用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有高小生嘅你哋
樓主: happyhome2009
go

家有高小生嘅你哋

回覆樓主:

我嘅期望低到只要10歲嘅阿女肯跟住學校通告完成學習及作業,每日識執好自己嘅物品,工人放假識食完清理翻D嘢就可以。過去兩個月基本上除咗食飯同去廁所,其他時間都所自己响睡房上網,直至我10日前cut咗網絡, 先見到個女走出睡房。(班主任老師同阿女傾過都冇用,堅決不學習、唔做功課!)
當個好爸爸

S-Kwok 發表於 20-4-11 08:53
我自己認為自學係自己揾資料包括片、書自己學,遇上困難自己解決,終極困難都可以問父母嘅。

我仔係自己 ...

可分享睇哪一個YouTube channel 學日文嗎

dimsumsumsum 發表於 20-5-2 07:29
可分享睇哪一個YouTube channel 學日文嗎

你喺YouTube揾Yoko sensi試下

IloveJJ 發表於 20-5-2 10:40
一早應該咁做啦!

係已經咁做咗好幾年(由小一下學期開始已經降低到呢個期望),但得分係0,冇進步過
當個好爸爸

回覆樓主:

平時只有工人在, 所以所有嘢都要自動波 ,每日要上學校四至五個online lesson, 要求佢自己完成功課加一小時看書, 佢做到我已經好滿意

IloveJJ 發表於 20-5-2 13:28
我話cut網絡喎!

Cut網絡又令自己工作非常唔方便,特別現在要在家工作,線上會議不停斷線、冇影象、聲音斷斷續續,有得便有失...
當個好爸爸

整蛋糕,開頭停課就自學左左餘下既數學課