用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 百思不得其解
樓主: huangrong
go

百思不得其解  

huangrong 發表於 20-4-8 16:11
呢間學校只需遞交3份奬項,或者真係其他同學係呢3個奬項上好過我女。我女就填數學、辨論同籃球比賽。點都 ...

可能最後係自1,或者俾你入到更好更識貨嘅乙1呢。
照睇你牌面很好啊,加油!      

回覆樓主:

Deleted

huangrong 發表於 20-4-8 17:12
元朗區。
確實,我自一報B1a中學,落空,自己預咗,同校級第一同學入咗。我個人比較保守,自二報B1c,諗 ...

其實,你囡囡能夠有級10成績已經十分出色,成件事係怪咗D,先不要灰心好好計劃大抽獎佈署,別讓怪事影響囡囡心情,讓她誤以為自己沒實力。努力加油呀!

我大膽地估,比你女兒差而又被B1c中學取錄嘅是否全部都是"男生"嗎?

若然係,件事就無咁怪,相反就真係十分奇怪了。

我地學校考第一那個都無收,但收到考第十那個。操行一樣。唯一考第十那個多了樂器。但成績差10名喔。
我都百思不得其解。

YmOra 發表於 20-4-8 18:18
其實,你囡囡能夠有級10成績已經十分出色,成件事係怪咗D,先不要灰心好好計劃大抽獎佈署,別讓怪事影 ...

男女仔都有,就係因為同呢幾個同學仔比較熟悉,先大家知根知底,先會覺得奇怪。

如果同其他學校學生比,可能我女唔叫叻。好彩佢都無唔開心,唯有寄望派位啦。都多謝你!

huangrong 發表於 20-4-8 18:28
男女仔都有,就係因為同呢幾個同學仔比較熟悉,先大家知根知底,先會覺得奇怪。

如果同其他學校學生比, ...

原來當中有女孩子差過你囡囡但又被取錄嘅就真係好怪?!

huangrong 發表於 20-4-8 18:28

如果同其他學校學生比, ...

好荒謬地估,自2中學會否把你囡囡份"申請表"整唔見咗?!從來不知你囡囡有報過自行?!

又係元朗區,FB有家長都有相同問題

MAYANGUSPO 發表於 20-4-8 22:32
又係元朗區,FB有家長都有相同問題

唔係嘛,唔會係同一吧?!(emoji)

好似話係英來考級30,已降呢選商中&基元,但都冇call
(p.s.我一D都唔熟元朗區的)

huangrong 發表於 20-4-8 13:30
純呻,其實無緣自行好正常,但我諗極都諗唔明。話說心儀某間中學,自行有報,幾個同學仔都一齊報,中學表明 ...

我仔成績2A, 考幾間band 2頭及尾的直資都收,自行2A津校都收,但考左一間band 3直資唔收我好阿Q咁唸,一定係超班所以唔收

shirayuki 發表於 20-4-8 18:24
我地學校考第一那個都無收,但收到考第十那個。操行一樣。唯一考第十那個多了樂器。但成績差10名喔。
我都 ...

差十名分數可能差好少
但有多樣樂器又有考級,會加分

回覆樓主:

唯一可能是學校怕你女係1A,會放棄1C,如這個假設是真的話,呢間學校走寶。

huangrong 發表於 20-4-8 17:12
元朗區。
確實,我自一報B1a中學,落空,自己預咗,同校級第一同學入咗。我個人比較保守,自二報B1c,諗 ...

如果成績方面不能解釋,想想其他因素,例如獎項。有些比賽、資優課程都可以個人名義參加,老師未必知道每個學生的秘密武器。

asweetmom 發表於 20-4-9 03:35
如果成績方面不能解釋,想想其他因素,例如獎項。有些比賽、資優課程都可以個人名義參加,老師未必知道每 ...

其中三個同學係同班同學,係無任何獎項都入咗。因為中學獎項方面只佔5%。所以先令人費解。

huangrong 發表於 20-4-9 08:44
其中三個同學係同班同學,係無任何獎項都入咗。因為中學獎項方面只佔5%。所以先令人費解。
...

你見過他們的申請表嗎?真的沒有填任何獎項嗎?不要太天真了,尤其你們是競爭對手呢!

回覆樓主:

其實樓主並不是真心找原因,所有非成績因素都被樓主否定了,因為樓主只知道自己孩子比其他幾個同學好,不能接受中學不以此做唯一標準。

asweetmom 發表於 20-4-9 09:01
其實樓主並不是真心找原因,所有非成績因素都被樓主否定了,因為樓主只知道自己孩子比其他幾個同學好,不能 ...

其實原因係無可能搵到嘅,我也已經接受咗中學唔揀我嘅事實,只不過你問我其他同學有冇奬項,我答你我所知嘅。我係前面已講過,我哋大家好熟,大家知根知底,而且決定收邊啲學生係學校事,大家係對手可能係報名前會有所隱瞞,但e家已成定局,我又爭晤過佢哋,有咩好隱瞞。

講來講去,我哋唔知學校揀學生嘅標準,但今年係特別嘅,中學無面試、只睇成績95%、獎狀5%(而且學校只允許填三項學習方面三項體藝方面),從呢幾方面去考慮,我女確實係優勝少少,咁你話仲可以從邊啲標準去考慮。
講心嗰句,我都係想個知字,無辦法改變其他!

asweetmom 發表於 20-4-9 08:54
你見過他們的申請表嗎?真的沒有填任何獎項嗎?不要太天真了,尤其你們是競爭對手呢!
...

我就係見過,先講得出,而且呢間學校係大家聽我講想報先知有呢間學校。