用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有感而發升中怪事
樓主: lamar
go

有感而發升中怪事  

IloveJJ 發表於 20-4-30 19:04
我覺得係呀!讀書同做野唔同,我老公讀書唔得,但工作好好架!

喂,工人唔可以咁比,我媽一早同我講,你 ...

乜你咁講,菲律賓做傭工收入都算唔錯,我請咁多個,佢係第二個咁差既,之前果個俾我炒咗。

IloveJJ 發表於 20-4-30 21:23
我以前做印尼銀行,印尼人,可以唔係做工人,做銀行都得。
佢香港做工人既人工比佢响菲律賓高,係因為香港 ...

所以唔係話佢叻就唔駛做工人,響菲律賓呢份工唔差。佢哋響菲律賓好難搵工。依家工人D質素越來越差!

little_yolky 發表於 20-4-30 21:27
所以唔係話佢叻就唔駛做工人,響菲律賓呢份工唔差。佢哋響菲律賓好難搵工。依家工人D質素越來越差!
...

咁好難同當地比,要離鄉別井

IloveJJ 發表於 20-4-30 21:44
如果你要以咁既要求去睇工人,咁你不如自己辭職自己做返

無工人果個月,屋企真係好美滿架。又因為咁,天堂跌落地獄,屋企三隻嘢對佢分外不滿。阿細話:媽咪你無工人時好溫柔啊,無聽你鬧過人。

02413124 發表於 20-4-30 21:46
咁好難同當地比,要離鄉別井

佢哋響菲律賓好難搵工,又要養家,生好多件,唔離鄉點掂。其實佢哋生性捱10年左右夠錢起屋做小買賣,不過菲律賓人鍾意享樂,所以儲唔到錢,印傭好多做7-8年就唔做。

little_yolky 發表於 20-4-30 21:55
佢哋響菲律賓好難搵工,又要養家,生好多件,唔離鄉點掂。其實佢哋生性捱10年左右夠錢起屋做小買賣,不過 ...

我係想指出佢地人工可能等同當地高薪,係用離鄉別井交換。
每個人都有背後故事,我姐姐上有高堂照顧,下有2個細,老公又冇野做。佢平時都冇咩消費,都做左7年幾,只夠勉強起到層樓都儲唔到錢。佢都無記性,但將心比心,我都有時冇記性。

02413124 發表於 20-4-30 22:07
我係想指出佢地人工可能等同當地高薪,係用離鄉別井交換。
每個人都有背後故事,我姐姐上有高堂照顧,下有 ...

佢唔單止無記性,佢每日都要跌嘢落地下,整爛嘢,買餸單唔啱數,做嘢好似slow motion,講嘢唔知發生乜事好似含住泡X咁無人聽到佢講乜,工作俾埋個list佢都仲要做錯,唔停講繼續錯。

little_yolky 發表於 20-4-30 22:11
佢唔單止無記性,佢每日都要跌嘢落地下,整爛嘢,買餸單唔啱數,做嘢好似slow motion,講嘢唔知發生乜事好 ...

日對夜對,真係唔夾就換吧啦

02413124 發表於 20-4-30 22:12
日對夜對,真係唔夾就換吧啦

我好包容既。唔到最後關頭,我都會忍耐的。

little_yolky 發表於 20-4-30 22:14
我好包容既。唔到最後關頭,我都會忍耐的。

02413124 發表於 20-4-30 22:15

上次有個好惡頂,我都頂佢7個月,等佢還晒錢先。佢最攞命同agent講,我今日無做錯嘢點解要炒我agent同佢講英文都講唔掂,要轉台講菲文,激死個agent。

little_yolky 發表於 20-4-30 22:19
上次有個好惡頂,我都頂佢7個月,等佢還晒錢先。佢最攞命同agent講,我今日無做錯嘢點解要炒我ag ...

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-30 16:15
唔係好彩,我仔話係因為我湊佢哋嗰時成日同佢地講好多野(BB時已好似傻婆咁教佢哋周圍既事物),所以佢哋 ...
你仔仲記得細個嘅嘢已經好記性啦,我仔乜都唔記得

我覺得有疑問去edb投訴,佢地一定會調查,係到講其實都冇咩用