用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1生大抽獎
樓主:
go

九龍城B1生大抽獎   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 20-5-4 18:06
乙一放九華,風險和回報完全不成比例.......
若乙一放旅港, 學校成績比九華好, 命中率更遠遠比九華高, 只 ...
乙1放PC同MS應比旅港值搏。反正旅港乙2仲有位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-4 18:19

以投機角度計,乙一係咪應該放LSC?至少d非保留位你會先過佢小學部的B2生抽。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 20-5-4 18:19
外校B1生入到PC的容易程度, 可能遠遠超乎你想像....當年阿仔老師講過, 果屆係0外校生入PC.....
即係果19個大抽獎位全被B2培小生偷雞....應該係,除非唔係......

小鹿揀學校 發表於 20-5-5 10:24
外校B1生入到PC的容易程度, 可能遠遠超乎你想像....當年阿仔老師講過, 果屆係0外校生入PC.....
即係果19個 ...
無人搏, 我假假地, 2 個孩子, 也放佢係乙4 架, 不過, 要容入和適應, 可能唔容易

CMMANDY 發表於 20-5-5 12:10
無人搏, 我假假地, 2 個孩子, 也放佢係乙4 架, 不過, 要容入和適應, 可能唔容易 ...
連續兩年乙四入PC?

小鹿揀學校 發表於 20-5-5 14:43
連續兩年乙四入PC?
吾係, 我有選PC 在乙四吧!  二個囝囡吾同年份, 只是想表達, 我有將PC別入心儀中, 無因為佢位少, 放佢係13, 14志願, 最後, 我二個孩子, 也是乙1/自1/甲1 入左心儀中學

hkpapa852 發表於 20-4-24 18:33
邊緣人如果最後係B2生,乙2放CSK係唔會有位,只會碌去乙3或更後。

hkpapa我都想請教下你,今日同學仔媽咪同我講,佢大仔早4,5年前,老師話係band1,咁乙一佢填黃笏南,乙二填銀禧,但最後派咗去乙三嘅CSK,呢個case你點睇呢?係咪因為隨機No.太差定老師估錯band呢?

In2c68 發表於 20-4-9 06:26
回覆 清 的帖子

如果照你個list 好彩當然無問題,但如果number差可能去左丘左榮同b2a 果d,事關你間間大hi ...

請問我如何知自己個number 好唔好?

joe12211981 發表於 20-12-16 21:36
hkpapa我都想請教下你,今日同學仔媽咪同我講,佢大仔早4,5年前,老師話係band1,咁乙一佢填黃笏南,乙二 ...
正常嚟講呢個情況唔會係九龍城區出現
4/5年前乙1 WFN, 乙2銀禧入唔到基本上一定係B2學生

但B2學生無理由仲可以係乙3入到CSK

其實佢有冇將甲部選擇到乙部撈埋一齊計?

我識有D家長, 之前實牙實齒話乙3入本區某某名校 (通常只係乙1先入到), 點知原來佢當甲1至甲3同乙部一齊排, 當乙1係第三志願, 乙2係第4志願...... 事實上佢甲3同乙1係同一間

所以你話佢其實係派第幾志願呢?

有D家長, 甚至將自1同自2都當埋一齊計......... 所以大時家長講既嘢, 要多D資料先可以核証

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-17 10:11
4/5年前乙1 WFN, 乙2銀禧入唔到基本上一定係B2學生

仲有,好多家長自一自二當左甲一甲二
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ganggang 發表於 20-12-17 08:06

放榜前冇人知,放榜後可能知
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ganggang 發表於 20-12-17 08:06

永遠唔會知睇彩數,當你果區有三仟人有三份一band1都有no.1~no.1000, 所以no.1抽先如果你係頭當然好,係尾就大件事少少囉!好似我地龍校咁,排100以後又未去好差都要抽,所以每年都有百五六名的人好彩入到而又百一二名喊住去新學校!

hkpapa852 發表於 20-12-17 10:11

咁我想問下,我地係KLN3,如老師估計我仔係1B,咁我係咪填盡band1校?但我心目中係想入1c校,係咪乙一,乙二填1c,之後先1b,1a咁排?其實九龍成隨咗丘佐榮仲有邊間係1c?我好怕d家長個個都玩保守,搞到黃笏南,銀禧炒熱曬

joe12211981 發表於 20-12-17 14:08
咁我想問下,我地係KLN3,如老師估計我仔係1B,咁我係咪填盡band1校?但我心目中係想入1c校,係咪乙一,乙二 ...

個人認為,响九龍城區B1b學生係最好選擇,上望找B1a中學可以,揀同級數嘅更無問題,甚至乎下望選擇B1c中學亦可以。

YmOra 發表於 20-12-17 14:51
個人認為,响九龍城區B1b學生係最好選擇,上望找B1a中學可以,揀同級數嘅更無問題,甚至乎下望選擇 ...

希望係咁啦,都要努力考好呈三!

joe12211981 發表於 20-12-17 14:56
希望係咁啦,都要努力考好呈三!

去到"呈3"已經係另一個階段,玩法就已經唔同晒,主要睇是否仍然屬B1組別就可以了,基本上壓力無咁大。

回覆 奥脫福 的帖子

請問最後入左邊間?

回覆樓主:

請教,一缐私小,老師評小朋友九龍城區band 1尾,全港band 1,認為自行填黃芴南及銀禧很安全。

但心儀華英/旅港/黃笏南,不過中文科稍遜,估計自行未必會收。如果自一照填華英,是否浪費了一個位?

回覆 YmOra 的帖子

想請教一下,老師說小女現在B2A,現讀九龍城小學;如果嚟緊呈三成績有進步,可否升上去B1尾?因為大抽獎B1-B2頭的選擇比較多!但我確認個班主任他有好肯定地說就算呈三成績有進步,亦只能在B2個pool內?我真係唔係好相信老師的說話,因為佢好保守亦不建議我博高一線😩

chanyuki 發表於 20-12-18 13:03
回覆 YmOra 的帖子

想請教一下,老師說小女現在B2A,現讀九龍城小學;如果嚟緊呈三成績有進步,可否升上去B ...

要靠呈三升入B1,唔係容易,但唔通人哋話唔得你就唔做咩?從來打仗都係要視死如歸。只係你需要有一個plan B。
‹ 上一主題|下一主題