用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有沒有買了Emirates 被取消機票,被通知之後的安排 ...
go

[英國] 請問有沒有買了Emirates 被取消機票,被通知之後的安排 [複製鏈接]

兩個仔都之前買了三月中Emirates 伯明翰/香港機票,大仔19/3用了回程;細仔24/3被通知取消了First leg 伯明翰到社拜機票,唯有選擇全程取消;最近Emirates 通知四月尾香港回程取消,但是無講refund 或是open vouchers

我之前訂的AirFrance 五月尾香港/伯明翰就給予了一張一年有效open voucher
   5    0    0    0

回覆樓主:

你試下上網申請refund or voucher

醒目開學勳章

kykyma2000 發表於 20-4-9 06:31
兩個仔都之前買了三月中Emirates 伯明翰/香港機票,大仔19/3用了回程;細仔24/3被通知取消了First leg 伯明 ...
他們網頁有寫處理方法
Emirates

3b 發表於 20-4-9 10:02
他們網頁有寫處理方法
Emirates

謝謝你提醒,之前上去網頁未有寫處理方法; 現在很清淅(emoji)(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

kykyma2000 發表於 20-4-10 05:38
謝謝你提醒,之前上去網頁未有寫處理方法; 現在很清淅(emoji)(emoji)(emoji)

我都有張返英國機票要處理, 早前只看到可以出voucher有1年期限, 但昨天已經改到2年, 如果2年都用不著就可以要求退款

回覆樓主:

我細囡係Emirates一月去英國三月返香港。回程Dubai返HK嗰程取消咗,當時機票已經好緊張,我另買一張BA單程早D返,Emirates未用嘅回程上網搞refund。佢有個位叫你填原因,hotline叫我填waiver of fees due to flight cancellation 之類,咁可以refund多D。

etoile 發表於 20-4-10 10:49
我細囡係Emirates一月去英國三月返香港。回程Dubai返HK嗰程取消咗,當時機票已經好緊張,我另買一張BA單程 ...

謝謝你,他們現在有BA 回港open一年;Emirates open 兩年; 我有Air France open 一年;  疫情完結後,希望用到

我細囡係Emirates一月去英國三月返香港。回程Dubai返HK嗰程取消咗,當時機票已經好緊張,我另買一張BA單程 ...

我們那張原本SAS 一月返英國三月尾回港約HK $9600; 一月用了第一程;三月頭回香港那程比SAS 取消,最後refund 約$2800;

而我們KLM那兩張二月中飛英國來回特價promotion 機票;他們二月中全數refund,之後再訂五月法航來回機票,貴了40% ;最後又是因為啊仔返左來便打電話去取消,他們話取消要收手續費,或是一年open voucher;㨂了voucher

我張 Emirates 5 月飛,又係 BHX,睇緊要唔要落倫敦定係 KLM 走佬,但攞三件行李攞倫敦係非常痛苦同漫長嘅旅程。

醒目開學勳章

請問退款是原機票價錢的一半再減手續費嗎?

3b 發表於 20-4-18 11:28

要計計,遲D覆你。

本來改左 1/6 返香港,而家又取消,可以延 24 個月內用。因為今年係 ALevel last year, 我都想個仔返嚟先 (因為新年嗰陣英國未爆,引怕返左香港又要返去考試,先決定佢留喺學校)而家好難搵飛機返,好多都話唔確定會唔會取消(emoji)
Ding

1998Ruby1998 發表於 20-4-11 01:18
我張 Emirates 5 月飛,又係 BHX,睇緊要唔要落倫敦定係 KLM 走佬,但攞三件行李攞倫敦係非常痛苦同漫長嘅 ...

call 車啦,豪一次咁多

我買了8月廿幾飛倫敦機票, 已收到EMIRATES話去程要改時間

3b 發表於 20-4-18 11:28

原價$8285,退返$3385。

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-4-23 01:22
原價$8285,退返$3385。

謝謝你! 申請退款後大約多久才收到電郵?

3b 發表於 20-4-23 13:52
謝謝你! 申請退款後大約多久才收到電郵?

我應該係26/2返到香港第二日上網搞,27/2收到確認申請refund嘅email,7/3收到通知會refund三千幾嘅email.。

回覆 etoile 的帖子

你的機票原來是多少錢?3千3百幾蚊是否大概一半?

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-4-23 16:45
我應該係26/2返到香港第二日上網搞,27/2收到確認申請refund嘅email,7/3收到通知會refund三千幾嘅email. ...

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題