用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校出了通告, 取消下學期考試了
go

學校出了通告, 取消下學期考試了

如題, 你們學校出了未?

回覆 PAJMama 的帖子

一個月前已經出了通告取消了, 唯獨是P5 仍要呈分.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

回覆樓主:

我哋上一兩個星期出通告話6月照考,不過係考番二月尾三月頭停課期間取消咗嗰個考試嘅範圍,話係大部分都新年假前教咗wo~

我地3月中已經講左會取消考試

小一考試一早已經話取消,宜家取消所有級別考試(除呈分),全體升級。我知道不少學校咁做。學校可能預復課機會渺茫

回覆樓主:

我地通告話5月中返到學,6月中考,6月返到學7月考(emoji)

angeldumbo 發表於 20-4-21 10:34
我地通告話5月中返到學,6月中考,6月返到學7月考(emoji)

返學一個月點教點考
我仔下學期完全冇上過堂 冇教過書 冇 zoom
睇短片學(emoji)

ksorange 發表於 20-4-21 11:21
返學一個月點教點考
睇短片學(emoji)
咁其實係唔係你小朋友的學校問題呢? 應該搵班主任傾下.........
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

返學一個月點教點考
睇短片學(emoji)

我仔學校一樣,完全看影片自學

小艾比 發表於 20-4-21 15:36
咁其實係唔係你小朋友的學校問題呢? 應該搵班主任傾下.........

好多學校係睇影片自學
沒有zoom 的

ksorange 發表於 20-4-22 04:44
好多學校係睇影片自學
沒有zoom 的

我女學校也差不多,我想老師也想教學,但小朋友如何在父母上班情況下處理電腦操作問題是困難,不是説你按時enter, 老師就出現在屏幕前,上apps, 帳號,密碼,聲音畫面調校等技術問題,都是學校需要考慮,或許高小還可以吧!一旦出現有家長投訴,更頭痛。
我沒有想及學校是否太懶,情況確是無奈,惟有自己作出應對方案,至於考試,我猜是學校想知小朋友這幾個月在家幹了什麼事!

Cheeselover 發表於 20-4-22 07:44
我女學校也差不多,我想老師也想教學,但小朋友如何在父母上班情況下處理電腦操作問題是困難,不是説你按 ...

學校講明 考試範圍一定係課堂教過才會考

返學一個月點教點考
睇短片學(emoji)

我地都無zoom上堂,只係有d科有片睇,靠家長教(emoji)不過停課咁耐一路跟住學校原來schedule教書同做功課

Cheeselover 發表於 20-4-22 07:44
我女學校也差不多,我想老師也想教學,但小朋友如何在父母上班情況下處理電腦操作問題是困難,不是説你按 ...

呢樣我哋學校又做得好喔。我哋先整條link俾家長睇開唔開到,又有問卷,又有救命聯絡。然後一開始係校長整個無聊分級傾偈時間。再由P5P6開始zoom,OK就中小,依家全校都有,係一步步循序漸進式咁用,由2月開始準備的。