用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!
樓主: lukchan
go

徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!  

lukchan 發表於 20-4-18 00:34
回覆 lukchan 的帖子

呢幾日係Facebook見到有家長自行抽倒心儀中學!pm佢哋先講邊間!有聖保羅男女、英華 ...

中學部只收band 1& band 2學生,中學部唔會因為前面走得人多而收埋band 3學生。
小五開學講座時中學部校長講既保險線係級70%名次,因為以往band 1&2學生係佔大概70%,即係90x0.7大概63人。

我諗你最穩陣係問老師阿女兩呈後總排名(因為兩次呈分60名都唔代表最終排名都係60,可以係55或65),同埋問老師阿女達唔達到保險線。

angel_laam 發表於 20-4-18 16:56
中學部只收band 1& band 2學生,中學部唔會因為前面走得人多而收埋band 3學生。
小五開學講座時中學部校長 ...

Del

我都話,無論有疫情冇疫情,起碼 5-10 個女仔一定走

鴨真初中有兩班英文班,中三就中西史、地理、生物、宗教體育先中文教,主要應考科目都係英文。高中就 Phy、Chem、Econ、Bio(Form 5、6)、ICT 都係英文教,甚至數學都可以英文教,其餘中文。所以女女就算入唔返 St Clare 要入鴨真,女女都可以努力讀書入英文班。所以 not the end of the world。依家一定要努力谷好中文,咁無論入 St Clare 定係其他學校都唔會因為中文而成績嚴重被拖累。入到英中嘅話,因為環境繼續英文,中文時間相對少,所以就好容易繼續忽略,去到 DSE 嗰高中三年先發覺中文攞 3 都成問題就好難補救。到時候要花好多時間去搞返好中文,其他科就會少左時間溫習。

我望就覺得鴨真可修科目同 St Clare 都好接近,但當然 St Clare 係全英,有 Eng Lit,同埋 RE 可以考 DSE。

雖然話女女排名中下,但你學校係強校,就好似坊間咁講「XX 校考第尾都叻過你」,我信 St Clare 嘅中下游都唔會差。我以前間直屬都有 Band 2 生 (130 人排 80 之後)叩入返/考直資 Band 1C 校,都讀得唔錯。最好問下老師意見,問下以女女目前能力,讀 SCGS 會唔會吃力,定係去鴨真女更好。

回覆 angel_laam 的帖子

按我對直屬位嘅理解,直屬位係一定留畀自己人,如果的確前面 Band 1 大量走佬,咁 Band 2 入讀機會就高好多(樓主女女點都起碼 Band 2 唔會 Band 3)。
即係假設 95 人,直屬 60 人,Band 1 1-50 名,Band 2 51-70,Band 3 71-95。如果 Band 1 15 名放棄直屬,咁 Band 1 35 人直升,Band 2 就可以全升,因為扣除 Band 1 35 人,直屬位仍有 25 個,Band 2 得 20 人,咁剩下 5 個直屬位分出去街外客。但如果得 5 名 Band 1 放棄直屬,咁 Band 2 得返 15 個,有機會抽唔中。所以樓主如果知道 Band 1、2 越多放棄直屬,女女升入嘅機會就大增。不過的確要問返老師兩次呈分之後排名。

1998Ruby1998 發表於 20-4-18 18:34

按我對直屬位嘅理解,直屬位係一定留畀自己人,如果的確前面 Band 1 大量走佬,咁 ...

我覺得問一問老師囡囡係邊個banding 最穩陣,唔好靠估

1998Ruby1998 發表於 20-4-9 19:08
直屬通常都自行收外校生,因為佢有信心直屬小學乙一填返佢,衰啲講句,你個女又唔係成績 top,乙一又一定填 ...
想問下 灣仔band 1 女 夠唔夠位?似唔似中西區?可唔可以指教一下! 乙部應點填好

SPRING_BB 發表於 20-4-20 21:26
想問下 灣仔band 1 女 夠唔夠位?似唔似中西區?可唔可以指教一下! 乙部應點填好 ...

