse 成績、無法完全了解到, 家長自己決定吧。

chanti 發表於 20-4-10 17:40
我認識的都說是band 3, 不過始終無show dse 成績、無法完全了解到, 家長自己決定吧。
...

其實會發覺好多間都巳經無show dse 成績架啦 ^_^" 所以我就係覺得學校教學style ,方向,是否適合孩子性格為主,我囝係運動底,但我都要求成績要有個底線,至少全部B ,呢個係基本,有A米好囉,個年未有A,米努力囉,其餘運動,活動亦都可能會引發好多小朋友潛能出黎,小朋友讀書大部分有經驗家長都話佢地自己會開竅,當然受谷,讀得書既小朋友仔,更係爭取入band 1,純粹我自己分享  
‹ 上一主題|下一主題