用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院(南昌男校) - 近年成績
樓主: miss11
go

英華書院(南昌男校) - 近年成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-4-12 12:47
你以為能選1A的人,會無緣無故選1C嗎?
有機會,今年好多同學被自行結果嚇到,唔夠膽去抽獎,情願去直資。

我認為英華成績同匯基相若,勉強可稱為band1B,今年親生仔考DSE,或可名正言順成為band1B.

b3410 發表於 20-4-12 13:31
路過,英華或者其他可以直升的學校,S1 intake 一定會包括小學的band 2同學,甚至部分特異功能的band 3同學 ...

奇怪是即使有直屬,最多有收b2!
但這間明明是b1C校, 何以有咁多B3?真係估唔到!

conniewktang 發表於 20-4-12 13:39

可能自己小學學生,重點校隊核心成員,可能會收。(唔知英華,不過我所知的另外一間band1a直屬中學)

conniewktang 發表於 20-4-12 13:39

而且有band 3同學係好事,因為小一入學,沒有可能揀的都是學霸,同學之間有差異,肯定會有小部分同學不達標,最後成為band3同學。一直可以去到小學畢業,證明學校沒有“逼退”成績不好的同學,是好事。

IloveJJ 發表於 20-4-12 12:34
好,這樣大家可以更清晰,多謝分享!

那位connie, 明知英華收4成band2/3生,但講 intake 都比band 1c津中好(全港有邊間band 1c intake有4成非band 1 生?) ,又話負增值?

好亂呀~你肯定那位真的是津中老師?

b3410 發表於 20-4-12 13:46
可能自己小學學生,重點校隊核心成員,可能會收。(唔知英華,不過我所知的另外一間band1a直屬中學) ...

2019 DSE成績整體也不靚,其中DSE中文丶經濟、物理丶化學也非100%全合格,但這間點都是b1校喎。

原來你唔明白YW的歴史!

講咁耐仲以為你真係好熟,原來扮的。。。

sunnymama2 發表於 20-4-12 13:52
那位connie, 明知英華收4成band2/3生,但講 intake 都比band 1c津中好(全港有邊間band 1c intake有4成非ba ...

好似英華男不是年年都4成非b1喎,增值指標也非只看一年,而且intake有外校b1a生喎。成績唔好,是里面任教的說,我只引述。

conniewktang 發表於 20-4-12 13:55
好似英華男不是年年都4成非b1喎,增值指標也非只看一年,而且intake有外校b1a生喎。
...

so?

conniewktang 發表於 20-4-12 13:52
2019 DSE成績整體也不靚,其中DSE中文丶經濟、物理丶化學也非100%全合格,但這間點都是b1校喎。
...
還有一個親生仔理論,唔記得邊一屆應該係親生仔,好似2019都未到。
band 1中學我諗應該指親生仔之後。

sorry, 我自己都講到好亂。
因為真係唔多瞭解。

sunnymama2 發表於 20-4-12 13:54
原來你唔明白YW的歴史!

講咁耐仲以為你真係好熟,原來扮的。。。
其實connie 都係講佢所知的,大家當參考,從另一個角度睇都好。

b3410 發表於 20-4-12 13:31
路過,英華或者其他可以直升的學校,S1 intake 一定會包括小學的band 2同學,甚至部分特異功能的band 3同學 ...

今年2020英華既DSE成績應可反映直資一條龍既教育成果.
家長只會睇最終結果如何,intake有本事收到叻既學生是學校既本事,流失好既學生是學校既失策,學校各施各法,出來成績是咩級就咩級.

b3410 發表於 20-4-12 13:59
其實connie 都係講佢所知的,大家當參考,從另一個角度睇都好。

家長quote的是2019英華男已直資的中一intake, 有4成非b1.
我講的是2019 DSE英華男考唔好,當時應該是用津校的intake, 未直資,這間是b1c校,那批學生入校時應是2013中一派位的,分別在此!我因此把該校2019 DSE成績與其他b1c津貼英中比較。
如要懷疑我身份,請隨便!

conniewktang 發表於 20-4-12 14:04

家長quote的是2019英華男已直資的中一intake, 有4成非 ...

不是懷疑你身份,只係你問得出點解YWC有咁多band 3 生,證明你唔了解英華歴史,所以對學校作出負增值的評論不公平。當年英華書院係要接收英華小學前身的小學的學生,當中咩banding 都有,你唔應該將佢和其他1c津校比。

另外,2019 DSE 成績top嗰班好top, 唔好同神校神津比,同普通band 1b 比,絕對唔失禮。我係睇番多間學校的annual report 比較“outstanding students”去得出的結論。咁當然,我冇睇哂所有band 1b的annual report, 如果你睇完覺得同我理解的唔同,可以告知。

IloveJJ 發表於 20-4-12 14:51
點樣咁肯定intake 1A?
我就覺得好少啦!
講明,我無証據,係覺得。

英華小學內部有,但真係得幾個

我意思係指有得揀1A學校的情況下而還肯自願留低,真係得幾個。
‹ 上一主題|下一主題