用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好
樓主: wongau
go

全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好  

chanti 發表於 20-4-9 11:28
都啱。不過今年唔知九真有幾搶手。我見好多邊緣人自行揀csk 、九真、培道, 大家都好保守下。
...
我就係好保守, 今年又多左咁多人., 所以唔好攪, 我地屬穩陣派...

九龍城區屬於強區,無咩可能全港係b1b,地區變咗b2a,我覺得老師放流料。

你打聽吓上年師兄師姐,大約你女既名次係咪入到b1,如果入唔到,當自己b2計去選校。

想請教下,咁係咪即係
全港既banding 影響 甲部派位?

地區性banding影乙部派位?

還是統一派位選校祗應跟地區性banding ?

ChuChuMaMa388 發表於 20-4-11 18:49
想請教下,咁係咪即係

甲部係全港排名,乙部係本區排名

回覆 tiffanymelody1 的帖子

明白了. Thanks tiffanymeldoy1.

甲一乙一九真,好正路.

WinnieCatCat 發表於 20-4-8 22:15
樓主,希望你唔好介意,你多次提及學校得幾個band 1位,學校是否一級人數很少?是否區內較弱勢學校?一級 ...

有好多學校都係咁! 佢地又點估到冇左呈三。現在咪爆晒光囉!

回覆樓主:

想問東區是B1或B2組別,轉回去觀塘,是升?是跌?

我女果間學校唔講全港banding   

ChuChuMaMa388 發表於 20-4-11 18:49
想請教下,咁係咪即係

對,

全港既banding 影響 甲部派位

地區性banding影乙部派位

Wistaria 發表於 20-4-13 10:27
想問東區是B1或B2組別,轉回去觀塘,是升?是跌?

wongau 發表於 20-4-8 17:39
回覆 櫻花公主 的帖子

老師話我知

係咪每間學校既老師都有呢方面資料?

想問下九龍城區是B2 組別,轉回去沙田,是升?是跌?
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

wongau 發表於 20-4-8 21:49
我是3/4先知道自己跌左去BAND 2A

咁似我侄女的case!

自行前實牙實齒話肯定全港band 1, 自行後,無啦啦叫侄女唔好咁搏,第三揀band 2!

即係點?如果覺得band 1邊緣人,一早講,自行就唔會咁搏!

NNbaby 發表於 20-4-11 03:07
九龍城區屬於強區,無咩可能全港係b1b,地區變咗b2a,我覺得老師放流料。

你打聽吓上年師兄師姐,大約你女 ...

冇錯,強區係band 2, 全港係band 1, 咩玩法?

sunnymama2 發表於 20-4-16 09:30
咁似我侄女的case!

自行前實牙實齒話肯定全港band 1, 自行後,無啦啦叫侄女唔好咁搏,第三揀band 2!

某些小學係非常依靠統一抽獎,自行講乜俾家長知都無從確實~~~

sivasiva 發表於 20-4-15 23:36
想問下九龍城區是B2 組別,轉回去沙田,是升?是跌?
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

兩區實力差不多,如果係B2a或B2b成績轉入"沙田"應該不會跌Band,但如果屬(B2c靠向下)或(B2c-B3a邊緣人)就要份外小心有機會出現跌Band。

sunnymama2 發表於 20-4-16 09:33
冇錯,強區係band 2, 全港係band 1, 咩玩法?

我唸、應該係強區band 2頭中之頭,先可以在全港係band 1

YmOra 發表於 20-4-16 10:44
兩區實力差不多,如果係B2a或B2b成績轉入"沙田"應該不會跌Band,但如果屬(B2c靠向下)或( ...

謝謝

咁我問下老師小朋友係b幾先

YmOra    發表於 20-4-16 18:05

jayman 發表於 20-4-9 15:52
我囡都係全港 B1, 本區B2 (灣仔, 沒有直屬中學), 統一派位都吾知點揀好...
...

我同你一樣 ,    老師叫乙二要填 band  2