用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真小vs崇小
go

坑真小vs崇小   [複製鏈接]

擇到最後決擇,係現在經濟情況下,好多人都放棄了私校及直資,決定大抽獎算了。
我亦是疫情受牽連的一群,經濟有擔心的,但小朋友的努力及前途我不想就此白費。大抽獎未必好,手上幾間學校最後 篩選到2間,求指引。
坑真對我來講交通係一個問題,但較心儀,學費相對平少少,中學也是不錯的band 1,可惜係中文小學,中文較著重,但小朋友中文不好,怕很難追到。
崇小相對有愛心,但band 1or band 2不明,返學交通較方便,語境還境好,英文小學,但學校貴,中學又麻麻。
   6    0    1    0

sar1216 發表於 20-4-7 22:35
擇到最後決擇,係現在經濟情況下,好多人都放棄了私校及直資,決定大抽獎算了。
我亦是疫情受牽連的一群, ...
這裏的家長正常較少會選崇真,但相對一般中文小學,崇真勝在有語景,那要看你會否準備出國升學,坑真中文小學就有機會救回中文科。小學是有好大機會拉回的,中文到底好不好要讀過至知,正如南亞生在中小,他們的中文能力未必差,去到升中仍一面倒,那時已經管不到了,有能力就讓小朋友出國罷。去到小學階段除教學語境外,我覺得中英文亦受小朋友日常生活和朋輩常用的語言所影影響,那家長要花6年時間來平衡中英兩科,英文好就要小朋友睇多的中文書,家長平日只說中文讓小朋友接觸。
崇真如無變,是可留位到大抽奬後再決定,坑真就忘記了。

sar1216 發表於 20-4-7 22:35
我亦是疫情受牽連的一群, ...

除非小朋友係男仔,怕女校男生!
否則,呢個兩間係完全不同級數,無需 vs.

除非家庭長時間以英文或其他外語溝通,否則就算小朋友中文相對弱,以小學中文程度,唔難追!

至於中文小學,只可以講好多名校,如SPCC 都係中小,無需過分擔心!

wongtw 發表於 20-4-8 06:29
這裏的家長正常較少會選崇真,但相對一般中文小學,崇真勝在有語景,那要看你會否準備出國升學,坑真中文 ...

因為2間都要大抽獎前交大訂啊。
我地住九龍,坑真沒校巴可提供,每天要轉2程車先再銅鑼灣再需要轉小巴,若落雨已經很麻煩,我暫時未搵到保母車及坑真group,所以有點心急。
在網上找資料,2間band又好似分別不大,所以我只分到中文小學定英文小學  

回覆樓主:

兩間band分別好大喎

alsonl 發表於 20-4-8 09:52
兩間band分別好大喎

好大? 請問可以講我知嗎?
因為我網上查都差不多,排名也差少少

sar1216 發表於 20-4-8 15:21
好大? 請問可以講我知嗎?
因為我網上查都差不多,排名也差少少

只作參考

小學冇分 banding,所以你系唔會搵到 banding,只有升中幾多 % Band 1 學生。
坑真小學同中學系聯繫關係,每年大概 7-8 成入坑中,10-15 名左右會外闖(包括男仔)。崇小同崇中冇關係,只係每年佢會派約 7 成 offer 俾崇小學生。崇小頭 30% 唔會入崇中,一定外闖直資。
如果家長系有擺心機去培育英文,我唔覺得坑小英文會比不上崇小,但無可否認因為崇小教學語言關係,佢地聽同講英文機會比較多。香港大部份小學都係中文小學,只要家長系有心機去栽培中文能力,唔會追唔上,尤其系你考到入去,即代表學校覺得你小朋友有能力,學校亦有信心。

但如果真係安排唔到接送坑小,咁都冇辦法。崇小都唔係差,尤其英語口語方面會略優勝些,對於考直資有幫助。但叻嘅坑小都唔會差。

alsonl 發表於 20-4-8 16:52
只作參考

雖然尼個網資料真確性存疑,但我覺得兩間都幾大差距
崇小大部分都唔會target中學部,聽聞級十幾去考直資都麻麻地,你打聽吓先

回覆樓主:

個人感覺上坑真好似高幾班,但崇真小學都係好學校。但坑真依家好似唔比抽獎

alsonl 發表於 20-4-8 16:52
只作參考

原來瑪利曼咁低

princesscupcake 發表於 20-4-8 20:19
原來瑪利曼咁低

瑪莉曼1A to B 喎, 都低

hahaha1231 發表於 20-4-8 20:30
瑪莉曼1A to B 喎, 都低

比跑馬地聖保祿及真光低, 但係唔知點解咁多人對瑪利曼趨之若鶩,以為瑪利曼高一班。

sar1216 發表於 20-4-8 09:24
因為2間都要大抽獎前交大訂啊。
我地住九龍,坑真沒校巴可提供,每天要轉2程車先再銅鑼灣再需要轉小巴,若 ...
坑真過海校車唔平藍田上車都要3,920元,有時間自己接送好過。另外如果要補習,就要計算好每天時間夠不夠用,坑真中學成績好,小學部對學生是有要求的,尖可以唔拔,但底一定要補嘛。