不敢指教,但按升中人數同區內供應,灣仔比中西區更有利。

昨天班主任
打了來

我問能否升回原來學校?

她說我女五下、六上考試都90/6x ,

收返大概70%,佢宅界....

機會一半半!唔敢肯定!

我的天呀!我的心好亂!

我問有冇其他同學自行有其他選擇,咁咪多咗位入,

佢話未必!人哋走!唔代表你會上位!

甲1要原校,甲2-3可以留空,

乙1要原校,乙2-30睇心水,

同區其他B1門檻更高,不要亂填,浪費機會

乙2-5真係要考慮,

鴨真、培德....b2頭、有英文班...

我問晒附表學校Banding?有冇英文班?

入大學率等等....佢都答晒我,

填表叫做有個方向,但係一定填唔晒30間,

最後我一心升原校,

班主任都,

完全不能夠確定.....

機會一半半⋯⋯

就算叩門有小學校長推薦信都未必得⋯⋯

因為叩門位置好少,

叩門會有interview、有筆試....

班主任說這幾年中學校長
收生方向

喜歡一些較presentable 、開心、主動的學生

死啦我又好擔心呀!又失眠呀⋯⋯

老師話佢啱啱責界啊!我真係好擔心呀!

老師咁講係穩陣型!

lukchan 發表於 20-4-21 10:59
昨天班主任
打了來
,我問能否升回原來學校?

其實就係我之前講,你既情況係擇界,因為收70%名次之內而你係6x, 記住係收70%名次內唔係收70%人,兩者不同。

中學部只收band 1&2 學生,即保險線90x0.7=63名內係band 1/2,就算前面有40人走左,中學部都只會收23人,所以走幾多人都唔會令中學部考慮收band 3學生。你要問清楚班主任阿女到底係band2/3, 估錯banding 大件事

angel_laam 發表於 20-4-21 11:23
其實就係我之前講,你既情況係擇界,因為收70%名次之內而你係6x, 記住係收70%名次內唔係收70%人,兩者不同 ...

我懷疑你明唔明直屬派位機制?~~~

lukchan 發表於 20-4-21 10:59
昨天班主任
打了來
,我問能否升回原來學校?

老師答你係行貨,你咪行貨式聽吓囉,唔使上心又擔心嘅~~~

mcl203 發表於 20-4-21 11:27

我當然明,St clares 女仔英文真係好強,但同時中文好弱,出去考pre s1有機會比科中文拉到個ranking 低左,所以應該問班主任係咪有30%人係band 3, 呢個係重點。如果最後果30%係band3, 中學部係英中係唔可以收番

angel_laam 發表於 20-4-21 11:30
我當然明,St clares 女仔英文真係好強,但同時中文好弱,出去考pre s1有機會比科中文拉到個ranking 低左 ...

B3點會有70%機會呀?

你睇清楚機制先啦~~~

mcl203 發表於 20-4-21 11:27

所以中學部校長一直講既70%名次包生仔就係咁解,因為70%名次既學生屬於band one & band two zone

angel_laam 發表於 20-4-21 11:23
其實就係我之前講,你既情況係擇界,因為收70%名次之內而你係6x, 記住係收70%名次內唔係收70%人,兩者不同 ...

其實班主任話一半半可以解讀為:
書院收唔晒直屬小學 B2生,樓主千金屬B2, 所以要抽,可能抽中,可能落空?
B3 生就已經冇份抽直屬位了。

fefemom 發表於 20-4-21 11:33
書院收唔晒直屬小學 B2生,樓主千金屬B2, 所以要抽,可能抽中,可能落空? ...

係,因為樓主係marginal

angel_laam 發表於 20-4-21 11:33
所以中學部校長一直講既70%名次包生仔就係咁解,因為70%名次既學生屬於band one & band two zone
...

你始終都係唔明個機制,學校嘅行貨唔一定係事實~~~

fefemom 發表於 20-4-21 11:33
書院收唔晒直屬小學 B2生,樓主千金屬B2, 所以要抽,可能抽中,可能落空? ...

忙碌中都回埋先,9X人有71個位,以往唔低外闖率,71個位夠用有凸,仲有得放出街~~~