用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院(南昌男校) - 近年成績
樓主: miss11
go

英華書院(南昌男校) - 近年成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-12-19 17:21
咁我又想知,邊間龍校有咁做法?
邊間又同英華一樣咁做法呢!?

以我知 wkf, st Margaret 冇呈分,港同有呈分。如有錯,請hkpapa 指正。

IloveJJ 發表於 20-12-19 19:19
咁其實英華都係大方呀!  其他同級學校都係咁。

都係嘅, 算幾大方

hkpapa852 發表於 20-12-19 13:21
其實我係想講 YWPS 校務報告中沒有直升既人數,唔係一定個個都有更好出路。
小學索性唔呈分,反而可能留到 ...
原來如此!不過隨著今年英華成績明顯提升,相信出走人數會減少好多

pharaoh 發表於 20-12-19 12:46
只有校務報告的數字最真確, 唔得閒睇只聽人講咪誤信囉,你話聽人講今年走的人冇上升, 但校務報告的數字是 ...
咁其實你睇咁多報告後歸納結論係乜?問來問去你都講唔出,只係個人感覺....

黃大力 發表於 20-12-21 11:19
原來如此!不過隨著今年英華成績明顯提升,相信出走人數會減少好多
唔協助學生去參加奧數比賽, 咁先至可以留到人

無比賽, 無獎攞, 無嘢俾人睇自然少D機會有人收

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-21 11:57
唔協助學生去參加奧數比賽, 咁先至可以留到人
用禾桿冚住珍珠

黃大力 發表於 20-12-21 11:22
咁其實你睇咁多報告後歸納結論係乜?問來問去你都講唔出,只係個人感覺....
...

你係咪唔明中文?你問要數據,咪比人哋份報告嘅數據你囉,咩歸納咩結論?由頭到尾都係話走嘅數字上升,就係咁多。想知今年有冇再更多人走,咪出年自己睇報告上的數字,不用估計。

pharaoh 發表於 20-12-22 23:57

你係咪唔明中文?你問要數據,咪比人哋份報告嘅數據你囉, ...
可能你數學較好,所以看到了數據,可惜中文太差,無法有效表達你如何歸納數據。承你自己所言,走的原因各有各,而我也説了年年有人走不是新聞,而數據上去年和前年都係35人走,今年因為移民原因而多了人走,其實全香港也一樣,再者,初小近年也加了人數,種種數據混和,也得不出你直接跳Step去結論「因為優秀才走的必然性」。
何況前面有家長也講了,自己打算走是因為交通問題,你只是視而不見。

你這種純屬個人感覺,先行偽命題,再直接忽略推論過程而跳向結論很令人惋惜。

黃大力 發表於 20-12-23 09:44
可能你數學較好,所以看到了數據,可惜中文太差,無法有效表達你如何歸納數據。承你自己所言,走的原因各有 ...

我唔答你係答來都嘥氣,一個人話返學嫌遠不能代表些什麼,香港多人移民也不代表走的也是移民,你話我答你做乜吖!係你不停將某些理由代入。
無興趣同你再講落去,浪費我時間。

pharaoh 發表於 20-12-23 10:09

我唔答你係答來都嘥氣,一個人話返學嫌遠不能代表些什麼, ...
我也無興趣,係你要找我拗,證明你個套「走的人必然優秀」,我咪話數據睇唔出呢個必然結論,當然純從一般對話語義中,我明白你所言走的人當中不少都有更好晉級,這也是大家所共知而且我也從來無異義的。
所以我一直講,由始至終不明白你想證明甚麼,所以第一句就回你「是否要重覆一次」我已經講過不少人升中都去了更神校,你不過係都要我再證明一次「陳生個阿爺姓陳」,然後又話我唔明你中文。

其實你都講得啱,大家講來都嘥氣,不如傾下其他野。

IloveJJ 發表於 20-12-19 10:56
不嬲書院都面對小學優秀學生流失既問題,呢個問題唔止英華面對,聖保羅、聖類斯、高主教、聖若瑟都一樣發 ...

人望高處好正常不過, 就算參加派位 最 top 的學生, 都會揀誇區更 top 既學校博一博。

居然花了一整晚去睇

回覆 kiwi2007 的帖子

我好認同你講法。我係今年既畢業生既家長,每間學校都有佢既特色,又唔可以單憑一d傳言去定奪一間學校既好與壞!
‹ 上一主題|下一主題