用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院(南昌男校) - 近年成績
樓主: miss11
go

英華書院(南昌男校) - 近年成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-4-12 12:36
看來新界津中真的很好,樓主可要參考你的意見了

林護都是新界津中,每區都有好學校

sunnymama2 發表於 20-4-12 14:50

不是懷疑你身份,只係你問得出點解YWC有咁多band 3 生, ...

好明顯佢(connie) 一直就 quote 錯野,說英華現在intake S1 有4成 B2,B3 生,其實佢根本不知學校history, 說 2013 入學(不是直资時)  intake 有很大部分 B2,B3 生說成現在也是。
發現自己錯了,又不停更改較早的留言。

Sheep06 發表於 20-4-12 15:33
好明顯佢(connie) 一直就 quote 錯野,說英華現在intake S1 有4成 B2,B3 生,其實佢根本不知學校history,  ...

2019幾多b1-3生,是樓上家長quote出來的,上面也有人說,我見上面有相,我冇去計過數。
我只說自己用英華男DSE成績與其他b1C英文津貼中學比較過2019 DSE成績,英華男成績唔靚。

conniewktang 發表於 20-4-12 15:44
2019幾多b1-3生,是樓上家長quote出來的,上面也有人說,我見上面有相,我冇去計過數。
我只說自己用英華 ...

樓上post出來的,不是我講呀!b2:60
B3:16
其他b1, 自己計下2019 intake.

IloveJJ 發表於 20-4-12 15:11
我唔係懷疑佢既身分,而係佢話DSE成績唔好,咁我係問佢點樣叫唔好?

另外,佢話intake好,咁我又問佢inta ...

如果講唔好,應該係33222%。 校長都講過,學習差異係一大因素。學習差異源於生源,生源又要講歴史。全港應該冇一間band 1 c 學校可以好似YW 要收咁大比例的band2/3生。

我和侄女揀 1b校時,有比較過和英華的成績,發現英華top嗰班唔錯。

例如黃大仙的保良一中,至少係band 1b 校,佢地最outstanding 係1個 5x5**, 4個2x5**。

又講大家公認band1A的伊中,1個5x5**, 1個4科5**, 5個2×5**

睇番2樓, 英華最outstanding 的學生是1個6×5**,4個4x5**, 5個3x5**。因此估計YWC top至中間的學生成績,唔會比其他Band 1C 差。

IYY    發表於 20-4-13 00:20

Sheep06 發表於 20-4-12 15:33
好明顯佢(connie) 一直就 quote 錯野,說英華現在intake S1 有4成 B2,B3 生,其實佢根本不知學校history,  ...

我並冇改之前內容,只是加多些內容。

sunnymama2 發表於 20-4-12 15:48

有收b1a生唔出奇,一定有叻的學生。

IloveJJ 發表於 20-4-12 15:47
你忘記自己說過英華intake好,而dse差,是負增值嗎?
雖然你不斷改口。
...

英華男一向是b1校,intake點會差。2019 DSE仍是津校。以前差的英華小學生不會選b1的YWC.
現在直資的收生就沒有深究。

IloveJJ 發表於 20-4-12 15:47
你忘記自己說過英華intake好,而dse差,是負增值嗎?
雖然你不斷改口。
...

我講2019 DSE

IloveJJ 發表於 20-4-12 15:59
我認同3322,英文都唔夠好,但就唔評論原因啦!無謂讓人覺得係藉口,我亦唔喜歡用藉口。

我認為樓主/其他 ...

我都唔喜歡揾藉口,係找原因。如果intake 唔重要,不如Maryknoll/LS/SJC 呢d 都收番40%band2/3生,睇吓6年後成績會如何?

如果簡單問YWvs LS/SJC/SPC /DBS, 如果唔諗交通唔係有情意結,正常都會揀後者。但一間學校好壞,除左intake, 老師心機好重要。聽到別人批評學校“負增值”觸發了我神經,覺得毫無根據的批評抹殺了學校和學生的努力。

种申:
我小孩幾年後會升書院,作為準家長,真的唔希望兒子中學被毫無根據的言論傷害。

IloveJJ 發表於 20-4-12 16:43
係呀!
我都唔喜歡毫無根據既批評,所以我才尋根究底。
你咁快決定直升?

乜我有得揀咩? 你唔好咁睇得起我舊番薯。

如果你唔係keep住講你的家人都有失魂症但又事业有成,我真係想帶個仔再驗多一次佢腦筋是否正常。

路過,講番幾句,英華書院:
~創於1881, 百年傳統名校
~牛津道校舍年代,名人輩出
~籃球、羽毛球、足球..等,極強項
~當年本打算在舊機場範圍擴建,最终落户西九龍南昌站旁
~英華的搬家,令新界西及九龍區的 Band 1 boys 多了一個極吸引的直資選擇
~學費相對便宜,設施完備,十分抵讀
~位處英華街1號,能夠以自己學校名為街道名,前無古人,夠威水!
~與其質疑究竟其屬1A, 1B 或1C, DSE 成績的 detailed breakdown and analysis, 不如先問問自己用家的意願? 是阿仔或是家長非 band 1A 就不揀? 要否做埋YWC 過往N年 DSE 成績的 standard deviation and correlation coefficient..etc
~認識的英華仔,斯文,口材好,轉數快,有自信
~有些家長質疑是否至叻那批英華小的親生仔升中時已全部跳船? 跳船的情況在任何學校也會發生,民小跳XX,培正跳XX, MCS(PS)跳XX, LSPS 跳XXX..., 唔通就可以有結論話接龍/直屬嘅中學差左好多喇!千祈唔好直上呀!
~剛剛聽完英華仔 Sam Hui 的 online concert, 正! 如果有幸身為歌神嘅師弟,肯定與有榮焉啦! 夫復何求?(其實阿 Sam中一至中五在九龍聖芳濟就讀,預科才轉左去英華)
~對統計學有認識的也深明 historical data are for reference only but not for future conclusion. 持續及穩定的師兄/師姐亮麗 DSE results 並不是保証您6年後必定實入本地3大及理想主修,而是顯示出這間學校的優異教與學能充份發揮及有正增長,校訓/願景/抱負...等能有效傳承
~既然能在競爭頗激烈下通過嚴謹的兩輪面試並脱穎而出被 YWC揀選出,又認同它的校風及表現,也不想冒險等待大抽獎的話,WHY NOT TAKE IT NOW?

conniewktang 發表於 20-4-12 15:54
英華男一向是b1校,intake點會差。2019 DSE仍是津校。以前差的英華小學生不會選b1的YWC.
現在直資的收生就 ...

原來你真係一知半解!
‹ 上一主題|下一主題