用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好
go

全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好  

小女九龍城區, 全港性BAND 1B, 地區BAND 2A
甲1)九真, 甲2)德雅, 甲3)宣基/王華湘

乙1)九真 , 乙2)胡兆熾, 乙3)五旬節, 乙4)永光, 乙5)彭學高 (乙2-5都是老師比我參考, 話穩陣D, 但我唔鍾意)叫我之後個D選BAND 3

其實我唔跌到乙部大抽獎, 因為BAND 2隨機編號唔好趺到無影, 我想係甲部攪掂, 比D意見我這樣排位穩陣嗎?

wongau 發表於 20-4-8 16:50

請問如何得知地區性2a,全港性1b?

回覆 櫻花公主 的帖子

老師話我知

回覆 櫻花公主 的帖子

咁奇怪?!

甲...好少位咋喎 !

maymamayma 發表於 20-4-8 17:44
回覆 櫻花公主 的帖子

咁奇怪?!
係呀!
老師原本叫我甲1)旅港, 甲2)黃芴南, 甲3)德愛

乙1)黃芴南

我擔心甘排位, 甲部入唔到, 趺到乙部就煩啦!

當你全港性band 1B又好 1C , 反正band 1 都係個個pool, 咁band 1 想甲部搞掂, 就要放Band 2 都入到而又心儀的學校.
甲一: 九真 , 甲二: 德雅 , 甲三 培道/聖母
會唔會已經十拿九穩?
但我唸會有深水埗區1c-2a邊緣生放德雅落甲一。

chanti 發表於 20-4-8 17:56
當你全港性band 1B又好 1C , 反正band 1 都係個個pool, 咁band 1 想甲部搞掂, 就要放Band 2 都入到而又心 ...

因為我本身住將軍澳,
所以甲3)放宣基/王華湘, 我其實鍾意宣基, 但又驚好多將軍澳band 1生會選擇, 可唔可以比d意見我呢?

wongau 發表於 20-4-8 18:04
因為我本身住將軍澳,
所以甲3)放宣基/王華湘, 我其實鍾意宣基, 但又驚好多將軍澳band 1生會選擇, 可唔可 ...

不少將軍澳band 1 生放宣基做甲一喎、你放甲三邊可以肯定有位入呢

好奇想問問,以"九龍城區"之本區和全港次弟比較,會有"兩級"之差距嗎?即會出現全港屬B1b而本區則跌至B2a,不是應該只跌一小格而矣嗎?!

回覆 wongau 的帖子

九龍城b2a 為何無培道同何文田官立?反而胡兆熾行先?

差咁遠,會吾會老師攪錯呀,正常差小小吾會差二級

wongau 發表於 20-4-8 17:39
回覆 櫻花公主 的帖子

老師話我知

咁有趣,九龍城區可以做到全港同地區咁大分別~~~

是否讀啓思小學?我聽過朋友類似的講法。

回覆 In2c68 的帖子

因為去到 乙一,無論band2a定band2c機會一樣,只取決於隨機號碼,如果填曬所有2A中學先,等同玩跳崖。

YmOra 發表於 20-4-8 18:44
好奇想問問,以"九龍城區"之本區和全港次弟比較,會有"兩級"之差距嗎?即會出現全港屬B1b而本區則跌至 ...
因為本身學校好少BAND 1位, 所以有這種情況

yaumuimui 發表於 20-4-8 20:07
是否讀啓思小學?我聽過朋友類似的講法。
不是

chrischeung 發表於 20-4-8 19:21

差咁遠,會吾會老師攪錯呀,正常差小小吾會差二級
我都想攪錯, 但唔會啦!

因為學校會派一張字左BANDING 紙給家長, 寫名全港及本區BANDING.

另外老師亦打左電話比我, 建議我選咩學校

wongau 發表於 20-4-8 20:51
因為本身學校好少BAND 1位, 所以有這種情況

個人認為,縱然貴小學人數有幾咁少,如果學生屬全港B1b位置,回到九龍城區點都只會跌至B1c位置。建議你務必攪清楚孩子之Banding,因為"大抽獎"以B1組別填和以B2組別填係天與地之分別。

淨係隨機no.   已經吾可能穩鎮喇!