用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無收到(TKO)鄧英喜電話?
go

有無收到(TKO)鄧英喜電話?

有無收到鄧英喜電話?9月份會做同學仔,或有師兄師姐,因想了解一下☺️

回覆樓主:

(emoji)我囡被鄧英喜收咗

你都係?
你有冇睇到之前三月有二個關鄧嘅post? 擔心嗎?

puiching2010 發表於 20-4-13 15:59

你都係?

D料堅唔堅?

puiching2010 發表於 20-4-13 15:59

你都係?

9月做同學仔(emoji)
我都有擔心,有上網睇過啲post,不過之前有去過學校參觀,亞囝好鍾意。

回覆樓主:

Zoom果則我覺得堅,但我都理解個老師好難即時處理到。
話校長專橫就唔知堅唔堅,我係去過佢個升中講座,見個校長好攪笑,佢嘅教學理念好啱我個囡,d老師同學生幾nice,我至決定報自行。
但知道收我囡正選之前一晚,我至係網上發現鄧係4年前竟然請過隻癲狗做講座嘉賓,足一小時,教唆班學生政府暴政令年青人自殺、要報仇、學梁天琦暴力反政、坐監要鬥坐得耐.…我睇完好驚!第二日真係收到電話話收我個囡,我要求找校長傾衣件事,然後副校覆我,佢只同我講佢學校政治中立,演講嘉賓嘅政治立場唔代表學校嘅政治立場,佢哋都控制唔到嘉賓會講乜,並舉例佢哋都請過左派的嘉賓,亦控制唔到果位嘉賓向學生宣揚愛國嘅訊息。真係好荒謬!控制唔到嘉賓講乜,但學校控制到請邊個黎演講呀,係人都知癲狗最出名爆粗同掉嘢,點解學校係要選個品格有問題嘅人?我真係唔信佢無其他選擇囉。用嘉賓宣揚愛國同嘉賓煽動犯法坐監做比較更加離譜,學生聽完愛國訊息,對佢哋有冇影響都冇所謂,但學生聽完犯法坐監好光榮衣d訊息,信以為真,後果可以好嚴重,學生有乜事,害咗人地仔女一世,學校絕對責無旁貸,因為衣d有害嘅訊息,確係由學校引來的。總之副校講嘢好官腔,只係一輪咀講佢自己識講嘅野,只想輕輕帶過件事同卸責,唔係直接答我問題,仲一度發難渣,叫我擔心就唔好入,搵過第二間學校,但又同我宣傳佢嘅學生成績真係一年比一年進步,我都希望佢d老師係學術上有用心教好學生,但係成績再好,結果又係學校吸收到有害訊息,自己搵法黎犯、搵監黎坐,有乜用?
幾經辛苦,我至焗到副校肯講其實當時都有人對癲狗講座俾過意見,學校都有檢討…我想聽到嘅其實就係咁簡單,只需佢代表學校認錯而已。學校檢討左d乜,我都冇再追問,因為副校嘅態度同佢肯認錯之前嘅說話已經令我好失望,繼續同一個觀點有問題嘅人溝通落去只有浪費自己更多寶貴嘅時間。

回覆樓主:

上次同副校傾完雖然仲有不滿,加上睇到衣度三月時有兩個對鄧有負評的post,更加擔心,但都只係叫自己唔好再諗咁多,始終個囡都係要入,唔想再煩派位選校,因為對其他學校亦唔了解,黃教師根本無處不在,無得避。但今日校長竟然突然主動打俾我,原來佢都睇到衣度d post同埋我嘅留言,真係好意外!
佢同我再解釋癲狗講座件事,癲狗係當時一位現已退休的通識科老師請嘅,事後學校都覺得事態嚴重,當危機事件咁處理,但係點處理就無交代,而佢當時只係副校,未係校長。
Zoom果件事校長話當時係位外籍老師上堂,佢唔知d中文寫乜,至會唔識反應,亦認為係黑客做,因果陣未set pw,宜家已set返,亦指引老師如果再有人亂寫野,會即時關閉會議。
話佢專橫果件事,佢引述之前係連登都有人留言話佢日日罰學生企,但其實學生企果陣只係開緊早會,意指有d指控係無中生有。
同校長講足成兩個鐘,都唔係我想講咁耐,佢同我講左好多關於佢果個都係今年升中嘅仔嘅嘢,其實我都唔想聽咁多,純粹俾面聽埋去。我希望校長同家長講埋咁多私人嘢只係出於自然,而唔係轉移家長對學校表達意見或追問學校情況嘅技巧啦。
我有問佢需唔需要我delete返我上面個留言,怕影響宜家仲揀緊學校派位嘅家長對鄧嘅觀感,佢話唔需要,因為佢都認同我講嘅係事實同埋係我嘅個人感受,所以我都決定繼續留低上面個留言。
雖然校長同家長溝通嘅技巧係好過個副校好多,亦令我對鄧的觀感有所改善,但癲狗講座、同副校嘅不愉快溝通,確令我對鄧存有戒心,以後個囡入咗學,都會小心d,最重要問佢有冇俾副校或其他懷疑係黃嘅老師教,留意講座嘉賓係邊派,通識科教緊乜,有冇黃同學逼佢表態或欺凌佢,係最基本。

