用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生屯門區大抽獎點填好? 第幾位開始填band 2學 ...
go

Band 1 學生屯門區大抽獎點填好? 第幾位開始填band 2學校?

如題,自選失敗! 請教過來人經驗,請分享!

回覆樓主:

你本來自1自2是那間?小朋友band 1a?

回覆 bbhappy68 的帖子

自一百周,自2董中,小朋友band 1 頭

回覆樓主:

應該填曬所有band one中學再band2中學

bbhappy68 發表於 20-4-7 19:47
應該填曬所有band one中學再band2中學

啱,如果好肯定自己b1,只要填曬b1學校先就可以,我舊年都係咁填
你揀2間自行係保中,填表時記得唔好放曬2間喺頭呀
因為呢2間往年都冇人第二志願入㗎

回覆 lovelybaby2015 的帖子

謝謝你的分享! 想請教咁大抽獎第二填咩好?

catlover2001526 發表於 20-4-7 21:17

謝謝你的分享! 想請教咁大抽獎第二填咩好?

我係舊年的,我第一保中,二馬中,三南官,入保中
而去年,識人第二志願入田中丶馬中,但據聞好細機會!有人同我講,田中98%都係第一志願,for你參考下,我冇fact check的。我有個同學入第二田中的,佢第一係陳瑞芝

非常感謝你的分享!想問你入的保中是否你當時都填在「自行第一」?

我現在想將我自行排第二的保中填在大抽獎第一位。

明白!謝謝你!

catlover2001526 發表於 20-4-7 21:32

非常感謝你的分享!想問你入的保中是否你當時都填在「自行第一」?

我係!

我覺得你掉轉其實無乜所謂。如果你問到會否影響叩門,兩間保中叩門位(個位數)好少而且有「特異功能」優先,我自己就覺得無乜影響

明白!謝謝你!

回覆樓主:

請問

回覆樓主:

想請問下如果b2,第幾位要開始填b3學校

屯門四大只能選一間, 而二間保中又有聯繫位,要小心呀!! 董中叩門要級10內才派表

小朋友B1, 如果填1. 董中, 是否不應填百周年在第二, 第三應該填什麼比較安全?

有考慮陳瑞芝, 田中

請指教, 謝謝

cqwong12 發表於 20-4-9 14:54
小朋友B1, 如果填1. 董中, 是否不應填百周年在第二, 第三應該填什麼比較安全?

有考慮陳瑞芝, 田中

一定不能百周年在第二, 只會浪費機會. 大抽獎屯門四大只能揀一間, 幾乎無可能有人能第二志願入到四大.

填1. 董中 2. 百周 3. 陳瑞芝 是白白浪費機會

小朋友B1頭男生, 如果填1. 董中, 2. 陳瑞芝  是否比較可行?

第三填哪間? 田中 / 南屯官 , 還有好建議嗎?

請指教, 謝謝

cqwong12 發表於 20-4-9 15:43

你仔仔是保小嗎? 2保中都有聯繫位留比保小, 外人抽獎位比較少.

董中 / 百周 / 陳瑞芝  間只能揀一間排一, 第二揀田中, 第三南屯官(穩) / 馬中(博).  其他人可以討論

小朋友係保小, 咁是否可填兩間保良中學在第一及第二有優先? 還是依然只可一間董中在第一?
南官vs 田中vs 馬中, 邊間banding higher?

cqwong12 發表於 20-4-9 15:43

band 1 頭點解會選南屯官?  南屯官依家應係band 2