用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有感而發升中怪事
go

有感而發升中怪事  

我都有個故事,外甥的學校六年級有一對孖仔恃住自己係半個外國人,成日黐住校長及老師攞料,明明係band3學生喺呈分試成績突然之間飆升,英文居然第一及第二,兩個都走去考band1其中一個考九龍華仁,另外有一啲band1學生居然連interview都冇,仲有一啲成績好嘅學生因為唔擦鞋居然被點去考band 1b學校,有時成績好唔擦鞋,佢哋真係好慘!人情冷暖世態炎涼!

有啲人仲離譜,家長擦完鞋呃學校考到LSC仲周圍同人講又話全級頭三都冇佢咁勁!我家姐作為家長接咗電話同我講發曬脾氣,話呢間學校又話教會咪又係一樣米養百樣人!好作嘔㗎!

你講嘅係故事定真有其事?
樓主有好多睇唔過眼
- 人哋係半個外國人(即係mix姐,好常見)
- 痴校長 (雙方你情我願)
- 呈分成績突進 (有冇深究原因?)
- 有冇得in, 由中學決定 (除非兩個校長好熟)
- 有啲人成績好,被點去考冇咁好嘅學校 (學校保守姐,家長自己都有責任幫手選校架喎)
- 同學講大話話自己入到咩學校 (明知小朋友吹噓,你家姐有咩好嬲?)

好假……

z.mavis 發表於 20-4-8 16:48
你講嘅係故事定真有其事?
樓主有好多睇唔過眼
- 人哋係半個外國人(即係mix姐,好常見)

放心mavis只係呻下!剛問過家人實際情況係mix(非英語國家人士),平時英文甚至不合格,並唔係問題問題係在"擦鞋仔"及用自己身份不同你可以話係學校問題,所以突然成績"飛"升,重點係係成為英文全級第一第二,你話有冇可能,就可能係因為兩位校長熟所以有幫手推薦去interview,但有些band1畀佢成績好的同學就連機會都冇!有啲不公平! 如果同學仔就算,就因為係擦鞋家長打電話畀我家姐炫耀一番,攞到LSC周圍炫耀,令人作嘔!

你已經作左假設
兩個男仔英文得到級一二、取得面試甚至取錄機會
都係全靠擦鞋
你係咪手上有咩證據作出以上指控?

呢啲係好嚴重嘅指控,如果係事實你應該報警
但如果唔係事實,人哋可以告你誹謗

同埋你就算幾嬲,都唔使去騎其他post
都係果句,如果有證據你應該報警,還全級學生一個公道
沒有證據支持的話,只能說你在惡意抹黑

z.mavis 發表於 20-4-8 17:11
同埋你就算幾嬲,都唔使去騎其他post
都係果句,如果有證據你應該報警,還全級學生一個公道
沒有證據支持的 ...
呻一下車, 咁你不用咁大反應 !

回覆樓主:

為何你不斷說人假設,不過算啦,所謂誹謗係有指名道姓的,相信會水落石出。放心!

回覆樓主:

希望不是當事人

回覆 lamar 的帖子

這個世界,不嬲都係識人好過識字,永遠有後台嘅人最威。學校係社會縮形,慢慢會習慣,不用激氣。

lamar 發表於 20-4-8 17:00
放心mavis只係呻下!剛問過家人實際情況係mix(非英語國家人士),平時英文甚至不合格,並唔係問題問題係在" ...
有乜好嬲, 無料的跟唔上, 咪年年留班.

回覆 Yanamami 的帖子

x2 除非吾睇RO

lamar 發表於 20-4-8 16:30
我都有個故事,外甥的學校六年級有一對孖仔恃住自己係半個外國人,成日黐住校長先生攞料,明明係band3學生 ...
從來都係識人好過識字,有關係總好過3唔識7咁。不過如學生一直都係好成績的,在自行上未必需要小學校長幫,中學都多數睇幾個學期成績就知你個底,先決定收唔收你。有小朋友P1~P4可能長期唔合格,但P5突然發力,考第一唔出奇(有補習社亦試過估中題目,叫學生做,份卷高分亦唔奇)。 如真係b3料學生派入b1學校,1年後學校唔出聲,你都頂唔順走啦!

lamar 發表於 20-4-8 16:30
我都有個故事,外甥的學校六年級有一對孖仔恃住自己係半個外國人,成日黐住校長先生攞料,明明係band3學生 ...

多口問, 果對孖兄弟是否在佐敦某男校讀嘅?

放心, 我無小朋友向呢間讀嘅。

回覆樓主:

只係呻下不公道事!外甥係B1b學生,自行直資都無著落!家人好擔心!

回覆樓主:

其實通常俾面都係俾個機會你面試,好少俾面到唔掂都會照收就算用權力收都多數叩門,呢個階段一個唔小心,要去飲咖啡。因有晒機制。

spstk 發表於 20-4-8 17:33
回覆 Yanamami 的帖子

x2 除非吾睇RO

請教,RO係咪"次弟"嗎?thx.thx

邏輯漏洞百出;

據說,聽聞,...,依靠想像推理出想要的結論;

.....

或許是我太離地,無法明白這個世界

唔通又係講油天?但好似兩間油天校長都係女人,唔係文中講既「校長先生」

回覆樓主:

其實人生不如意不公道的事十常八九,我估如果係嗰間學校的校長是一個大好人,但家長行為就不予置評,一個社會的縮影什麼人都有,睇開啲啦!集中火力研究下次揀啲咩學校!祝你外甥找到心儀中學!

RO應該係Ranging Order!