用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del thanks
樓主: j87cheung
go

del thanks [複製鏈接]

我都係見步行步。今日唔知聽日事
開開心心算

Del thanks

j87cheung 發表於 20-4-10 08:05
大家一齊加油!

下一輪希望你中獎

Del thanks

回覆樓主:

問了人,田小有兩班精英班。

田小精英班下游大約Band 1C-2A 水平。其餘兩班非精英班,學校支援很少。

如讀非精英班,不應選Band 1中學。

就算在兩班精英班或兩班非精英班讀,你也估到小朋友在班中考前、中、尾掛?

mandy717 發表於 20-4-9 23:22
何郭,救恩,圓玄,3間BAND2,那間較好,我

救恩會多人揀 ,如果你小朋友本身成績唔太標青,建議圓玄同何郭,我小朋友學校老師話今年不宜進取,因為冇面試冇最後一次呈分,叩門只睇成績多,睇返最近第2次呈分揀校會比較穩陣

醒目開學勳章

小朋友呈二平均分有80分, 老師話BAND 2 尾, 請問應該點揀學校?

甲 & 乙 填1. 救恩 2. 圓玄 得唔得呢?

小朋友自已想讀恩主

teacats 發表於 20-4-10 22:29
小朋友呈二平均分有80分, 老師話BAND 2 尾, 請問應該點揀學校?

還想恩主教似乎有點不現實

teacats 發表於 20-4-10 22:29

因大埔Band 1位不足,有些Band 1生也要爭Band 2英中恩主教的位。

Band 2尾報恩主教乙一=放棄一個抽獎機會取得入較好Band 2校的機會,要三思風險。

j87cheung 發表於 20-4-9 22:44
謝謝你的回覆
但有人叫我填band1C 學校做第一,

或一試派位乙部首選 沐恩  

elbar 發表於 20-4-11 13:17
或一試派位乙部首選 沐恩
沐恩應該收生比恩主教嚴謹,感覺似自殺。

關鍵係樓主想搏抑或想守。
大抽獎無細分,跟Banding及隨機編號,Band1c都係Band1,就算搏迦密柏雨王肇枝莫壽增等都好合理。
但Band2a就點都係Band2就一定無得搏喇,連恩主教、沐恩的機會相信都好低。
所以驚估錯Band建議考慮下直接填B2的救恩就算喇

Del thanks

Del thanks

如果當恩主教係Band 1就係恩主教,如果唔係就沐恩。

j87cheung 發表於 20-4-11 19:46
其實band1 最尾
係邊間學校呢?

嚴格來講,恩主教成績只是BAND2,但它是主要收錄BAND1生的二級中學,也是眾所英中成績之末(羅定邦轉左直資唔計),所以一般BAND1 生最Bottom的一撮,都是以入讀恩主教為主。

j87cheung 發表於 20-4-11 19:40
我最唔肯定,係因為老師唔肯講我知大概校內名次
banding佢只用:「應該係Band2A」,多數冇錯....
Band2a都係Band2,跟Band2一齊抽。好明顯

nillnill 發表於 20-4-11 21:22
Band2a都係Band2,跟Band2一齊抽。好明顯
我唔白明老師計法,因為佢無講我知名次,或頭幾多名係band1

我假設,小朋友band1 尾,係佢話個應該band2 頭..
應該,即係「係」?
佢答我「多數無錯」?

我指我唔理解/老師無真確講我知個banding

選錯校失咗個機會啫

如果佢話:小朋友屬於band2 A, 當然我毫無疑問地,首選band2 學校

如果我有咩野講錯,請大家更正及指教,謝謝

j87cheung 發表於 20-4-12 01:17
我唔白明老師計法,因為佢無講我知名次,或頭幾多名係band1

我假設,小朋友band1 尾,係佢話個應該band2  ...

老師(班主任)應該一定知道小朋友在全級名次,只不過學校可能有規定,不告知家長。
這方面,據知好多學校都是這樣,包括我仔間小學。
甚至未必會講banding頭中尾,或者未必有選校建議,於是任憑band1小朋友心雄而不知天高地厚,走去拼名校。這做法相信家長不同意,但無辦法,小朋友不可能轉校由小一再來。
由於小朋友的banding都是由學校估算,學校有機會估錯。以上老師的做法,有機會令家長或小朋友做錯不少決定,於是令到每年好多小朋友會因為估錯banding,不但自行無著落,連派位都好差。
今年還好,因為自行階段提早,如果發現可能估錯banding,就應該在統一派位改變策略。
既然班主任好像上面我所說,可能無法提供太多資料。唯有嘗試從以下線索看看︰
1.小四時有無全級名次(有些小學小四有,但小五小六無),都是參考,但不準,因為小朋友可以退步,其他小朋友可以追上來。注意,其實家長應該要掌握全級人數,及小朋友是否在精英班。
2.小朋友的成績有無學術獎,例如全級頭幾名的獎,或者中英數常全級第一二三名的獎,如果有,相信banding及名次應該不會太後(除非小朋友本身成績不平均,出現偏科)
3.小朋友有無出去參加學術獎項而又有獎,例如鄧顯杯等。但只是幫家長猜測,不準確,亦未必有助自行(包括我仔,有鄧顥杯﹑體育獎﹑校隊,自行都會失敗)
4.自行,如果你之前的兩間自行都係b1中學而又唔中,你就要估計︰其實小學有無機會因為估錄banding而未獲取錄呢?

上述這些種種考量,未必準,未必對,但自行前後,總有檢討,供您參考。學校老師當然不敢因為猜錯banding負責任,自然會講到無寧兩可,甚至死口唔講。
之前講過,視乎你搏唔搏及小朋友意願。
我個人認為,如果小朋友係b1,可以甲部照搏band1,乙一照搏band1,乙二就直落band2去搏。
因為乙二已經搏band2,就算估錯banding,乙二或乙三乙四應該都好穩陣。
如果小朋友b2a,大埔應該真係無機會可以搏到b1中學。何況今年大埔band1不足更嚴重。
我知,家長會覺得可惜,因為好似浪費小朋友的努力,但中學本來就會無分banding,只講中學收了咩banding小朋友(今年自行改玩法,應該可以由今次自行結果看到有無中學升左banding)。如果熱門的band2收了b1小朋友,夠多,而學校做得好,水漲船高,都會預見到學校升banding的。

Del thanks
‹ 上一主題|下一主題