用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS vs MCS
樓主: firefungwong1
go

HYS vs MCS   [複製鏈接]

協小其實一早已經將常識用英文教,而協小英文grammar底係打得好好,數教快左半年亦有教英數,目的係想操fit班女女上協中,協中d英文一d都唔容易應付,所以好多外來生英文都追唔上

hugub 發表於 20-4-9 07:32
協小其實一早已經將常識用英文教,而協小英文grammar底係打得好好,數教快左半年亦有教英數,目的係想操fit ...

協小英文當然唔差,但協中肯收的絕對都係都係班醒目女。我女唔係協小生只係普通中小上,頭幾個月適應一陣,就無咩大問題,佢成曰哇哇聲話身邊果班唔係學霸就係高人(我聽到的多數係九龍塘果堆小學名,不少文得又有特異),阿女就成個小矮人,但可能係咁有啲動力令佢向上,最近見佢做功課(只係返咗半個學期),英文確係進步咗不少!所以外來生都唔存在話追唔上。

回覆樓主:

我女兒也是外來生入協中,適應上暫時無問題,最重要是小朋友自己要努力,協中揀得入嚟,小朋友學術程度都應該ok,而且小朋友適應能力很強,我們作為家長也必太擔心。

都睇埋你想個女被培養成咩性格
HY女仔大多數會活潑d同好tough好獨立
MCS就斯文d Lady d

兩間都好,我揀 MCS。
可惜呢度太少 MCS 家長分享,較多出聲果個又無乜參考價值...

Eat_Sleep_Play    發表於 20-6-22 22:48
bettyay    發表於 20-4-9 12:55

簽名被屏蔽

唔知樓主有決定未?小女都係同一情況

大家可以放心,眼光狹隘和自我中心都不是 MCS 學生及家長的普遍特質,即使有都只是個別特殊例子。

回覆樓主:

Thanks all. 仲有最後一樣想知:

1. 兩間中三選科次序是按個別科目成績還是總平均分?有其他因素嗎?例如數好强,即使平均分稍低可以選物理嗎?
2. 熱門科目(例如physics 和chenm)分別有多少名額? MCS website mentioned number of classes but cant find this in HYS site.

firefungwong1 發表於 20-4-10 14:25
Thanks all. 仲有最後一樣想知:

1. 兩間中三選科次序是按個別科目成績還是總平均分?有其他因素嗎?例如 ...

可參考 2019 post :
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3744933

上年一樣二間諗,其中一個考慮因素如下:

HYS:
Phy今年讀緊中四收36,去年中四收26

Chem.Bio 各二班72人

M1、M2分別一班各36個

Econ:72

Econ,Phy以級排名,再加上英文,數學成績計算選

MCS:
Chem :30x3=90
Bio :26x3=78
Phy :2?x2=4x-50
M1/2:各1班30
HYS
2019/20 F4
chem: chem,math,eng weighting, 去年70 places
econ: econ,math,eng weighting, math 計多啲, 去年 3 組 105 places
bio: 去年 3 組 90 places
chem 必須同 bio 或 phy 一齊讀, phy 亦要綁 chem, 不可單獨修
今年F3, 好多人 phy 成績不理想,即使讀理科都係修 chem bio

Pekya 發表於 20-4-10 16:38
可參考 2019 post :
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3744933

謝謝分享。

咁我決定到了。可以安心等開學。

firefungwong1 發表於 20-4-10 17:06
謝謝分享。

咁我決定到了。可以安心等開學。

不用客氣

回覆 firefungwong1 的帖子

HYS? 不用抽飛?

B.B.BaBa 發表於 20-4-9 14:56
大家可以放心,眼光狹隘和自我中心都不是 MCS 學生及家長的普遍特質,即使有都只是個別特殊例子。 ...

說真的,我認識的MCS學生及家長都唔係咁奇怪的.

tautaub 發表於 20-4-10 19:26

HYS? 不用抽飛?

我最後選左MCS呀...我的考慮是:

1. 兩間公開試成績真的不双伯仲,各有捧場客。應該當打和...
2. 我女會繼續玩sports 但真的不用在學校操練(effectiveness 問題)。再者,我同她也好清楚,如要當運動員應該在林大輝,不是HYS。自己初心入這兩間校無非都是想講好書啫。我在MCS 可跟返自己教練。
3. HYS多老師人數但會分小組教(學費應就是使在這裏),但壞處是中三選科要好好成績先可選熱門科(自己assume 越少位就越難)。雖然你會話考到入去,就代表你有咁的潛力/能力。啱,但HYS 女來至五湖四海,每個喺自己小學都各自一樣係勁人。到中三時自己女兒仲係咪排前?記得梁校長講過,入黎要有心理準備會考百幾...而且青春期真的好多變數...當然MCS 其實一樣,但感覺小學部上來的有前有後,自己小學亦有師姐上去所以有projection 可以參考。如入HYS就睇當屆收的對手了,因收生小學combination 年年不同...
4. MCS 就黎一百週年了(笑)

不過以上都係婆乸數,兩間真的係同級... 希望我幾年後睇返唔會覺得揀錯啦~

Poyau    發表於 20-8-12 16:05

firefungwong1 發表於 20-4-10 21:13

1. 兩間公開試成績真的不双伯仲,各有捧場客。應該當打和...
妳囡玩甚麼運動 ?

不如咁問,阿女想喺運動上有點嘅發展?
係作為興趣,還是想喺學界有一席之地?

firefungwong1 發表於 20-4-10 21:13

我都識朋友讀某直資,運動都係番體院操

回覆 02413124 的帖子

Dgs 每日放學有免費校車去體院

Dianamomo 發表於 20-4-10 23:34
回覆 02413124 的帖子

Dgs 每日放學有免費校車去體院

唔出奇,朋友話就算冇免費,好多根本有私家免費校車接送去
又記得另一個故事係有個教練同個小朋友講,你記住你係靠讀書入去架,唔係靠運動

‹ 上一主題|下一主題