用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 心好亂,請教九龍城Band2女仔大抽獎排位。 ...
樓主: 艾艾
go

心好亂,請教九龍城Band2女仔大抽獎排位。

chanti 發表於 20-4-10 19:27
如果直資係心水,當然唔博啦。
如果不是好合心水,咁我會以個個banding 係個區派位既最差結果來看看能否承受 ...

其實上位的中學,仲有德蘭,佢開英文科目係多過基道,我覺得大概有B2B -B2C左右,比五旬節和彭學高人仲好。

little_yolky 發表於 20-4-13 09:59
有問題既人至會B1用培道乙二做保險線,咁揀一定係邊緣人,但如果佢最後係B2,一定入唔到。
...

有呀!舊年我有兩位jm,佢哋兩個女十分好朋友,成績又係相約屬B1c成績,大抽獎排位分別係:(乙1聖家;乙2培道)和(乙1聖家;乙2九真;乙3培道),兩位jm和兩位小女孩都係對"女校"情有獨忠,故排晒區內幾間幾好嘅女校响最頭位置。

kyu0203 發表於 20-4-13 10:04
唔明,即係band 1放培道要擺位高啲?

我睇小學嗰邊有人話舊年band 2放培道冇機會入。。。咁應該係咩band ...

培道係B2學校,B1點解要放咁前?!如果培道係九龍城係B1,咁MCS、培正、華英、迦密、民生、旅港、聖羅撒、聖家、黃笏南、銀禧、邱佐榮、九真呢批成績好佢好多既叫乜?

YmOra 發表於 20-4-13 10:33
有呀!舊年我有兩位jm,佢哋兩個女十分好朋友,成績又係相約屬B1c成績,大抽獎排位分別係:(乙1聖 ...

最終兩位入左邊間?

有呀!舊年我有兩位jm,佢哋兩個女十分好朋友,成績又係相約屬B1c成績,大抽獎排位分別係:(乙1聖 ...

應該準確D講,B1A-B唔會亦唔應該將佢放前。B1C-邊緣人係合適的,如果想成績再有進步,揀聖家、九真就更合理。

little_yolky 發表於 20-4-13 11:34
培道係B2學校,B1點解要放咁前?!如果培道係九龍城係B1,咁MCS、培正、華英、迦密、民生、旅港、聖羅撒、 ...

唔係咁意思,只係唔明你之前話band 1放培道係有問題,我唔明啫。

咁即係band 1唔放培道保險線,band 2放佢乙一又唔穩陣,咁即係點好?

MimiCactus 發表於 20-4-13 10:27
其實上位的中學,仲有德蘭,佢開英文科目係多過基道,我覺得大概有B2B -B2C左右,比五旬節和彭學高人仲好 ...

德蘭我以為係B3。舊年有個聖道迦南都唔收既B3生抽入咗。唔通佢甲部計全港升咗半級

little_yolky 發表於 20-4-13 11:41
德蘭我以為係B3。舊年有個聖道迦南都唔收既B3生抽入咗。唔通佢甲部計全港升咗半級
...

我也以為德蘭band 3,有同學話零願入聖三一都唔去德蘭。

kyu0203 發表於 20-4-13 11:41
唔係咁意思,只係唔明你之前話band 1放培道係有問題,我唔明啫。

咁即係band 1唔放培道保險線,band 2放 ...

搏架咋。B2放培道乙一,唔係穩入,但一定搏得過

唔係話B1唔放佢保險線,係無理由放咁前。我都係放佢做保險線的,我放乙15。

kyu0203 發表於 20-4-13 11:44
我也以為德蘭band 3,有同學話零願入聖三一都唔去德蘭。

聖三一男女校丫嘛,交通又方便D。

little_yolky 發表於 20-4-13 11:44
搏架咋。B2放培道乙一,唔係穩入,但一定搏得過

唔係話B1唔放佢保險線,係無理由放咁前。我都係 ...

咁都係,9龍城區band 1順排落去,培道都排過10之後的。

kyu0203 發表於 20-4-13 11:45
咁都係,9龍城區band 1順排落去,培道都排過10之後的。

我頭先都唔止數10間,仲有他區位呢。

聖家有直屬,會否不太多位流出黎?

little_yolky 發表於 20-4-13 11:47
我頭先都唔止數10間,仲有他區位呢。

但他區位少,其實排落乙部會否浪費左?

kyu0203 發表於 20-4-13 11:49
但他區位少,其實排落乙部會否浪費左?

咁都好過一早填B2學校吧。

kyu0203 發表於 20-4-13 11:48
聖家有直屬,會否不太多位流出黎?

你好彩,1個位就夠。唔好彩,100個位俾你都無用

Duffy15 發表於 20-4-13 09:26
想知文理麻麻係邊方面?校風?教學?老師?學校行政?Thanks!

綜合我自己去學校附近觀察,舊生比既意見及現正就讀的家長比既消息,話各方面都麻麻,除左麥玲玲校長(學生咁稱乎佢)及有個姓麥的主任好好。
我相信有人話好有人話唔好,自行都有唔少人揀佢, 應該有佢優點的, 但係呢間比唔到信心我揀佢。

little_yolky 發表於 20-4-13 09:54
係因為創知紅底,唔係咁多人接受到。

唔係黑底就得啦

MimiCactus 發表於 20-4-13 10:27
其實上位的中學,仲有德蘭,佢開英文科目係多過基道,我覺得大概有B2B -B2C左右,比五旬節和彭學高人仲好 ...

我無留意德蘭可能真係升左band、咁對九龍城區家長來說是好事,多一個好選擇。

chanti 發表於 20-4-13 12:54
我無留意德蘭可能真係升左band、咁對九龍城區家長來說是好事,多一個好選擇。
...

五年前,有一個機會同德蘭校監傾計,佢話學校努力中,應該未來日子可以開到英文班!估唔到學校真係好認真!