用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道vs 基督教崇真
go

培道vs 基督教崇真

培道中學vs基督教崇真
請問大家揀邊間?
阿女培小,培中有好多熟朋友 環境熟悉,但中中
基崇,英中,要學費, 近屋企, 關愛兩間都心儀,家住美孚
謝謝大家意見🙂

Clarawsf 發表於 20-4-8 15:59
培道中學vs基督教崇真
請問大家揀邊間?

培道應該是英中,不是中中。
培道Banding高過基崇,又可以和同學仔直上,又免學費,好似培道較多優勢!

ktgps 發表於 20-4-8 19:54
培道應該是英中,不是中中。
培道Banding高過基崇,又可以和同學仔直上,又免學費,好似培道較多優勢!
...
培道中中來的, 只係近年開始轉了數及IS全英了

培道中學vs基督教崇真
請問大家揀邊間?
男女校及女校分別, 我呢2年都有去過祟真,  大仔舊年收左但無讀, 女今年REJECT, 去開放日時, 我個人覺得崇真當日D男仔唔太乖, 多咀, 我仔聽到有同學細細同同學講剛問完野的家長食屎啦, 當日女同學都唔太主動, 顧住傾計

培道可能女校, 女仔乖D, 資訊日D同學好有禮貌好斯文, 好主動同家長講野 ,但我唔太喜歡校長, 資訊日個日有D假, 但D老師OK喎......

其實如果你女有同學係度, 返培道開心D,美孚去培道都OK, 你有巴士去九龍城

BANDING 的確培道高少少, 但你同女傾吓啦, 始終未來6年讀書係佢, 唔係你.........

thanks!Hesitate how to choose!!

培道中學vs基督教崇真
請問大家揀邊間?

自行培道收咗?基崇依家收得都應該係B1喔。

培道DSE成績係好過基崇,但培道英文、數理真係唔好,你要諗下女女係咪文科人。不過我唔認為同學多升上去係一個優勢。如果女女鍾意培道,就揀培道好了。間間學校都有跩同學的。

little_yolky 發表於 20-4-9 17:23
自行培道收咗?基崇依家收得都應該係B1喔。

培道DSE成績係好過基崇,但培道英文、數理真係唔好,你要諗下 ...
所以好睇個人, 我朋友女前年揀校, 崇真收,聖道迦南收, 佢B1C成續,但父母去過2間學校睇, 佢話當時見到崇真學生令佢覺得麻麻.STCC乖D, 所以最後選STCC

我自己覺得崇真老師好好, 仔個時收左好開心, 點知之後有其他學校收就轉了...

回覆 little_yolky 的帖子

謝謝回覆 阿女其實冇乜心水,兩間都可以
擔心培中英文語境唔夠崇真好
我想阿女英文好啲
另外對培中 教學方針 仍未完全理解
請問有否培中家長,真正用家
可分享
感謝!

JHsbb 發表於 20-4-9 19:32
所以好睇個人, 我朋友女前年揀校, 崇真收,聖道迦南收, 佢B1C成續,但父母去過2間學校睇, 佢話當時見到崇真學 ...

除非你朋友女女DSE前留洋,否則佢會後悔的

little_yolky 發表於 20-4-9 21:32

想請問你:對於基崇有咩評價呢?

我早幾日收到Offer,好開心之餘仍然1516 , 好想聽聽其他家長意見,麻煩晒

Clarawsf 發表於 20-4-9 19:49
回覆 little_yolky 的帖子

謝謝回覆 阿女其實冇乜心水,兩間都可以

我大女係你女女C姐,細女係你女女C妹,我係培中大C姐。

培中相對於佢既DSE成績,英文係差既,數理亦係差。當然,比較其他B2學校,佢成績又係贏晒。佢雖然初中係3班英文班,但高中係會變成中文為主,數理英書中教。所以可能係咁,九真英文就好好多。如果你重視英文語境,你要考慮。學校學生係乖既,但跩人一定有,女仔是非多,但學校生活係愉快既。如果經濟唔係問題,我會揀基崇。

MuiMuiQQ 發表於 20-4-9 21:40
想請問你:對於基崇有咩評價呢?

我早幾日收到Offer,好開心之餘仍然1516 , 好想聽聽其他家長意見,麻煩 ...

睇你小朋友程度是否合適。如果合適,恭喜你,我覺得學校各方面都好。校長換了,大家對成績都有期待,不知道德育是否還是保持。

little_yolky 發表於 20-4-9 21:44
睇你小朋友程度是否合適。如果合適,恭喜你,我覺得學校各方面都好。校長換了,大家對成績都有期待,不知 ...

多謝你嘅意見呀

其實我哋都覺得基崇好適合小女,尤其是學校多元化、全面性、關愛各方面都做得好好;而且新校長上任,我同老公都好期待學校會不停升呢

MuiMuiQQ 發表於 20-4-9 22:20
多謝你嘅意見呀

其實我哋都覺得基崇好適合小女,尤其是學校多元化、全面性、關愛各方面都做得好好 ...

但課程會較以前深啊

little_yolky 發表於 20-4-9 22:23
但課程會較以前深啊

咁咪好囉
唔係點升呢

little_yolky 發表於 20-4-9 21:32
佢女小學英文全級頭3名, 依傢中學唔知, 朋友話佢女最叻英文及畫畫, 畫畫又真係超靚

MuiMuiQQ 發表於 20-4-9 22:20
多謝你嘅意見呀

其實我哋都覺得基崇好適合小女,尤其是學校多元化、全面性、關愛各方面都做得好好 ...

個人就對"張校長"十分有信心呢!

YmOra 發表於 20-4-9 23:05
個人就對"張校長"十分有信心呢!

麻煩你講解下點解10分有信心呢

我唔想嫁錯郎

JHsbb 發表於 20-4-9 23:02
佢女小學英文全級頭3名, 依傢中學唔知, 朋友話佢女最叻英文及畫畫, 畫畫又真係超靚
...

咁點解唔考體藝。

little_yolky 發表於 20-4-9 23:12
咁點解唔考體藝。
咁我又唔知朋友WOO