用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有冇人文理學士畢業?出路如何?
go

有冇人文理學士畢業?出路如何?

文理學士,會唔會俾全文或全理較有優勢?定係其實兩這都不是,反而是水泡科呢?有冇經驗分享?

邊間? 咩major? 其實香港都係睇major多

jonathan886 發表於 20-4-20 10:37
邊間? 咩major? 其實香港都係睇major多

HkU, 公共衛生

其實我囡同我講,我先知這是去年新開課程,今年是第二年,所以第一屆的應該末畢業。
末知此課程的前景,但聽女兒interview後感覺得大部份面試者都只當back up, 大部人target讀醫,讀biochem咁。

建議可看看clinical research相關工種

cpmummy 發表於 20-4-20 14:28

HkU, 公共衛生
對於科目考慮:
Global public health.

曾推介TED Talks Bill Gates: Topic: The next outbreak? We're not ready?
除了醫生, 護士體制外, 公共衛生也應該是重要, 而被忽略的.
COVID19 告訴人們, 它的重要性.

而一個人的前瞻性, 對世界事物的了解. 做Pioneer是不容易的。

cpmummy 發表於 20-4-7 17:55
文理學士,會唔會俾全文或全理較有優勢?定係其實兩這都不是,反而是水泡科呢?有冇經驗分享?
...
我記得梁卓偉教授係公共衞生專家,依家係港大醫學院院長,會唔會佢都好重視呢一瓣先開得成呢科?

cpmummy 發表於 20-4-7 17:55
...
網上search: Public Health Job HK.
有不少工作, 大多是公共機構, 大學, 政府...
前景應該不是問題.

至於, 一定要跟醫科? BioTech比. 是否有意義?
可能, 按子女的學習意願, 較重要.

COVID19疫情期間,
我從事貿易, 但外國客人也需協助找尋一些醫療物資. 比如呼吸器, 試劑...
原來香港也有一定的保健醫療系統. 必須要專業人才.

stillgood20 發表於 20-9-24 17:06
網上search: Public Health Job HK.
有不少工作, 大多是公共機構, 大學, 政府...
前景應該不是問題.

醫療物資不是這麼簡單的,因為香港暫時對醫療設備及物資沒有法規監管,可以乜都入嚟香港,其他國家有注册及審批機制,不會冇皇管。

在其他地方政府是不容許未注册產品銷售,你應該明白吧。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.