用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!
樓主: lukchan
go

徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!   [複製鏈接]

回覆 lukchan 的帖子

冇跌已經好好。放鬆啲,頭 5-10 名女仔基本上都會走(DG、SPCS、SPCC 呢啲,始終 St Clare 唔夠 top),所以你升返嘅機率好大。更何況,老師講明 70 內包生仔,就更加不用擔心。等你放榜上黎報喜!
另外,鴨真都有 2 班英文班。Touch wood 唔升返中學部,鴨真都可以提供到英文班畀你女女。目前只能夠等派位,所以呢段時間好好培養返女女中文方面嘅能力,否則到時候中文科越讀越辛苦,拖累所有學習科目。

lukchan 發表於 20-4-9 23:02
回覆 1209yoyo 的帖子

2次都係60!死未!冇進步

級60直屬位都應該穩陣~~~

但級60,我直覺或估,又未必係本區B1組別喎,問清楚老師和取建議會好啲~~~

1998Ruby1998 發表於 20-4-9 23:28

冇跌已經好好。放鬆啲,頭 5-10 名女仔基本上都會走(DG、SPCS、SPCC 呢啲,始終 St  ...

請教囡囡自行St Clare收咗,直資有港同offer,請問如果兩間應該怎樣選擇,邊間top啲呢?謝謝!

Gigi200 發表於 20-4-13 09:54
請教囡囡自行St Clare收咗,直資有港同offer,請問如果兩間應該怎樣選擇,邊間top啲呢?謝謝!
...

兩間成績差不多啦,港同好啲。男女校和女校不能直接比較,始終St Clare輸學校位置,流失唔少前列生~~~

回覆樓主:

我囡是外區自行失敗。你是直屬很大機會,不用擔心

mcl203 發表於 20-4-13 13:40
兩間成績差不多啦,港同好啲。男女校和女校不能直接比較,始終St Clare輸學校位置,流失唔少前列生~~~
...

Thx

其實好多有直屬中學嗰啲都好似好驚咁,我地呢啲冇直屬中學既真係唔知點。

jy0022 發表於 20-4-13 19:43
其實好多有直屬中學嗰啲都好似好驚咁,我地呢啲冇直屬中學既真係唔知點。
...

有直屬中學並非外間人所看到嘅一面好,可以講有利有弊。一般來說,直屬中小學係預啲學生一讀就係12年,升中支援和透明度都會稍弱,再者,若係B2組別,一旦抽唔到直屬中學位,要利用乙2已經比無直聯關繫嘅學生遲咗一步,想入B2A中學已經機會低咗~

回覆 1998Ruby1998 的帖子

聽到你咁講我真係放心晒!原來鴨脷洲真光有英文班!咁樣我就更加定了!

回覆 Gigi200 的帖子

梗係港大同學會!聖嘉勒中學位置真係輸蝕!

回覆 Wistaria 的帖子

謝謝你,你都要加油!

回覆 mcl203 的帖子

係呀!我個女成績又麻麻所以真係驚㗎!

呢幾日係Facebook見到有家長自行抽倒心儀中學!pm佢哋先講邊間!有聖保羅男女、英華、女拔、真光、銅鑼灣st paul 、中華基金⋯我諗應該有10%離開

lukchan 發表於 20-4-18 00:24
回覆 Gigi200 的帖子

梗係港大同學會!聖嘉勒中學位置真係輸蝕!

自己又多嘢諗⋯我女排名60⋯屬於中下⋯係咪去鴨真(英文班)校適合?等班主任意見⋯

lukchan 發表於 20-4-18 00:40
自己又多嘢諗⋯我女排名60⋯屬於中下⋯係咪去鴨真(英文班)校適合?等班主任意見⋯ ...

可能要比較吓邊間中四選科比較彈性

jy0022 發表於 20-4-13 19:43
...

直屬中學表面風光咋,除非係去到聖提、聖保羅呢啲幾乎全收。
讀直屬小學,升中老師通常只會講大唔大機會,好少做外闖支援。Band 2 好尷尬,老師話一半一半機會入返中學,但問有乜其他中學可以考慮,老師就唔多答到,亦答得唔好。而且乙一唔中,要乙二先填 Band 2,如果區內唔夠位/冇靚 Band 2 嘅話就好麻煩。

將啲網上睇返黎嘅資料,論直屬中學嘅升中支援,當成千偏一律式係網上分享,究竟準確度可以有幾高?~~~

lukchan 發表於 20-4-18 00:40
自己又多嘢諗⋯我女排名60⋯屬於中下⋯係咪去鴨真(英文班)校適合?等班主任意見⋯ ...

或許派位乙部

1 坑真/高主教/聖鄧
2 聖呂

聖嘉勒成個pie chart都灘咗出嚟,雖然只有%,無人數,校內人要睇都唔難,都唔算神秘啦下化。連基本都唔睇去論直屬升中支援,似乎要認真啲先~~~
‹ 上一主題|下一主題