用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 百思不得其解
樓主: huangrong
go

百思不得其解  

jli008 發表於 20-4-8 14:43
唔需要諗太多,有同冇在於你自己的心太窄,心胸寬大些,眼光睇得長遠些,自然唔會有難受感覺.  好像有人講學校 ...

明白,都係自己要諗開啲,只不過要個過渡期,點都好,多謝你!

一可能覺得你女太勁,應屬1A,即使俾你最終都唔揀,無謂收。二可能你女既獎項唔係該中學想要/最叻,每間中學有佢自已專長同攞獎項目,你冇就會減低分數

回覆樓主:

huangrong 發表於 20-4-8 15:00
明白,都係自己要諗開啲,只不過要個過渡期,點都好,多謝你!
下完雨, 天一定放晴 !
好好計劃來緊, 點填 !!!!
你地學校是點計呈分科目比例???
名次點計,有無呈一名次, 呈2名次, 2次加埋名次????

02413124 發表於 20-4-8 14:19
唯一解釋學校估你女放自二,唔想後備同學走左
學校可能根據過往經驗,通常呢個成績學生有比offer,最後都唔會讀,所以今次無揀。我會安慰自己小朋友,學校走寶。你囡咁叻,去到邊都會發光。唔好諗咁多啦!

subb 發表於 20-4-8 15:14
下完雨, 天一定放晴 !
好好計劃來緊, 點填 !!!!
你地學校是點計呈分科目比例???

e家睇緊片點樣填表,其實無論點計,呈一呈二一齊計、呈一呈二分開計、平時考試計我女成績都係前面。諗返轉頭,中學唔收我女實有原因,只不過個心過唔到自己嗰關,呻下啫。都多謝你!

算啦,大抽獎重有7成位,大把機會,加油。

huangrong 發表於 20-4-8 13:30
純呻,其實無緣自行好正常,但我諗極都諗唔明。話說心儀某間中學,自行有報,幾個同學仔都一齊報,中學表明 ...

學校banding 低過你個女,佢地怕你將佢地學校放自二,浪費了學校一個正取生位置。

回覆樓主:

Deleted

happy+ 發表於 20-4-8 14:59
既然可以用後備生補上,為何要不收最叻的學生,簡直百思不得其解。
...
我估學校唔想自己係後備之選, 傳出去BAND 1A學生都入唔到好似升左級咁
咩理由都唔緊要,正面面對!

回覆 huangrong 的帖子

有d學校,比較著重某d課外活動。會唔會咁啱成績比你女差而收咗嗰幾位同學有玩又有奬,你女冇玩咁? 純粹估下。
明白你感受,升中遊戲真係好難玩。 不過自己唔開心一陣好啦,塞翁失馬。

02413124 發表於 20-4-8 14:19
唯一解釋學校估你女放自二,唔想後備同學走左
如果人家放自1,佢咪走宝

回覆 老周 的帖子

所以正常學校唔會咁做

hellobb3 發表於 20-4-8 15:49
樓主話學校無面試, 咁即係學校只係睇成績及課外活動。
學校會因為一個candidate成績太好而唔敢收? 咁搞笑?  ...

呢間學校只需遞交3份奬項,或者真係其他同學係呢3個奬項上好過我女。我女就填數學、辨論同籃球比賽。點都好,已成定局,唯有填好表格更實際。

huangrong 發表於 20-4-8 15:33
e家睇緊片點樣填表,其實無論點計,呈一呈二一齊計、呈一呈二分開計、平時考試計我女成績都係前面。諗返轉 ...
边区呀

回覆 huangrong 的帖子

心態正確

huangrong 發表於 20-4-8 14:17
4主科同音樂藝術、排名都係我女高,我女普通津貼學校級頭十,其他同學都兩個級十五後,有幾個級三十後,到 ...

可否分享該B1c中學是哪?

以你囡囡級10成績,是否被小學評為B1a學生嗎?

表面估計你以降兩級Banding揀B1c中學,你應該放自2吧?!
如果,估對的話,咁!你自1係B1b或B1a機會好大呢!
那麼,自1都落空嘅話,你囡囡之級10會否出現問題,你有無試下與班主任
傾過呀?班主任點講?

scholar 發表於 20-4-8 13:49
可能係:
1. 你miss咗個call
2. 同學仔有特異功能, 可為校爭光
點解會揀跨網先?

估計校內名次同呈分名次有差距,另外學校需要某種才華的學生

YmOra 發表於 20-4-8 16:22
可否分享該B1c中學是哪?

以你囡囡級10成績,是否被小學評為B1a學生嗎?

元朗區。
確實,我自一報B1a中學,落空,自己預咗,同校級第一同學入咗。我個人比較保守,自二報B1c,諗住入嘅機會大啲,加上又心儀該學校。

其實我知我女唔係叻,問題在於同一學校,睇成績比例咁重,唔需面試、唔需多奬項,唔明點解同一小學成績排後面嘅學生返而入咗。

我無貶低其他同學嘅意思,只係自己心理作用。

同班主任傾過,佢都係百思不得其解!