用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 港華 vs 港同
go

請教: 港華 vs 港同  

想請問大家,有 港華 及 港同 offer.應如何選擇? (地點及學費不是最重耍因素)

囝囝性格活潑好動,不專心,不主動學習,不勤力。
英文/數學强,普通話較弱
喜愛游泳,監球,鋼琴
囝囝本人冇preference.

謝多多指教! Thanks very much.

回覆 judith07 的帖子

1C Vs 1A , 港同好好多

我選港華,歷史悠久,男校,春春期減低異性相吸而分心(emoji)(emoji),又有brotherhood,承傳男校傳統。如果不主動學習,讀港同,家長可能要跟得好足⋯

judith07 發表於 20-4-8 14:38
想請問大家,有 港華 及 港同 offer.應如何選擇? (地點及學費不是最重耍因素)

囝囝性格活潑好動,不專心, ...

經濟不是問題,sure港同
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

judith07 發表於 20-4-8 14:38

囝囝性格活潑好動,不專心, ...

近年走勢,求成績穩陣啲選港同,求品牌選港華~~~

港華近年表現麻麻,唔值得搏。

Mario1234 發表於 20-4-8 14:54
我選港華,歷史悠久,男校,春春期減低異性相吸而分心(emoji)(emoji),又有brotherhood,承傳男校傳統。如 ...

讀港華應該要更跟足
港同有啲女同學帶動下,都無咁失控

回覆 b3410 的帖子

怕好快跌到band 2

IYY    發表於 20-4-8 16:43
judith07    發表於 20-4-8 15:31

醒目開學勳章 王國長老

咁都有港同vs港華,你是否太謙

認真的,港同會讀得開心(我唔係話港華唔開心,我只係唔清楚),學校俾學生好大空間,想玩嘅大把有得玩
但同樣地,唔上心的話,notes會做到一pat屎咁,到需要溫書時就大煲 。比起傳統學校,港同更需要整理自己learning materials嘅能力。港同唔迫學生,學習自主

christy2011 發表於 20-4-8 14:39
回覆 judith07 的帖子

1C Vs 1A , 港同好好多
Thanks for your reply. 原來差咁遠!

Mario1234 發表於 20-4-8 14:54
我選港華,歷史悠久,男校,春春期減低異性相吸而分心(emoji)(emoji),又有brotherhood,承傳男校傳統。如 ...
Thanks, Mario. 這些都是我最初報港華的考慮因素!

b3410 發表於 20-4-8 14:56
港華近年表現麻麻,唔值得搏。
係呀!成績方面,近幾年好似真係麻麻!

kimlam953 發表於 20-4-8 14:59
讀港華應該要更跟足
港同有啲女同學帶動下,都無咁失控
Thanks, Kim. 想問下,你覺得港華耍跟足啲係因為??

judith07 發表於 20-4-8 15:37
Thanks, Kim. 想問下,你覺得港華耍跟足啲係因為??

講自由,港華更加自由...更要求啲仔自律。至於港華仔自律嘅成效,我相信已反映係成績上

早幾年有個post關於港華仔笑住入黎,喊住走....你睇下搵唔搵得返相關post....

kimlam953 發表於 20-4-8 15:45

講自由,港華更加自由...更要求啲仔自律。至於港華仔自律 ...
Icic. Thanks very much for your info. 咁我試下揾番個post 睇下丫。

Charlotte_mom 發表於 20-4-8 15:03
咁都有港同vs港華,你是否太謙
Thanks, Charlottemom!其實,囝囝真係又唔勤力,又唔專心架。

只係依一,兩年,因為耍升中考學校,
我跟功課跟得好緊,佢先叫做keep到啲成績 咋!!!
我都知港同係自由,但如果太自由,又唔啱啲咁
被動既小朋友。我一聽到耍處理learning material,
就真係耍再諗一諗先!
Thanks again for your opinion.

醒目開學勳章 王國長老

judith07 發表於 20-4-8 16:36
Thanks, Charlottemom!其實,囝囝真係又唔勤力,又唔專心架。

只係依一,兩年,因為耍升中考學校, ...

好認真認真
如果靠拉牛上樹,阿媽迫+補習迫到成績,港同未來係最佳選擇。
不過正如上面有jm分享,我亦聽過港華仔分享校內「同檯食飯各自修行」情況

二揀一邊間自由d我又唔識比較,不過點都要同仔仔約發三章,咁難得有兩枝好籌,無論揀邊間都好,前途要靠自己把握,b1校都會出b3生,唔係入左好學校就包食糊,既然係叻仔(港同仲要睇面試tim啦)就要繼續努力了

Charlotte_mom 發表於 20-4-8 17:21
好認真認真
如果靠拉牛上樹,阿媽迫+補習迫到成績,港同未來係最佳選擇。
不過正如上面有jm分享,我亦聽過 ...
唔好意思,有少少唔明。如果囝係靠迫先肯讀書,港同會比較適合??囝囝其實係屬於聰明,懶散,分心類,而且非常disorganized ....所以耍我跟手尾。
如果中學係structural 啲,organized 啲,我諗會令佢容易啲專注。我諗。
你說得對,無論選邊間,最终都耍佢明白機會得來不易,佢耍珍惜,同埋前途係佢自己既。
十分感謝你的意見!😊

醒目開學勳章 王國長老

judith07 發表於 20-4-8 18:01
唔好意思,有少少唔明。如果囝係靠迫先肯讀書,港同會比較適合??囝囝其實係屬於聰明,懶散,分心類,而且非 ...

打錯字sorry
係「未必係最佳選擇」,唔係未來

想請教大家, 如果是女仔, 情況差不多, 瑪利曼 對 港同   大家會如何選擇?謝謝