用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見…油尖旺band2仔…苦惱…
go

求意見…油尖旺band2仔…苦惱…

油尖旺band2仔…苦惱…兒子呈一、二其實成績沒有退步,衹是呈二對手強左,原本打算呈三可以追下,點知無左! 自行有間又選錯,結果2間落空!今日回校取大抽獎資料,同班主任、負責選校老師傾過…結論…我唔知點算!

我們心儀銘基(band1)
本想大抽獎甲一、乙一也填,
甲二何官,甲三未諗
乙二何官,乙三信義,乙四打後…盡填band2學校……
點知選校主任話我博…咁填…可能信義都去唔到,唔知會look左去邊!建議我地…全填band2, 乙一填信義,不選band 1 學校!而且咁說 : banding 1-3
油尖旺有26xx小六
當2700/3 (Band 1 900Band 2 900Band 3 900)
英中= band1 得六佰個位wor...所以已經唔夠分!

但班主任,就有d唔同話…慨然甲、乙一貪心左銘基,乙二便信義,保險d

請問有無人可以俾d建議我??謝謝

回覆樓主:

呢區男仔band 1 多數會放銘基乙二或三做保險的。

回覆 ggbwong 的帖子

即是我不用想了....一心睇 Band 2

lamselina 發表於 20-4-9 20:49

即是我不用想了....一心睇 Band 2

妳再問多些jm意見參考。因呢樣係老師同我講,話男仔伊中/華仁/循道只可三選一,否則好搏。第二都仲可聖芳濟。但第三就銘基保險。

李國寶 第二階段 仲有冇得 報名

我都係油尖旺區,俾少少意見。
銘基應該收盡band 1生,band 2生應該冇咩機會。

謝謝你~~~

Fab91 發表於 20-4-9 21:43
我都係油尖旺區,俾少少意見。
銘基應該收盡band 1生,band 2生應該冇咩機會。

謝謝你~~~

如果這樣說...BAND 2 基本信義比較好, 但其他較好的...例如何官, 鄧鏡波...ETC...都有, 但只是借位, 所以有限, 只得2-4位, 如果放這些有乙一, 二...那是否更加機會少?????

lamselina 發表於 20-4-9 17:57
油尖旺band2仔…苦惱…兒子呈一、二其實成績沒有退步,衹是呈二對手強左,原本打算呈三可以追下,點知無左 ...

兒子是b2a嗎?雖然抽獎唔分abc,但我會咁諗,如兒子是b2a,能力上同b1c唔差得遠,值得為佢將來盡地搏一舖。但如是b2b,就可能真係疊埋心水入b2較合適。如打算乙一選銘基,乙二便要放棄信義。你可試諗下b2b學生會點選校,大家都鍾情信義,放乙一,乙二之後唔會有位。咁佢哋乙二會放邊間?搏既就跨區b2,當中唐乃勤位多應較多人放第二,得很少位的b2就人人同你諗法一樣,少位唔敢放。所以夠膽既可以照擺乙二。有d 人唔搏既就放發叔第二,你都可考慮下。大家感覺上信義好過發叔,但DSE成績好似信義同發叔差唔多的

WinnieCatCat 發表於 20-4-10 15:46
兒子是b2a嗎?雖然抽獎唔分abc,但我會咁諗,如兒子是b2a,能力上同b1c唔差得遠,值得為佢將來盡地搏一舖 ...
謝謝你!兒子是band 2a-b當然…見很多band 1已放銘基為乙三作安全網,
所以也估計band 2無乜機會!問題係…當我咁放…
甲一銘基 甲2香島(學校話屬b2,奇怪) 甲3何官
乙一香島(4位)乙二信義 乙三何官(2位)乙四後排band 2
咁…算唔算博呢???
(其實又怕2位嗰d,放乙三原則上無行)

謝謝!

回覆 WinnieCatCat 的帖子

想請問一下....知不知

唐乃勤校風怎樣???

Thanks~

lamselina 發表於 20-4-10 17:32
謝謝你!兒子是band 2a-b當然…見很多band 1已放銘基為乙三作安全網,
所以也估計band 2無乜機會!問題係… ...

排4個位既香島做乙一,我覺得風險同乙一放銘基一樣高。如真係想乙一搏一搏,諗清楚鍾意銘定香多d。如想穩陣,乙一應放信義,始終覺得乙二放信義很冒險,因b2b-2c的應唔少乙一選信。雖然我識人舊年b2乙二入信義,但今年人多左唔知得唔得了。至於唐乃勤,最大問題是高中要去莊啟程,而莊成績一般,與其高中要讀莊,不如一早讀發叔了

回覆 WinnieCatCat 的帖子

嗯.....明白! 謝謝你~
如果乙一放了信義,  那之後呢??? 香島也不用考慮了...

是否填些誇區少位的 Band 2??? 何官也怕沒有希望了~

其實好想知...香島到底屬 Band 幾? 學校說B2, 但網上不橡是這樣看

代朋友問, 油尖旺band 2 學校中, 哪間仲會有開部份"英文班"?

回覆樓主:

乙一信義

Wistaria 發表於 20-4-13 10:17
乙一信義
嗯……謝謝你!那乙二和之後,你怎填呢??thx

回覆樓主:

如果信義是2A,就乙2選2B,不要再放受歡迎的2A,如果間間差唔多,選間近屋企先

Wistaria 發表於 20-4-13 11:15
如果信義是2A,就乙2選2B,不要再放受歡迎的2A,如果間間差唔多,選間近屋企先
...
信義B2B, 但其他好的,多數誇區了,而且2個位!若是近已是發叔、唐、創知

請問…九龍塘香島屬band幾??