用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1生大抽獎
go

九龍城B1生大抽獎  

男仔,請問應該點填好呢?可否盡填B1,謝謝!

吾填唔甘心既, 梗係要填哂B1 先, 心儀邊幾間

回覆 CMMANDY 的帖子

迦密,華英,旅港,銀禧,黃笏南應點排呢?謝謝!

同問

同問

回覆 的帖子

如果照你個list 好彩當然無問題,但如果number差可能去左丘左榮同b2a 果d,事關你間間大hit ,去到大抽獎band1 人就睇number 了,迦密同華英可能乙二已經無晒,其他b1b 果d最多要兩間,當然唔怕可以填晒,不過九龍城好幾間有留位俾小學,放番出嚟未必好多位!其實你應該諗下自己想進取賭一次定保保守守安全d。

我地學校建議同Banding 要二取一,切勿兩間都揀。因為派位通常去到乙三左右,保險D排到乙五。即係迦密同華英要取捨二選一放乙一,因為呢兩間係差唔多Banding B1A

清 發表於 20-4-8 23:16
回覆 CMMANDY 的帖子

迦密,華英,旅港,銀禧,黃笏南應點排呢?謝謝!

根據兩年前EK前輩教路,迦密及華英只可揀其中一間為乙一,另一間就要放棄唔填,之後你大可盡填其他Band 1學校。
當年自行未有提早公報,我們乙一填了自行已揀的誇區男校,乙二就是銀禧,乙三黃笏南,好彩最後入到自行及乙一揀的男校。希望以上可供你參考!

Queenielam88 發表於 20-4-9 08:07
根據兩年前EK前輩教路,迦密及華英只可揀其中一間為乙一,另一間就要放棄唔填,之後你大可盡填其他Band 1 ...

可能你當年自行已經收左!

MimiCactus 發表於 20-4-9 09:46
可能你當年自行已經收左!

所以今年好好多,當年填大抽獎真係嚇到鼻哥窿都冇肉呀!

想知今年band 1位夠嗎?

清 發表於 20-4-8 22:43

個人認為响"九龍城區"可以盡填B1中學,但乙部頭3或頭5就要用心DD排,之後就盡填其他本區和他區之B1中學,最後以B2a熱校作保險線就可以了。

回覆樓主:

其實九龍城band1生一定會排盡band 1先,盡後填band2都未遲

多謝各位意見,老師話仔仔係B1A,但係他冇咩獎,所以有D頭痛,怕萬一派得唔好叩門就麻煩。

清 發表於 20-4-8 22:43

我見band 1 男仔係盡填B1,保險線放CSK

回覆 YmOra 的帖子

就係頭痛緊乙頭五點填,不知點排位,小學派位時因唔識填了一間普通邨校做第一志願,被幼稚園老師話我白白浪費了,今次又怕填錯。

清 發表於 20-4-9 16:20

就係頭痛緊乙頭五點填,不知點排位,小學派位時因唔識填了一間普通邨校做第一志願,被 ...

你嗰個係"男孩子",如果你認同男孩子之第一道保險線為B1中學中嘅"丘中和陳瑞祺",而第二道保險線係B2a嘅"何官",只要把這三道保險線填响你盡填B1中學之最後面,前面大把空間讓你盡填B1中學,至於邊間先邊間後,個人認為除咗要考慮"命中率"之外,更需要考慮""適合""度,平衡兩者下找出乙部最後Top5,我認為這Top5好個人化,如果所有人皆有著相同的填法就""大""件事了,因為原本審慎的排位策略就會變成發輝唔到效果的跟風了。

謝謝妳!

咁例如乙一放了迦密,咁華英放邊個位?乙十打後?他區既乙一打後梅花間竹咁樣放?真心求教。