用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 百思不得其解
go

百思不得其解  

純呻,其實無緣自行好正常,但我諗極都諗唔明。話說心儀某間中學,自行有報,幾個同學仔都一齊報,中學表明成績佔90%幾,加埋小女幾個同學仔,我女成績最好,操行都A-,其中有同學仔操行B+,但噚日其他同學仔都接到正取生電話,唯獨我女一個無電話。諗嚟諗去都係唔知問題出喺邊!個心到e家仲好難受。如果成績差過人或者面試表現差我都認命,但無面試無其他就真係諗唔明!請問有冇人遇過呢啲?

你囡太叻!學校唔收你囡,佢哋損失。
有些學校可能要中上游生先啱佢哋,又或者坊間覺得佢哋係B1a ,其實佢哋內部自己知道自己定位,而你囡高班咗,唔敢收你囡。
你這類情況多的是,別太失落。

可能係:
1. 你miss咗個call
2. 同學仔有特異功能, 可為校爭光
3. 成績相同, 會選跨網學生先

回覆樓主:

學生編號唔夠人前

scholar 發表於 20-4-8 13:49
可能係:
1. 你miss咗個call
2. 同學仔有特異功能, 可為校爭光
1,3不可能。

正取有名單交俾EDB,沒得話MISS左call就隨便換人。他們該是同校先會知相互之間的成績誰好少少。

huangrong 發表於 20-4-8 13:30
純呻,其實無緣自行好正常,但我諗極都諗唔明。話說心儀某間中學,自行有報,幾個同學仔都一齊報,中學表明 ...
請問咩中學?指Banding非名字

純呻,其實無緣自行好正常,但我諗極都諗唔明。話說心儀某間中學,自行有報,幾個同學仔都一齊報,中學表明 ...

係咪Band 1中學?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ymc 發表於 20-4-8 13:51
學生編號唔夠人前
自行不會考慮編號, 咪亂講

ymc 發表於 20-4-8 13:51
學生編號唔夠人前

Rank order 跟成績?strn唔關事

請問2次呈分4主科分績?

會唔會係全年成績好d? 但呈分低過個幾位同學?
會唔會主科你女稍高,但音藝佢地高好多?

02413124 發表於 20-4-8 13:59

我都係咁諗,亦有可能樓主中英數其中1科較低分,其他同學4主科成績平均,變咗呈分名次有大差距

02413124 發表於 20-4-8 13:59

4主科同音樂藝術、排名都係我女高,我女普通津貼學校級頭十,其他同學都兩個級十五後,有幾個級三十後,到目前已有6個同學入咗該校,該中學據講係band1C。

huangrong 發表於 20-4-8 14:17
4主科同音樂藝術、排名都係我女高,我女普通津貼學校級頭十,其他同學都兩個級十五後,有幾個級三十後,到 ...

唯一解釋學校估你女放自二,唔想後備同學走左

老周 發表於 20-4-8 14:04
我都係咁諗,亦有可能樓主中英數其中1科較低分,其他同學4主科成績平均,變咗呈分名次有大差距 ...
冇錯, 調整個之後嘅分數,可能係咁多位之中成績最低

huangrong 發表於 20-4-8 14:17
4主科同音樂藝術、排名都係我女高,我女普通津貼學校級頭十,其他同學都兩個級十五後,有幾個級三十後,到 ...
可能D職員攪錯左, call 錯左其他同學.

簽名被屏蔽

樓主的遭遇可也非常同情,有時學校內部行政是怎樣我們外人真的不知道!可以是走漏眼,又可以是覺得令千金成績太好,學校不敢高攀。
小兒也有類似遭遇 ,小兒成績屬band 1B,校長說在區內可屬band1頭。我們自行報了兩間band 1b中學,其中一間選了200人做video代替面試,小兒也沒有份兒!
自問小兒除了學業成績和操行OK之外 也有很多課外活動和獎項( 包括數學比賽 跆拳道比賽 學校音樂節比賽等等),也是資優學苑學員,怎麼200人的入圍資格也沒有呢!
還幸小兒已有直資取錄,現在一條心讀直資吧 !( 大抽獎我就不敢玩了, 因為怕沒有運氣)
不知令千金有沒有直資在手,還是一條心大抽獎呢?
順祝一切安好

我見網上有人話個仔地區一線小學b1a,運動勁港隊,操行A,揀b1c學校都無收call
我覺得係佢仔太勁,學校覺得揀咗佢都唔會嚟

NNbaby 發表於 20-4-8 14:50
我見網上有人話個仔地區一線小學b1a,運動勁港隊,操行A,揀b1c學校都無收call
我覺得係佢仔太勁,學校覺得 ...

既然可以用後備生補上,為何要不收最叻的學生,簡直百思不得其解。