用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 港華 vs 港同
樓主: judith07
go

請教: 港華 vs 港同   [複製鏈接]

回覆 mygift 的帖子

依兩間真係差不多,英文mss level4 %去到9x% 但無登level 5 %
反而港同有

回覆 judith07 的帖子

我仔果時都係港華同港同中選擇,結果決定搏港同。其實去完面試,仔已不喜歡港華的老師,年紀大等退休果d. 我仔都唔自律又懶散,港同係好自由但都有好多野做,並不hea。最重要係我仔係慢熱不善社交,港同比左好多機會迫他出黎講野,面對群眾,d同學好主動,令他社交都改善左,難得d同學會接受他,主動不停同他講野。當時我無太著重學術方面,始終肯讀書,呢兩間都唔會差。最重要他係邊間可以發揮到,邊間學校可以同小朋友性格相輔相乘。所以決定跳出傳統揾叻一片天地。係呢個疫情下,我更覺絕無選擇錯,不論學業上,學校連學生心理上都關注。

問下個女鐘意邊間,反而女仔我會揀女校,我女上年都係揀女校,女仔在男女校較分心。我女不屬於好聰明同學野她要好有系統,在活動中學習,她未掌握到。傳統女校較適合。講真讀港同,小朋友點都係開心。
只係我覺得女係傳統女校似乎發展得好d. 我中一,二都可以輔助下。港同的課程家長跟唔到,真係自由發展。

回覆樓主:

今日有人同我講港同唔係傳統名校,日後冇關係網、成績冇保證,令我又諗多咗。撇去非傳統名校因素,我實在冇理由唔去選擇一間適合自己阿仔而又非常有heart嘅學校。睇完樓上各位分析,個心又定咗好多。

mygift 發表於 20-4-8 21:51
想請教大家, 如果是女仔, 情況差不多, 瑪利曼 對 港同   大家會如何選擇?謝謝
...
情況好唔同。瑪利曼1A成績

醒目開學勳章 王國長老

LittlePigmom 發表於 20-4-8 22:18

問下個女鐘意邊間,反而女仔我會揀女校,我女上年都係揀女校,女仔在男女校較分心。我 ...

我自己女校出黎
有樣野我幾遺憾,係我從來無異性好朋友
有研究話,一生人最重要嘅朋友係中學時期識嘅,呢樣我好同意。成長階段,大家對大家家庭背景都熟,真係咩臭史都唔怕講。到人成熟左,已經無果份勇氣去交心
我女男女校大,佢有好好嘅同性朋友,亦有好好嘅男性朋友,互相照顧嘅,一齊玩嘅,講心事嘅。佢有同我講,有時成堆女仔都煩,是非多又小氣,有時同男仔反而傾到計(唔過電架、真friend黎,學佢話齋望住班麻甩仔日日做埋d白痴野仲有咩遐想)

醒目開學勳章 王國長老

cafeva 發表於 20-4-8 22:33
情況好唔同。瑪利曼1A成績

瑪利曼確係好學校,舊生網絡亦遠較港同強

回覆 Charlotte_mom 的帖子

好睇係邊間女校同個學生本身個性。

有啲女校,尤其某些天主教會,係連聯校都唔會有。咁如果無其他connection,如補習、小學、街外活動,係限制咗識同齡異性嘅機會。

個性就唔多講。主動被動已經有分別。

LittlePigmom 發表於 20-4-8 22:10

我仔果時都係港華同港同中選擇,結果決定搏港同。其實去完面試,仔已不喜歡港華的老 ...

"係呢個疫情下,我更覺絕無選擇錯,不論學業上,學校連學生心理上都關注。"
非常同意, 真心覺得無揀

LittlePigmom 發表於 20-4-8 22:10

我仔果時都係港華同港同中選擇,結果決定搏港同。其實去完面試,仔已不喜歡港華的老 ...
LittlePigmom, 很多謝你的分享,很高興你當時為兒子作出了正確的選擇。
大家似乎對港同評價頗高啊!😊
想問下港同學生係咪經常耍做project, 係咪用好多new technology?
我囝個人好disorganized, 我怕佢handle唔到!

IloveJJ 發表於 20-4-8 23:09
咁好似兩間都唔啱喎!無第三間了嗎?
冇啦!😅請問有冇港華用家可以分享下呢?
謝謝!😊

judith07 發表於 20-4-9 11:37
LittlePigmom, 很多謝你的分享,很高興你當時為兒子作出了正確的選擇。
大家似乎對港同評價頗高啊!😊 ...

1人1 pad/notebook, 學校規定, 有時會用google classroom 交功課, 出通告等, F.1要習慣, 不過好快適應. 要做project, 多presentation做. 其實小朋友自己會適應, 學校經過三輪面試而又收, 肯定覺得仔仔適合, 無必要太擔心,.
我提多一點, 如果家長係要事事都要跟足, 不能放手, 可能港同未能滿足家長要求, 因為學校鼓勵自律自發學習.

IloveJJ 發表於 20-4-9 11:45
EK好似好少港華用家

我相信每十個華仁仔至少有八個都會甚有「傳承」的觀念,係可能的程況
下都會想自己的仔仔返母校。。。所以根本不會在呢類vs文章上面浪費
時間。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-4-9 12:37
我相信每十個華仁仔至少有八個都會甚有「傳承」的觀念,係可能的程況
下都會想自己的仔仔返母校。。。所 ...

同意,大部分傳統學校一向都唔太多網上分享~~~

我個女一直讀女校,嚟緊入港同,我哋一直覺得港同好適合阿女, 唯一擔心驚阿女讀男女校分心,聽完你講又正面好多,不過其實好多嘢整定,唔擔心得咁多。最緊要是不要死谷,死讀書。

講真睇小朋友性格,我自小都讀男女校,一個男仔朋友都無,男女校都各自玩。我仔係港同都無女仔朋友,廢事轉頭又好多緋聞,好鬼煩。
每個小朋友性格不同,家長期望不同,我只可說每間學校都有其優點缺點。
港華的傳承同歸屬感係做得好好,我都好喜歡,呢間學校我睇左三次,唔鐘意都不會揀,只是當時我地唔知自行的結果,又發現仔可能跳出傳統,可對將來有幫助。天時地利人和下選擇當時覺得最適合。
講真女校同男校果種團結,同男女校不同,係陸運會見到個分別好大。

bbeasy25 發表於 20-4-9 12:22
1人1 pad/notebook, 學校規定, 有時會用google classroom 交功課, 出通告等, F.1要習慣, 不過好快適應. 要 ...

請教一下

Pad 有無特別要求?
想留意定

‹ 上一主題|下一主題