用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!
樓主: lukchan
go

徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!   [複製鏈接]

回覆樓主:

若先前有另一位真用家確認過頭70名校長已保證係會收番,可能性有兩個:
1. 70/90=77.7%係B1+2,呢種係機制以內嘅派位方法,並非甚麽頭70%名次內可以直升。若校長嘅公佈係正確,即代表有23%係B3生。B3生係機制內係絕對用唔到直屬位嘅~
2.若B3生係高於23%,又假設係30%,表示只有63人係B1 +2內。若校長守承諾,即表示排64-70若叩門會收返,又或用自行位收呢幾位學生,所謂彈性處理~

要先了解自己排名或Banding,去自行分析,並非甚麼頭70%係可以直升,甚麼都係依機制,校長係無操控機制權,只能彈性處理~

將頭70%名次誤解為機制內做法,只可以無言應對~

lukchan    發表於 20-4-23 09:30
lukchan    發表於 20-4-23 09:30

mcl203 發表於 20-4-22 11:35
若先前有另一位真用家確認過頭70名校長已保證係會收番,可能性有兩個:
1. 70/90=77.7%係B1+2,呢種係機制 ...

再講深啲頭70位名次依機制下嘅誤解:

假設,SC有72位B1+2生,各細小組人數平均分配,每小組各12人,即B1A有12人,弓弓,全組B1共36人

係B1先抽原則下,B1 36人全部獲派位,剩餘B2 36人去抽34個位。係最極端情況下,人人機會均等,排名37,38位嘅同學係有機會抽輸嘅

何來可以保證依機制下,頭70位名次係必入?~~~

mcl203 發表於 20-4-22 11:35
1. 70/90=77.7%係B1+2,呢種係機制 ...

學校覺得 top 70% 係非常大機會入到直屬。

mykate 發表於 20-4-22 12:35
跟據近日幾個班主任的講法,學校覺得 top 70% 係非常大機會入到直屬。

自行位有收直屬生,名次唔後的。

呢個咪係我一向指出學校有辦法調整收生人數嘅方法,用自行位去收生。1.用自行位去收B3生,2.用自行去收B1/2生,確保直屬位足夠盡收餘下B1+2生,3.先收目標B1生,確保佢哋唔被他校先收,4.先收目標B2生,避免佢哋抽輸入唔到

mcl203 發表於 20-4-22 12:41
呢個咪係我一向指出學校有辦法調整收生人數嘅方法,用自行位去收生。1.用自行位去收B3生,2.用自行去收B1/ ...

往時或者可用你講的方法盡收直聯小學部band2/3學生,但可惜今年開始自行結果要在4月時見光,咁考得前嗰批band 1冇份,反而後面嗰批中晒,學校又好難交代喎!

BERNICEJUNE 發表於 20-4-22 15:36
往時或者可用你講的方法盡收直聯小學部band2/3學生,但可惜今年開始自行結果要在4月時見光,咁考得前嗰批b ...

我無話過今年如是噃,所以我咪有話,若呢個係學校承諾,級70前必收,咪可以係叩門收返囉。況且,用家已分享係70%,並非級70前~

先多謝大家有心人!
下午班主任call,傾左陣!
阿女屬於Band 2 尾 - Band 3 頭,
中學收71,擇界71-75,
因中學只收Band 1-2 學生,
但都值得博一博....
甲1、乙1要 st clare
失手再叩門,都有機,往年有1個係咁入返....
乙234 就要小心選擇,都比左d suggestion 我

我這樣填OK嗎?
麻煩大家俾d意見🙏🏻🙏🏻🙏🏻

甲1 st clare
甲2 不填
甲3 不填

乙1 st clare
乙2 鴨真 有34個位
乙3 培德 有20個位
乙4 培僑 有9個位
5 st peter (2B)
6 浸呂(2c)
7漢華
8寶血
9蘇浙
10嶺南
11文理
12-30....都係Band 3照排落去!夾硬填!

另外再問!現在除了等!
有乜嘢可以做.....
可增加入返自己學校機會?
叩門信應該點寫?
有乜嘢要準備?
自己又打過去幾間直資查詢
有沒有叩門位/插班.....
好多都已經不收
有d就要大抽獎後才公佈⋯⋯

RE: 徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!

看來...,完全係你小學老師好有問題啦⋯⋯

完全當1/3 之下的學生系b3生喎

你哋中學部完全沒有照顧一班自己小學部小六學生

寧願將自己學位收哂出面比較程度低band1學生...

放棄自己小學部學生🙄

當自己小學部1/3 之下的學生就係b2 尾b3!!!!

其實, 大部分直屬中學, 一定會收返自己小學學生...

一間名校就讀 , 界左1/3 之下, 老師就代表學生就係b3 生?

你個女成績有冇咁差呀?

你所講的直屬,好似完全唔係啦!

