用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田B2應該點填大抽獎
樓主: cbd2008
go

沙田B2應該點填大抽獎 [複製鏈接]

bb0826 發表於 20-4-13 16:46
係,好奇怪,我都唔太明

但馬崇放二都好微機會
[/url]

回覆樓主:

FYI

朋友囡舊年沙田二線小學,乙一胡中,乙二基督,乙三陳震夏,乙四唔記得,乙五覺光,結果中乙五#mouth:

朋友囡沙田二線小學,乙一胡中,乙二基督,乙三陳震夏,乙四唔記得,乙五覺光,結果中乙五

rtkh 發表於 20-4-13 20:22
FYI

朋友囡舊年沙田二線小學,乙一胡中,乙二基督,乙三陳震夏,乙四唔記得,乙五覺光,結果中乙五#mouth: ...
你朋友乙四有可能揀咗青年會,所以乙一唔得就飛到去乙五覺光先停

我覺得乙一只可揀胡忠、馬崇、基督其中一間去博,呢三間一排第二或三即會跳過,浪費了個機會

Hoining 發表於 20-4-11 08:36
我睇升中概覽嚟做排位,陳震夏9月開5班,所以會多人選,陳楷係2C嘅,今年嘅狀況真係要保守啲,可能第二放 ...

如果
陳震霞1
馮梁鳯亭2
梁文燕
覺光
青年會
三四五應該點放比較好?
[/url]

littleyoyo 發表於 20-4-13 23:04
如果
陳震霞1
馮梁鳯亭2
個人覺得,1-4位都可以,青年會排第五一定入不到

bb0826 發表於 20-4-14 00:16
個人覺得,1-4位都可以,青年會排第五一定入不到

我最後三間冇排,只係心水這五間,只系排咗一二,之後你會點擺?青年會你有咩睇法呢間學校

回覆樓主:

我小朋友舊年填

乙一 馬崇
乙二 陳震霞
乙三 青年會
乙四 楊葛
乙五 馮黃鳯亭

派咗入馬崇。建議乙一只可填馬崇,胡忠,基督其中一間,乙二要填次熱。

littleyoyo 發表於 20-4-14 00:45

我最後三間冇排,只係心水這五間,只系排咗一二,之後你 ...

我同你揀既差不多,其他都揀唔到...青年會校風不錯,以前都係Band 2到尾Band 3(以前5個banding既時候)感覺學術上咁多年都差唔多

Hoining 發表於 20-4-11 08:36
我睇升中概覽嚟做排位,陳震夏9月開5班,所以會多人選,陳楷係2C嘅,今年嘅狀況真係要保守啲,可能第二放 ...
請問你睇遑本升中概覽架?因為學校派比我地果本無講陳震夏9月開5班,可能我果本唔update呀!可否話我知可在哪裏睇到啊!唔該曬

Hoining 發表於 20-4-11 00:54

沙田區b2真係少,我仔係b2生自行入咗楊葛我好開心,因為陳 ...
請問楊小,中一係未已經可以出去食lunch?同埋係未有一班英文班?
謝謝

crystal5142000 發表於 20-4-21 21:28
請問楊小,中一係未已經可以出去食lunch?同埋係未有一班英文班?
謝謝
楊中有一班英文班,一班普通話班,兩班粵教班,中一至中二要在校內lunch

回覆 陳莎莎 的帖子

請參考
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT7_2020.pdf

陳震夏中學 有92學額, 因此學校應該開設5班

回覆 behappypapa 的帖子

明白,Thanks!

08BB12345 發表於 20-4-11 14:11
沙田B2中學……點解冇人提胡忠?
我去咗幾間Band2中學open day……有以下感受

胡忠2019年成績同B1仍有距離

2019年 | 2018年
考生 117人 | 116人
33222 44.4% | 47.4% vs. B1≥70%
22222 88% | 92.2%
整體2+ 達95% | [·]

畢業生出路
學位課程 47% (55) | 43.1%
大專課程 49% (57) | 50.9%
繼續升學 96% (112) | 94.0%

工作計劃及報告
https://www.plkwcc.edu.hk/reports

​​校務報告 (2018 - 2019) (p.4 p.23)
http://www1.plkwcc.edu.hk/info/report/schoolreport_1819.pdf

​​校務報告 (2017 - 2018) (p.4 p.23)
http://www1.plkwcc.edu.hk/info/report/schoolreport_1718.pdf

學校刊物
https://www.plkwcc.edu.hk/copy-of-2

學校簡介 2019 - 2020 (p.3)
http://www1.plkwcc.edu.hk/info/leaflet/brochure-201912.pdf

醒目開學勳章

回覆樓主:

Del

‹ 上一主題|下一主題