溫馨提示:如家長想向學校反映意見,最好一開始就要求書記搵校長,如果又係副校覆你先,而你發覺個副校問非所答,態度輕率,就唔好再花時間同佢講,除非你都對副校好好奇,得閒的話即管同佢傾落去,套下佢個底亦未償不可,如佢再有任何荒謬說話,記得返黎share(不過我上次已向校長反映過對副校嘅意見,唔排除佢以後同家長溝通嘅態度會有所進化)。如果同校長溝通,亦要注意佢對有關學校嘅野都係答得好表面,要自己再問詳細d,唔好咁易俾佢拉去講咗私人野,除非你都有心八卦吹水。

希望派位之後更多家長上黎say hi,守護仔女靠大家守望相助!

回覆樓主:

之前朋友派入。小朋友都like返學

puiching2010 發表於 20-4-16 19:03
上次同副校傾完雖然仲有不滿,加上睇到衣度三月時有兩個對鄧有負評的post,更加擔心,但係都只係叫自己唔好 ...

校長都留意post同主動聯絡家長,咁都係好事,希望學校9月開學,帶給同學們開心愉快學習環境,令家長安心囝囡在校上課。大家積極面對,加油。

LOKLOK89 發表於 20-4-20 23:01
之前朋友派入。小朋友都like返學

想知多少少,數學科用中文還是英文教學?午飯如帶飯盒,學校有無提供微波爐翻熱飯盒?返學係唔可以帶電話,還是老師會keep住放學先比返同學,因為怕小朋友上堂玩電話心散。

回覆樓主:

s.1數學英數, IS英文教。之前參觀睇到的資訊。其他就唔清楚,電話間間都要向學校申請

LOKLOK89 發表於 20-4-20 23:40
s.1數學英數, IS英文教。之前參觀睇到的資訊。其他就唔清楚,電話間間都要向學校申請
...

因為我知有啲學校某啲課堂要用電話,攪到啲學生久而久之機不離手,家長口鬧夜鬧,無晒辦法

回覆樓主:

小朋友睡了,只知無微波爐。要留校午餐好似4年。

LOKLOK89 發表於 20-4-21 00:05
小朋友睡了,只知無微波爐。要留校午餐好似4年。

謝謝你

鄧英喜呢幾年dse成績都唔差!

CYWYBB 發表於 20-4-7 13:57
有無收到鄧英喜電話?9月份會做同學仔,或有師兄師姐,因想了解一下☺️
...

可否分享下,interview難嗎?今年到我了 ,thanks

Margaret412 發表於 20-6-6 14:32
鄧英喜呢幾年dse成績都唔差!

鄧英喜2019年33222估算屬B2B

估計33222人數提升3.5%指1人
33222人數: 1÷3.5% → 30人

中六5班 班相共100人
33222率: 30% → B2B

學校報告(2018-2019) (p.6)
https://www.pohtyh.edu.hk/schoolProfile/report2018-2019.pdf

根據 2019 年的 HKDSE 公開試成績,達到本港大學基本入學要求(於核心科目中取得「3322」或更佳成績,並於一個選修科目取得 2 級或以上成績)的人數較去年提升了 3.5%,為近 3 年的高位,反映學校在整體學術尖子的培訓上,有明顯的成就。

cyhin 發表於 20-6-7 18:35
可否分享下,interview難嗎?今年到我了  ,thanks

先考好呈分試。

cyhin 發表於 20-6-7 18:35
可否分享下,interview難嗎?今年到我了  ,thanks

我囝都係今年9月中一,我第一志願入咗,今年冇interview,而家等7月14號再考分班試

Poyau    發表於 20-6-9 19:37

CYWYBB 發表於 20-6-8 23:15
我囝都係今年9月中一,我第一志願入咗,今年冇interview,而家等7月14號再考分班試
...

即是自行收左!

自行,係呀