看來,在聖嘉勒小學就讀,白白浪費了時間金錢

那麼...不如在一間程度淺的小學讀書做b1 生啦⋯⋯

Good luck

樓主做法正確呀,老師最後都坦白分析出學生既位置根本無十足把握回原校直升既道理,有時有些家長們的想法自己子囡必定讀得書,成到材,子囡吸收力不一定跟得上架..亦都有可能吸收能力既差別.所以派到B1小學不代表全係B1能力,相反小學B2尾都可能學生吸收能力好.亦可升到B1中....加油啦.有時學校都好難坦白跟家長說明仔囡在校內成績是好是壞.因家長不一定個個會理解的.樓主盡左力就足夠了,讀書不是家長讀的.自家小故事見老師時.
本人11月時跟阿太到學校了解女兒情況,老師都好坦白講半年太懶散,就算所謂既校內精英班但成績還要比B班的差....做家長除發火外.我只能跟她說:囡,你盡左力,沒有人怪你.我不是要你盡到同第1,2名比係你看完自己成績自己覺得有冇改善空間就夠了.因我是一名繼父.明白佢細時一人學習既情況已經好盡力,我只體諒佢兒時既不足,學校本身都只係B2中既學校,所以自行時都是揀了佢最喜歡的及兩間B1尾既一試...到出來了時佢個所謂精英班只有3人自行收左, 反而B班既有7位自行收了.A班老師當時都叫所有人填B1,咁B班既老師會分析返比佢地聽量力而為,反而更好.我都問過其他朋友們老師比的意見(2位),佢地都說老師意見都是同家長訴說學生XX尾XX頭,擔心家長會受唔住,當然成績突出就不用任何擔心既.

都是希望樓主有左心理準備就會少啲壓力.唔O岩聽由佢.

St Clare小學部老師咁開心見誠同家長分析banding排位,俾晒建議,已經好過好多直屬聯繫學校!

lukchan    發表於 20-4-23 09:17

happy777 發表於 20-4-22 23:26
看來...,完全係你小學老師好有問題啦⋯⋯完全當1/3 之下的學生系b3生喎
你哋中學部完全沒有照顧一班自己小 ...

去程度淺的學校也未必做到band 1 生 ,在私校後1/3在其他學校就級十?有時級十都未必係band 1

老師也是用以往數據分析,我認為算幾詳盡, 樓上也有幾個用家講以往都係咁上下band 3 percentage

讀有直屬中學的好處係夠位收埋band 2 你係外校band 2 生就無咁嘅機會。

lukchan    發表於 20-4-23 09:18

回覆 bj1315 的帖子

去程度淺的學校,起碼可以輕鬆學習, 容易拿到高分數,成績表也睇上來也靚仔d
叩門也會著數d⋯⋯就算去直資學校申請都好睇d

名校b3 生未必差過程度淺b1 生

但係,教育局唔會看倒咁嘅真實情況
就算名校學生80分, 調整到85分
程度淺啲學生大部分已經9x分
點都不是b1生 落左你b2尾 b3 頭
所以佢老師就係要咁講樓主個女情況佢老師要保守解釋
因為中學部已經冇考慮自己間小學程度問題而家,系全港來計算
一定要收出面啲b1生

如果用自己學校決定成績生死 ..
個人認為,其實不能反映學生能力全部!!!

lukchan    發表於 20-4-23 09:22
b3410    發表於 20-4-23 08:40

回覆樓主:

有個評核試,叫做PS1。並非甚麽用校內分數去分高下的~~~

lukchan    發表於 20-4-23 09:23

happy777 發表於 20-4-23 08:13
回覆 bj1315 的帖子

去程度淺的學校,起碼可以輕鬆學習, 容易拿到高分數,成績表也睇上來也靚仔d

教育局就有pre s1及rank order, 不是與其他學校學生單比拼校內平均分

個PS1 exam 只系計自己間小學二年前的學生而考出來的成績當學校Banding
而且不影響那屆派位結果的exam
這些學兄學姐好影響師弟妹呀

年年學生質素有唔同, 只係幫學校拎banding 位好彩就拎哂b1,b2 位
但係全港計算喎
名校大把啦!未必得聖嘉勒小學一間

所以,我們可以看到聖嘉勒小學近年派位數據
冇留哂咁多直屬位比自己小學生
有些同學會派b3學校 是因為直屬小1/3 下
學生當左b2尾b3 了⋯⋯

佢老師叫樓主個女間乙2⃣️乙3⃣️Choices
系b2尾中學 唔好chose b1
可能只想公怖話自己間學校可以派頭3⃣️志願
多啲only ,看上來好d 吸引多啲人讀!
其實,話系直屬,邊有包生仔啦⋯⋯

明白樓主的擔心!

得一條路,甲1⃣️乙1 只得聖嘉勒!好彩 收返
唔好彩,要讀band2/3了叩門得1⃣️至2⃣️個位,到時直屬中學真的未必收返自己小學直屬學生了....

回覆 happy777 的帖子

冇辦法了,入到升反自己中學機會大d,冇諗過擇界咁尷尬,
當初小一都諗過去津校,
但驚派得差,

怪自己太老定,早前直資冇作準備,
我冇怪老師,佢也明白我感受,
我feel到佢博一博的意思,
但始終唔可以保證....

BERNICEJUNE 發表於 20-4-23 08:41
教育局就有pre s1及rank order, 不是與其他學校學生單比拼校內平均分

若是如此,100分垂手可得吧~~~

回覆 LionHang 的帖子

多謝晒你呀!我都有晒心理準備!最好升到啦!個女自己都最想!我都有同亞女傾!就算去其他都唔係差!

回覆 lukchan 的帖子

名校生咁多競爭,如果做1/3 下,確實會好影響個小朋友心理質素,讀一間適合自己的學校,可能會更加好
希望樓主放鬆面對!
當初的決定已經過咗了
Good luck

‹ 上一主題|下一主題