用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選中學時要諗多層: 私立中小學面臨倒閉 ...
go

選中學時要諗多層: 私立中小學面臨倒閉

有哪間學校要執粒??? 家長選中學時要諗多層

葉建源指部分私立中小學面臨倒閉 促政府提供支援
2020-04-09 HKT 16:47

教育界立法會議員葉建源表示,第二輪防疫抗疫基金並未有涵蓋私立中小學,提到收到不少求助個案指有學生因為停課而陸續退學、學費收入大減,面臨倒閉。

他建議為私立中小學提供一筆過支援津貼,又希望政府考慮資助家長的部分學費。

雲牛 發表於 20-4-9 18:49
有哪間學校要執粒??? 家長選中學時要諗多層

幼稚園就話退學啫....中小學都退學真係冇乜聽過

中丶小學生冇可能退學吧?退咗原來嗰間冇咁易丶咁快搵到第二間啦

宜家停課一樣照收學費架

咁又唔見佢提吓直資中學,一樣要收學費去支持營運成本。退咗學唔使再讀書乎?~~~

咁就要再質詢下葉議員先

JFNL 發表於 20-4-10 23:45
中丶小學生冇可能退學吧?退咗原來嗰間冇咁易丶咁快搵到第二間啦

係啦,疫情又出唔到國住,又冇成績難考插班。

mcl203 發表於 20-4-11 02:01
咁又唔見佢提吓直資中學,一樣要收學費去支持營運成本。退咗學唔使再讀書乎?~~~
...

直資收取政府同津校一樣嘅津貼,差極只是變返津校

kimlam953 發表於 20-4-11 13:54
直資收取政府同津校一樣嘅津貼,差極只是變返津校

老師呢?減人工或裁員,已經唔提其他支出~~~

mcl203 發表於 20-4-11 13:56

所以咪話差整變津校,津校點出糧就咁出糧。轉官校就話無可能啫

mcl203 發表於 20-4-11 13:56

直資應該一樣收學費,問題不大
中小學較小會退學吧

02413124 發表於 20-4-11 14:02
直資應該一樣收學費,問題不大
中小學較小會退學吧

咁,咪同私校無主要性嘅分別囉!

kimlam953 發表於 20-4-11 14:02
所以咪話差整變津校,津校點出糧就咁出糧。轉官校就話無可能啫

直資嘅setup有直資嘅營運成本,一個家庭有5位成員,如何可以令佢變返4個呢?或綜援收入去維持現行開支?~~~

重點係現在,唔係指長遠,宜家入不敷支,就唔使再考慮將來如何~~~

mcl203 發表於 20-4-11 14:04
咁,咪同私校無主要性嘅分別囉!

可以理解私立完全冇政府資助,直資有,所以私立學費較高,直資較平,所以1個私立退學影響就大過直資1個。
不過我懷疑係未直係咁多人退學。

02413124 發表於 20-4-11 14:17
可以理解私立完全冇政府資助,直資有,所以私立學費較高,直資較平,所以1個私立退學影響就大過直資1個。
...

亦對,只係奇怪某些界別議員,只會特顯某些佢想表達嘅議題咁啫~~~

mcl203 發表於 20-4-11 14:22
亦對,只係奇怪某些界別議員,只會特顯某些佢想表達嘅議題咁啫~~~

其實好多界別議員,都只會特顯某些佢想表達嘅議題

其實議員想講的私立學校即係補習社,你唔知道乜嘢意思就唔好話人哋擦存在感

睇過幾間報導,都係寫私立中小學,所以冇想到議員是指補習社私立學校

回覆樓主:

原來啲報導係唔準確嘅,咁可能係港台筆者想擦存在感,值得反思~~~
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1519815-20200409.htm|^|https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1519815-20200409.htm