用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊位會直資抽飛?
樓主: babykenny
go

邊位會直資抽飛?

IloveJJ 發表於 20-4-8 10:18
我見SJC VS SPC個帖,大家都似乎傾向SPC, 所以我只諗到QC, LSC會值得放棄SPC

因為個個post 樓主話‘如果4月7日SJC冇通知‘,咁大家自然係傾向唔搏,因spc都不錯。

IloveJJ 發表於 20-4-8 10:42
都係。
咁你覺得SJC有咩好過SPC呢?

因我唔係港島人,所以從來冇考慮sjc,抱歉無細心研究.
不過觀感上2間其實唔差得多,咁如果真係差不多,就一間要學費一唔洗學費及地埋上分別。

IloveJJ 發表於 20-4-8 10:56
咁但係SPCC同QC/LSC兩間差不多,你點解又覺得俾錢+遠嗰間好點?

唔好誤會,唔係想搵交拗,而係我真係諗 ...

1.鍾意佢科分set教學,十幾人一set無得輸
2.鍾意男女校 (呢個已經係critical sjc 同spc 係最主要差不多既原因,而spcc 同 qc/lsc 最不同的原因)
3.觀感spcc學生較純品,男校多d粗口

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-8 10:42
都係。
咁你覺得SJC有咩好過SPC呢?
sjc免費,體育好啲,重建計劃長達22年應該無咁多沙塵

sandylaw617 發表於 20-4-8 00:50
會放中基

咁你係咪真係寫退學信?
寫埋讀邊間學校放棄佢?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-8 11:37
我覺得SPC直資資源好啲,你覺得呢個係咩賣點?
假設學費無所謂
各人有唔同preference,好似我仔體育0分又係外貌協會,佢一定唔會揀sjc

bobbob 發表於 20-4-8 11:23
sjc免費,體育好啲,重建計劃長達22年應該無咁多沙塵

其實SPC 體育也不差,有不小也在D1

醒目開學勳章

為食仔 發表於 20-4-8 11:46
其實SPC 體育也不差,有不小也在D1
去聽貴校briefing時校長話田徑定游水攞全港校際第5定6已經好滿意,因為頭3來來去去都係嗰幾間男校

bobbob 發表於 20-4-8 12:00
去聽貴校briefing時校長話田徑定游水攞全港校際第5定6已經好滿意,因為頭3來來去去都係嗰幾間男校 ...

哈哈,個幾間田徑游水真係公認好勁架,望塵莫及呀,應該麈都未見到
但見佢地已經好努力,第5/6已很好

IYY    發表於 20-4-8 12:54

會放培基

小B, 你要乖乖咁喺媽咪肚裡面, 我地就快可以一齊睇奧運喇

看來官津校對男仔吸引D, 男生會為官津放直資, 官津女校吸引力始終不夠直資大?

tautaub 發表於 20-4-8 12:16
看來官津校對男仔吸引D, 男生會為官津放直資, 官津女校吸引力始終不夠直資大? ...

相信都有人會為bps, ywg 放棄直資

回覆樓主:

今年第一次提前公佈自行結果,經濟轉差,對直資來說好大挑戰。
不論各位是選直資或津校,祝願各子女有着愉快的中學生活

grandmalolo 發表於 20-4-8 09:47
剛放DBS,不會注册SPCC。
恭喜, 咁令朗應該係入LS !!!