用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中集氣區
樓主: kirstyau
go

升中集氣區   [複製鏈接]

回覆 medicine 的帖子

甘家姐阿妹要一齊努力。

medicine    發表於 20-4-8 12:15

medicine 發表於 20-4-8 12:08
有女直已經很好啦。
係, 中自2 沙祟

subb 發表於 20-4-8 12:10
係, 中自2 沙祟
有女直,有自2,已經講明實力。祝六年后再奏凱歌。

抽飛嗎?不管做邊一樣選擇,都有人因此得益。只是大家互不知道。

medicine 發表於 20-4-8 12:14
有女直,有自2,已經講明實力。祝六年后再奏凱歌。

會抽飛, 但不是抽女直, 有女直+自2的報YWGS 的不是我女! 

ajfamily 發表於 20-4-8 11:03
其實今年咁改,我個人覺得有點搵嚟攪,家長同學生壓力都大咗,贏家係學校同埋最top嗰班。就結果來看,學校 ...

所以有一個現象出現,就係top果d,一般都自一自二都有offer...只係就算有齊兩個offer,都只會入到自一。估計有堆位置會後備補上,但都要到七月先知,唸到填表大抽獎都好頭痛,又唔敢太博太進取,真係未到派彩日都唔知結果

回覆樓主:

有啲家長仔女尋日面青青,夜晚仲要去睇信箱,有啲机不離手等奇蹟,結果理想固然可喜可賀,落空者如我更擔心如何向仔仔輔導,作為父母我無怪任何人,遊戲規則冇人可改變,只見到朋友仔女包括我自己果件有小小自責就好希虛,各位唔好標籤成功与失敗者

vestzs    發表於 20-4-8 13:04

Cliokohonda 發表於 20-4-8 13:03
有啲家長仔女尋日面青青,夜晚仲要去睇信箱,有啲机不離手等奇蹟,結果理想固然可喜可賀,落空者如我更擔心 ...

對,有朋友個女因咁好唔開心,係房喊,因冇直資係手。經分析後,同佢女講好大機會係waiting 頭,先冇事。

有沒有家長的子女在基祟,麻煩立刻回覆,該校的老師實際教學語言,是否百分百用英語教學?

有沒有家長的子女在基祟,麻煩立刻回覆,該校的老師實際教學語言,是否百分百用英語教學?

Cliokohonda 發表於 20-4-8 10:49
今次學生承受既壓力好大,淨係網上已看到有家長用'失敗', 谷氣,唔甘心,檢討,等等去形容…老師对家長,家 ...
作為過來人,好明白從直資、自行、放榜,闖過一關又一關的壓力。
去年阿仔一心讀心儀直資,失落後真係好徬徨,因為自一、二都好搏。最後竟然跨區自行成功,我覺得佢好大機會係備取。所以,呢一round失落都唔好氣餒,希望在明天。
Life is like a box of chocolates. You will never know what you are gonna get.

共勉。

momin 發表於 20-4-8 13:31
作為過來人,好明白從直資、自行、放榜,闖過一關又一關的壓力。
去年阿仔一心讀心儀直資,失落後真係好徬 ...

其實我自己對結果真係冇失望,只想勸下家長唔好將心中糾結發洩喺細路身上,冇人做錯,就算有都唔係呢段時間去增加各人壓力,升中喺好小事,升中後讀得好唔好,高中揀科先决定性,人生一關又一關,距離成功還漫漫長路,呢個'失敗'對仔女喺一個機會去心理交戰,佢地一樣對前途有壓力。
另一方面,年青人太早自我澎脹,家長老師推波助瀾,唔係一件好事。我都會經常提兩個女,唔好當1BC,B2ABC 啲人冇料到,你地包尾果十幾廿個一定差過1BC2ABC 级頭. 每年七月都有笑住入喊住畢業既名校學生,升中结果相對如何切入中學生涯真係冇咁重要。
個人感受,如有得罪,多多忍讓……

Cliokohonda 發表於 20-4-8 14:04
其實我自己對結果真係冇失望,只想勸下家長唔好將心中糾結發洩喺細路身上,冇人做錯,就算有都唔係呢段時 ...
嘻嘻,我都睇得出你睇得好開。我好認同你嘅講法,我quote你嗰段只係有感而發,想勉勵下其他人啫。祝一切順利!

Cliokohonda 發表於 20-4-8 14:04
其實我自己對結果真係冇失望,只想勸下家長唔好將心中糾結發洩喺細路身上,冇人做錯,就算有都唔係呢段時 ...

對呀!中學真係另一階段,好多時小學谷過頭跟到貼,一上到中學,學習模式一轉 ,加上踏入青春期,父母冇從入手,後勁不繼時有發生。

大抽獎既好好部署,最重要係長遠學習,好好利用下半年時間準備升中。

我女私小,top10,都係全軍覆沒⋯⋯努力研究大抽獎中

fefemom 發表於 20-4-8 09:12
中西區女校自行多人報呢兩間,YWGS都明白多區外人報,所以難入;但估唔到SSGC 仲難,身邊報的同學無人有 off ...

請問你身邊報的ssgc係大概級幾?點解呢間難度咁高㗎?

ajfamily 發表於 20-4-8 11:03
其實今年咁改,我個人覺得有點搵嚟攪,家長同學生壓力都大咗,贏家係學校同埋最top嗰班。就結果來看,學校 ...

所以收黎收去都係個班人,個班就可以keep住自我澎脹

櫻花公主 發表於 20-4-8 16:55
請問你身邊報的ssgc係大概級幾?點解呢間難度咁高㗎?

級十內至二十內都有

Komasan 發表於 20-4-8 16:40
我女私小,top10,都係全軍覆沒⋯⋯努力研究大抽獎中

加油

回覆 fefemom 的帖子

Thanks! 大家加油!

PTL_L 發表於 20-4-7 16:32
回覆 mykate 的帖子

唔緊要,仲有我陪你。同學媽咪一早同我講bps,ywg都收左,都唔知俾咩反應好 ...

一早收咗的喺學校名次好 top?
‹ 上一主題|下一主題