真光,然後搬

回覆 princesscupcake 的帖子

2019 DSEQC(4+ 主科、三大、八大):73.80%、51.18%、68%
MSS(4+ 主科、三大、八大):73。88%、52.7%、73.63%
坑中(4+ 主科、三大、八大):73.40%、?、?
聖保祿(4+ 主科、三大、八大):70%、33.60%、54.60%

2018 DSE
QC(4+ 主科、三大、八大):?、52.71%、68.22%
MSS(4+ 主科、三大、八大):75.56%、49%、?
坑中(4+ 主科、三大、八大):75.55%、?、?
聖保祿(4+ 主科、三大、八大):?、34.35%、60.31%

2017 DSE
QC(5+ 主科、4+ 主科、3322、三大、八大):50.08%、80.2%、90.15%、60.15%、72.18%
MSS(5+ 主科、4+ 主科、3322、三大、八大):44.54%、79.37%、89.66%、?、?
坑中(5+ 主科、4+ 主科、3322、三大、八大):24.13%、65.60%、83.30%、?、?
聖保祿(5+ 主科、4+ 主科、3322、三大、八大):28.75%、?、?、33%、?

19 年 DSE:
MSS 英文科、中文科 4+ or above:~95%、~58%
荃灣官立英文科、中文科 4+ or above:78.5%、79.1%
DGS 英文科、中文科 4+ or above:98%、80%
SPCS 英文科、中文科 4+ or above:98.9%、67.8%

論官津 4+ 主科、三大率,MSS 算灣仔最強女校,英文科亦係可以比美直資女校,唯獨中文科的確成績遜色。值得留意,MSS 中六人數相對少,19 年 95 人、18 年 88 人、17 年 91 人。

個網站有啲騎呢。19 年基督教崇真 3322 59.34% (唯一公開數據),循道 Band 1掹車邊 3322 都有 69.67%、4+ 平均 37.3%,但佢又評為 1B,中華基金佢評為 1C-1B,但 3322 82.10%、4+ 平均 58.1%。瑪利諾神父同聖瑪加利近幾年都冇出過成績,咁又點知聖瑪加利有 1B、瑪利諾神父係 2A?唔係話佢哋差定好,但都要有返數據支持下,連個 3322 都冇,咁個表真係要黎呃啲唔睇數據嘅人。不過都要畀返少少 credit 個網站,佢算係排 banding 排得比較貼緊實際成績嘅網站。

wongtw 發表於 20-4-9 00:35
坑真過海校車唔平藍田上車都要3,920元,有時間自己接送好過。另外如果要補習,就要計算好每天時間夠不夠用 ...

校車$3920咁貴?係咪一期兩個月呀?

1998Ruby1998 發表於 20-4-9 05:03
回覆 princesscupcake 的帖子

2019 DSEQC(4+ 主科、三大、八大):73.80%、51.18%、68%

呢個網既排名主要睇3322,唔睇咩4+,5+,大學率等所以坑真會排得好高,
但綜合計,當然坑真冇咁高,但都唔差,因為而家DSE最重要係中文,中文唔差就穩陣啲,而坑真中文應該算好,
如果整體計,而家可能同MSS差不多,畢竟DSE中英文都重要,而MSS好多人中途會去外國,

當然,就咁比成績應該坑真會好過崇真,但其他方面都要考慮。

校車我估冇3920咁貴,呢個數應該係一期(2個月)。

LinusYip 發表於 20-4-9 18:09

呢個網既排名主要睇3322,唔睇咩4+,5+,大學率等所以坑真 ...

點睇 3322 都冇可能循道 1B 嘛?仲要中基 3322 高咁多都只係 1B-1C,香島 3322 更低 (佢 4+ 又唔錯)。Margaret 同神父都冇 3322,真係 “天曉得”。 之前討論過,一定要攞 3322 做標準的話,咁 1C 應該 70%+,1B 80%+,1A 90%+。

Marymount 真係太衰中文,宜家有埋範文都 push 唔得高,好可惜。

坑中女校,女仔文科都係比較擅長。親生女仔 Band 1 自行/直資冇著落都會入返佢,但崇真男女 Band 1 都一定走佬,外校唔會有 Band 1 考去 (邊緣人就應該有),崇中男女校要好似九真女校咁爬到 Band 1 呢個位真係難度好高下。

NNbaby 發表於 20-4-9 16:54
校車$3920咁貴?係咪一期兩個月呀?
無留意睇,同一個表入面,正常理解是一個月,好少會一次收二個月車費,香港上車頂多是千多至二千元(車費正常),學校藍田和將軍澳有校車服務劃一收3,920元(2019年),一過海就收多一倍價錢。
‹ 上一主題|下一主題