用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家好似好保守選校,其實真係需要?
go

大家好似好保守選校,其實真係需要?

我成日同自己講吾好俾7/4結果影響當初的選校策略,如果太保守,band 1生太快揾band2止蝕,咪浪費左機會?

如果我冇理解錯個遊戲規則,Band1 生係派位先過Band 2生,所以Band 1生其實應先盡填所有網內Band 1 中學,然後先填Band 2學校,因為就算區內Band 1位不足,頂多都係派到去第一間所選嘅Band 2學校啫,唔洗咁快止蝕,因為如果連呢間Band 2都收唔到你, 即係佢所有新生都係Band 1生?咁好似講唔通

但係如果估錯banding就另一回事了

pccw2017    發表於 20-4-10 11:37

ak1020 發表於 20-4-9 15:28
如果我冇理解錯個遊戲規則,Band1 生係派位先過Band 2生,所以Band 1生其實應先盡填所有網內Band 1 中學, ...

我本身都係甘唸,無理由甘快揀band2,我帶個囡睇下band2學校,佢問我係咪緊張到傻左

tiffanymelody1 發表於 20-4-9 14:59
我成日同自己講吾好俾7/4結果影響當初的選校策略,如果太保守,band 1生太快揾band2止蝕,咪浪費左機會?
...

老實講,個人就不會受影響,我會盡填B1中學才填B2中學,因為孩子苦讀六年書能夠上到B1位置,又清楚遊戲玩法,不會輕易放過第一組優先選之權利。不過,始終有人心態問題偏向以保守為選校策略亦不為奇。或者,你咁諗囉!少人盡填B1中學就代表你入到B1中學的機會大大增加。

tiffanymelody1 發表於 20-4-9 15:34
我本身都係甘唸,無理由甘快揀band2,我帶個囡睇下band2學校,佢問我係咪緊張到傻左
...
參觀無壞處,其實就算係B1生,都應該參觀下b2甚至b3中學,好讓心理準備及知道不同中學有甚麼差距。當然,我認為應該在呈一前,甚至小四就參觀,因為時間真係唔夠。

回覆樓主:

想問一問:
假設HK1有100 band1 女乙一報YWGS,收85, 15人落空,
其他10 band1 女乙一報 SSGC, 7 band1 女報St Clare, 咁落空的15人中,A同學填呢兩間乙二、乙三都冇位入,乙四就跨區x校;
如果B同學同樣HK1 band 1YWGS 落空,跨區x校放乙三,咁樣是否x校個位畀B,even B個隨機號碼後過A?

subb    發表於 20-4-9 16:01

fefemom 發表於 20-4-9 15:58
想問一問:
假設HK1有100 band1 女乙一報YWGS,收85, 15人落空,
其他10 band1 女乙一報 SSGC, 7 band1 女報 ...

大家都係band 1 女,B女乙三X校,A女乙四X校,當然B女乙三優先

fefemom 發表於 20-4-9 15:58
想問一問:
其他10 band1 女乙一報 SSGC, 7 band1 女報 ...

呢個問題我都想知,幾複雜下

eli_leung 發表於 20-4-9 16:17
大家都係band 1 女,B女乙三X校,A女乙四X校,當然B女乙三優先

thank you.
咁引申到,如果好多人填同一大熱落乙一,同區其他band 1位又唔多,驚其他band 1校乙一已收夠,咁可能早啲跨區仲穩陣?好難估

fefemom 發表於 20-4-9 16:27
thank you.
咁引申到,如果好多人填同一大熱落乙一,同區其他band 1位又唔多,驚其他band 1校乙一已收夠 ...
每個人·都係獨立個躰,填表係隨機性。沒人可以預估到任何結果。

因此,B1生盡填全部B1校。至於排列組合則隨機即可。在網上經公衆討論/上年/過去經已檢驗成功的例子,統通不能代表今次/以後就行得通——當超過某一基數的人參照,即已經宣告爆表。

理論明白當然好。唔明都唔緊要,接受正確的方式:即不管夠不夠B1位,必然全填B1校再B2校。除非,係除非估錯Banding,或第三個可能,自己中意降banding就讀。

medicine 發表於 20-4-9 16:48
每個人·都係獨立個躰,填表係隨機性。沒人可以預估到任何結果。

因此,B1生盡填全部B1校。至於排列組合則 ...

都係,大家都估計唔到其他人點填,總之自己校網同可選擇的他區band 1盡填先。

nillnill 發表於 20-4-9 15:45
參觀無壞處,其實就算係B1生,都應該參觀下b2甚至b3中學,好讓心理準備及知道不同中學有甚麼差距。當然,我 ...

十分認同。都要去了解下B2中學之英文班如何嘛!真係越早去簡介會越好。

tiffanymelody1 發表於 20-4-9 14:59
...

事實是家長並不心儀校網內所有B1中學

asweetmom 發表於 20-4-10 00:11
事實是家長並不心儀校網內所有B1中學

正解。網內有些band1本來係打死都唔考慮。原因可以好多。所以這樣當然變成可填的b1中學少左,亦令保險線設得好前,有機會好快就投降落b2。

回覆樓主:

無端端做乜要填B2止蝕?咩原因?

回覆 bbqyou 的帖子

本人兒子是上年升中一,提醒大家,上面有贴文話先選晒B1,之後先開始選B2學校。夲人意見就千其吾好甘做!因為首先B1學生可以提早些選B2學校,所以當以為B1學生A号碼差,最多去到B2學校,但有可能B2A,B2B學校已被其他B1學生選左,最後學生A可能只會派到較差的B2學枚,甚致B3學校!留意一点,學生有實實在在分左3個band,但學校其實冇分!所以成日D人話要立所叫保險線策略,就係確保就算大抽獎号碼萬一差,都有個保險,吾會派左去太差學校!

昨天星島日報出咗教人揀學校策略,你哋可以找下看看。

回覆 PeterWong2012 的帖子

就算有又如何,吾好忘記,學位吾係全港平均分到每一區,亦受每位學生選枚位置而影響最終派位!

回覆樓主:

其實最緊要睇下自己個區band 1位夠吾夠,好似九龍城同南區玩法已吾同