用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真小vs崇小
樓主: sar1216
go

坑真小vs崇小   [複製鏈接]

SJC 是男校,想信樓主的小朋友是女仔,因考到坑真。
而津校是要抽的,唔知自己抽唔抽到好野。
我估樓主都心儀坑真,但交通可能未諗掂。
個人認為,選擇學校不一定要選最好的,要選最適合自己的。
兩間都是好學校

LinusYip 發表於 20-4-10 19:48
咁我又覺得SFA vs TT個個一定揀 SFA,
始終有啲家長怕小朋友太谷太辛苦,
TT可能適合啲,

TT 都唔係輕鬆學校,佢偏傳統架,不過應該測考就佢少過 SFA,所以咪話 10 個有 1 個投 TT,鍾意佢宗教/校舍。
SSP 除左禮賢,我其他私立都考過,不過我考 SFA 擺明係玩野,唔會選中我。

1998Ruby1998 發表於 20-4-10 19:58
TT 都唔係輕鬆學校,佢偏傳統架,不過應該測考就佢少過 SFA,所以咪話 10 個有 1 個投 TT,鍾意佢宗教/校 ...

其實我都唔太清楚九龍既學校,剩係知SFA係四小龍之一,傳聞好谷,成績一定唔差

但我知之前講果幾個網一定唔準
(如果以我地正常家長來計)。。。

心儀坑真就揀坑真啦 升中有保障 top既會再去更好既中學

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-4-10 15:57

已經錯啦!SFA 最多人升讀 SJC,崇小最多人升讀崇中, ...
唔好咁直接

仲有檔唔知乜乜幫, 開成堆 account, 之後將呢度既會員發帖同回覆抄過去囉

舊年定前年唔知邊度將 hkpapa852 既資料 (pdf), 落晒水印都可以抹走當自家野咁散出去, 所以出面既網講乜, 笑下算喇

仍然一句 "信者 x 救", x 請自行填上

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-4-10 22:04
唔好咁直接

仲有檔唔知乜乜幫, 開成堆 account, 之後將呢度既會員發帖同回覆抄過去囉

的確,信著得救,再加句:施主回頭是岸

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 20-4-10 19:48
咁我又覺得SFA vs TT個個一定揀 SFA,
始終有啲家長怕小朋友太谷太辛苦,
TT可能適合啲,
計埋校園大細同設施我囡中學應該入到 20 大

有游池, 3 個網球場, 2 個籃球場, 田徑圈, 健身室, 體操館, 以 bookxxxxxxxx 個網計, 一定係好野

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-4-10 22:06
的確,信著得救,再加句:施主回頭是岸
無謂叫人回頭, 我地咪當茶餘飯後傾下既內容囉

miriam 發表於 20-4-10 22:09
無謂叫人回頭, 我地咪當茶餘飯後傾下既內容囉

想睇下排第一間學校有d乜comments
果然真係好中肯   

醒目開學勳章 王國長老

alsonl 發表於 20-4-11 00:35
果然真係好中肯
咸魚青菜, 各有所好, 完

回覆樓主:

跟住再睇下睇下,嘩! 啞左 乜真係咁差架,死啦……我好想讀架喎

alsonl 發表於 20-4-11 00:35
果然真係好中肯

女都可以「進入」男拔架

open day既時候

1998Ruby1998 發表於 20-4-10 19:58
TT 都唔係輕鬆學校,佢偏傳統架,不過應該測考就佢少過 SFA,所以咪話 10 個有 1 個投 TT,鍾意佢宗教/校 ...
各有所求,TT輕鬆些同亦有其他好地方是一定有存在價值,而樓主小朋友情況是中文弱,我會選坑真,入TT中文應該好難搞得好。

sar1216 發表於 20-4-7 22:35
擇到最後決擇,係現在經濟情況下,好多人都放棄了私校及直資,決定大抽獎算了。
我亦是疫情受牽連的一群, ...

本人是用家, 坑真小的確是一間唔錯的小學, 中文不是太深, 老師校長都很有愛心

回覆樓主:

坑真 for sure!

sar1216 發表於 20-4-10 15:48
SFA都唔係第一,其實唔信網唔通信自己  我覺得依家同以前已經有所唔同。
...

坊間最喜歡整作學校評級既網站特點:

學校之書:GH中學永遠係全港三甲,學校排名好似Openrice咁,多人評價呢排名就會高,所以有地區寶校排名高過一線中學既有趣情況。

學校之地:呢個網唯一可取係統計數字(比較準確),其餘既資料好多人都唔信(如學校banding)

大考:正所謂“大考不公(大朽不工,玩食字唧)”,呢個網一聽就知唔會公正。佢用咩條件去為學校評級都唔講,基本上只就求其放好多資料,整到好似好Pro,跟住按佢喜好定排名囉。其實如果大家唔信學校之地,都唔應該信佢,因為佢跟本係由學校之地分拆出嚟之嘛!

50小強:呢份最多人參考既每年一度笑話排行榜。不過算啦,其實人地目標係俾國內同胞睇既。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sar1216 發表於 20-4-7 22:35
擇到最後決擇,係現在經濟情況下,好多人都放棄了私校及直資,決定大抽獎算了。
我亦是疫情受牽連的一群, ...

如果中文唔掂唔一早攪好佢,日後更加唔駛諗考DSE,早D出國算吧啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-20 17:51
坊間最喜歡整作學校評級既網站特點:

學校之書:GH中學永遠係全港三甲,學校排名好似Openrice咁,多人評 ...
50小強, 有學校好開心貼上website話俾人聽第幾架
http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/

但個排名,真係信一成,雙目失明

Mimimuel 發表於 20-4-10 16:59
回覆 sar1216 的帖子

坑真係好學校唔應該放棄。樓主往邊區?可考慮到最近的校巴站轉車。 ...

我住黃埔,自送都好遠,要轉2程車  

sar1216 發表於 20-6-1 08:59
我住黃埔,自送都好遠,要轉2程車

咁又真係冇校車到附近...但其實真光校車之後要接幼稚園,所以就算住附近的好多都要7點前上校車。所以自送的小朋友起床時間分別不大,係父母辛苦啲......最快途徑都係搭地鐵到銅鑼灣轉巴士?
‹ 上一主題|下一主題