用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好
樓主: wongau
go

全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好   [複製鏈接]

我囡都係全港 B1, 本區B2 (灣仔, 沒有直屬中學), 統一派位都吾知點揀好...

allypaco 發表於 20-4-9 14:48
但B2生就好慘, 二線直資比B1要晒, B1抽獎多左位都唔會有B2生敢博.
16/4  之後大把直資CALL WAITING !

subb 發表於 20-4-9 15:55
16/4  之後大把直資CALL WAITING !

e+都應該Call緊。

YmOra 發表於 20-4-9 15:56
e+都應該Call緊。
16/4 精彩再來..

YmOra    發表於 20-4-9 16:11

subb 發表於 20-4-9 11:15
樓主, 學校講名次, 你有無過住派位數據 ???

今期,

你既資訊錯了,舊年開始培小已經盡用聯繫位了,有同學乙一唔入。

little_yolky 發表於 20-4-9 17:46
你既資訊錯了,舊年開始培小已經盡用聯繫位了,有同學乙一唔入。
但唔係抽入培道機會大過九真嗎???

回覆樓主:

假如我哋住沙田,但讀荃灣小學,荃灣區屬band 2,   全港屬band 1,  嚟緊乙部揀沙田中學,咁派乙部時應屬哪個banding?

subb 發表於 20-4-9 17:53
但唔係抽入培道機會大過九真嗎???

兩間學校都無聯繫位流出。其實係睇每年大家點揀。B1選兩間當然機會都大,不過九龍城B1生又唔會好多人將呢兩間揀得前,係邊緣人囉。B2生就兩間都難。反而試過B2生唔敢揀九真乙一,有人執雞成功。但今年人又多咗,大家真係慎重D好。

201097 發表於 20-4-9 21:32
假如我哋住沙田,但讀荃灣小學,荃灣區屬band 2,   全港屬band 1,  嚟緊乙部揀沙田中學,咁派乙部時應屬哪 ...

點會荃灣b2, 全港是b1, 邊個告訴你?

我個女又係全港b1,九龍城區b2,如果乙一選余佐榮,乙二選九真或培道,會唔會好大風險?另外有冇人知道何官好唔好?本來以為亞女係b1,我對九龍城區b2學校唔太熟。

chrischeung 發表於 20-4-8 21:39
回覆 wongau 的帖子

我都覺得你學校安排得几差,同埋吾會咁填囉,彭應系b3,永光就吾識,九龍城選校最易,比我 ...

請問九龍城區band 2應如何填?小女因完全唔熟九龍城區學校,謝謝。

wongau 發表於 20-4-9 14:20
無呀!
不過我知道當年我大女有個同學仔是band 1學生, 相信了老師排位, 最後入左band 3 中學, 最後亦都叩唔 ...

當年嗰位家長以為自己小朋友是Band 1 (因坊間很多人以為是頭30%就係band 1),實際情況係只得頭10%是band 1,之後嘅20% 係band 2, 其餘的70% 可能已經係band 3)

今年情況係老師建議乙四已叫填band 3,可能係暗示真實情況(band 2邊緣人),但又不敢直說(因全級名次在頭30內,如按實況告知會令人知道小學的過往派位情況)

可能真係要好好問清楚老師再決定,如果真係band 2,填九真係危險嘅。

201097 發表於 20-4-9 21:32
假如我哋住沙田,但讀荃灣小學,荃灣區屬band 2,   全港屬band 1,  嚟緊乙部揀沙田中學,咁派乙部時應屬哪 ...

Band 2 生, 乙部係沙田,咁乙部不論揀區內外學校,都係屬band 2個pool

rainrain613 發表於 20-4-10 07:41
請問九龍城區band 2應如何填?小女因完全唔熟九龍城區學校,謝謝。

band 2 女仔大熱3 選一: 培道、九真、何文田官中

次熱: 五旬節、基道、胡兆熾

不太熱: 創知、德蘭

Band 3 但屬band 2 生的保險線: 彭學高、聖三一

回覆樓主:

謝謝

wongau 發表於 20-4-8 16:50
小女九龍城區, 全港性BAND 1B, 地區BAND 2A
甲1)九真, 甲2)德雅, 甲3)宣基/王華湘

但係每間學校比甲部既位會否得很少?其實甲部中既機會都幾微。

樓主,我同你情況差不多,全港band1,九龍城band2,有band1c直資offer,我也諗緊係咪唔應該放棄直資走去抽獎?

kyu0203 發表於 20-4-10 19:02
樓主,我同你情況差不多,全港band1,九龍城band2,有band1c直資offer,我也諗緊係咪唔應該放棄直資走去抽 ...
你都好, 起碼有直資.
我手上咩都無, 唔知點好

想請教一下大家,女兒讀觀塘區小學,老師說她是Band 2中,但會轉到九龍城區,請問會否跌band至band3?

wongau 發表於 20-4-8 21:16
自1)旅港, 自2)黃芴南
如果我一早知九龍城係2A, 我一定自行唔會甘選

我也未聽過强弱網相差2個sub-Band。

就算是九龍城Band 1生,每間九龍城Band 1校自行只收3x-50個位+很多外區人申請競爭,總有一批九龍城Band 1生自行入不到,要留待大抽獎博運氣入。
‹ 上一主題|下一主題