用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何明華會督銀禧中學(牛津道)報道區
樓主: BBDaddy0214
go

何明華會督銀禧中學(牛津道)報道區  

susuwai 發表於 20-7-21 15:16
知你係用家,可否分享一下上年度停課時學校網上授課的安排嗎?我相信嚟緊九月好大機會都返唔到。
...

我哋係用Zoom軟件作網上視像學習,我估計你哋新生開頭會無咁適應,但應該好容易掌握,放心吧!

YmOra 發表於 20-7-21 17:40
我哋係用Zoom軟件作網上視像學習,我估計你哋新生開頭會無咁適應,但應該好容易掌握,放心吧! ...
請問眼鏡有冇限用什麼顏色? 謝謝

bvbb 發表於 20-7-22 12:44
請問眼鏡有冇限用什麼顏色? 謝謝

無乜限制。我見有人戴白色、木紋。。。

YmOra 發表於 20-7-22 16:18
無乜限制。我見有人戴白色、木紋。。。
明白,謝謝!

bvbb 發表於 20-7-22 21:11
明白,謝謝!

你順利完成買書程序嗎?

YmOra 發表於 20-7-23 16:58
你順利完成買書程序嗎?
你好呀!我第一日註冊,已即日買書了 ,而且訂埋校服。
當日遇到家教會委員,佢囡囡是阿女師姐呢!

bvbb 發表於 20-7-23 18:20
你好呀!我第一日註冊,已即日買書了 ,而且訂埋校服。
當日遇到家教會委員,佢囡囡是阿女師姐呢!
...

你好,係喎!俾你call番D記憶,註冊當天係有家教會委員在場,可與她們傾下計了解學校,幾好架!遇到學姐,咁你囡囡一定好意外,亦有歸屬感呢!阿女同學,她亦有重遇小學學姐,但該學姐係"銀禧"老師,嗰份感覺更強烈。

YmOra 發表於 20-7-23 18:32
你好,係喎!俾你call番D記憶,註冊當天係有家教會委員在場,可與她們傾下計了解學校,幾好架 ...
係呀!我有登記做義工家長 ,多點了解學校。而且佢都讚成外闖呢!

bvbb 發表於 20-7-23 18:59
係呀!我有登記做義工家長 ,多點了解學校。而且佢都讚成外闖呢!

不過,唔好期望太高,中學的義工家長唔同小學,少好多嘢做。

YmOra 發表於 20-7-23 20:44
不過,唔好期望太高,中學的義工家長唔同小學,少好多嘢做。
我只選擇做event義工,因為預咗小學看飯。
其實想個知中一生是否去飯堂買飯呢?謝謝

bvbb 發表於 20-7-24 01:21
...

好懷念小學時看飯的日子,真係十分回味

中一午飯係學生响小息時去到食物部揀啱飯餐俾錢攞飯卷,到午餐時段會有工友送到課室,學生要响課室食。唔知e+有無改變,我女中二開始可以預訂飯卷或落飯堂吃飯,由於飯堂裝修過大咗,可能e+中一也可以去飯堂吃。但,係會先送飯到全校有响小息時買咗飯卷嘅學生的課室,待半小時後才可以離開課室到飯堂叫飯食,此時學生多數响課室做下功課或傾下偈,飯堂即叫嘅飯款式多過預訂嘅兩款左右,而且係"即炒"且大碟少少,女孩子細食嘅會二人共吃一飯。由於,學校有自己嘅廚房即叫即炒係十分新鮮,就算小息訂定嘅都係响差不多時間才開始炒,新鮮程度十分高,既可預算幾多人食咩餐又不浪費,銀禧可以有自己的廚房係我十分喜歡的地方。

bvbb 發表於 20-7-24 01:21
...

唔好意思,有少少修正。阿女起床問番當時人,正確為中一生有三途徑進行午膳,1係安每月嘅訂飯單一早訂定晒該月食咩餐;2係小息時作即時預訂;3係午膳時間後半少時到飯堂即叫即食。

大部中一都會訂月飯,可以早食
如果落canteen 叫飯,等第二鐘聲即20分鐘後先可以落樓

中一生,有咩課外活动。

Veron081207 發表於 20-7-24 13:37
大部中一都會訂月飯,可以早食
如果落canteen 叫飯,等第二鐘聲即20分鐘後先可以落樓
...

不過,阿女話要等30分鐘才可去飯堂,因為要俾高中學生食完先,如果時間唔夠高中生未食完,恐怕食物部唔夠位坐。

YmOra 發表於 20-7-24 16:57
不過,阿女話要等30分鐘才可去飯堂,因為要俾高中學生食完先,如果時間唔夠高中生未食完,恐怕食物部唔 ...
分批食飯安排唔錯,唔駛一齊逼。 阿女開心架,有新鮮飯食,小學d飯難食到嘔

bvbb 發表於 20-7-25 16:27
分批食飯安排唔錯,唔駛一齊逼。 阿女開心架,有新鮮飯食,小學d飯難食到嘔 ...

係呀!無乜邊間中學有自己廚房。不似小學咁!飯運到學校嚟!唔熱不凸只,最怕D倒汗水回滴番入D飯到,攪到D飯好難食。

YmOra 發表於 20-7-25 19:27
係呀!無乜邊間中學有自己廚房。不似小學咁!飯運到學校嚟!唔熱不凸只,最怕D倒汗水回滴番入D飯到,攪 ...
係呀!自家飯堂確實吸引。 又阿女聽過直屬中學蒸蛋有蛋殼,怕怕。

YmOra    發表於 20-7-26 20:46

哎呀!summer day camp 真的取消了。仲諗住取消都有機會zoom進行添!

susuwai 發表於 20-8-3 16:01
哎呀!summer day camp 真的取消了。仲諗住取消都有機會zoom進行添!
謝謝通知 !  不過想快點知道分班結果