用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中集氣區
樓主: kirstyau
go

升中集氣區   [複製鏈接]

疫情再加暫未有心儀學校收,大家的心情難免會失落,也需要時間去調整,作為家長要振作起來,才可以給子女榜樣,跌低再站起來。希望各樣艱辛可以快點過去,加油。

Cliokohonda 發表於 20-4-7 13:06
今年自行結果反映自行博高一線還是學校收高一格。

我個1B仔都冇offer   .

學校無得面見,唯有用最old school方法,揀成績最好......

失望一陣好啦,都知你實有好多方法,對你同你嘅公子都有信心,The best is yet to come

mykate 發表於 20-4-7 13:40
自一 ssg
自二 ywg

應該太搏?
不過可能係備取生,7月放榜可能收呢

gigayan 發表於 20-4-7 18:42
學校無得面見,唯有用最old school方法,揀成績最好......

失望一陣好啦,都知你實有好多方法,對你同你 ...

我冇事呀,多謝你介紹間補習社比我大女,佢竟然話呢間似小學教法既補習社啱佢。

wishofstar 發表於 20-4-7 15:32
如果自一落空, 入自二, 然後無份玩大抽獎, 見到同校有其他同學仔自行無報自一, 但好彩地派到入去, 會諗埋一 ...

我就係處於呢個情況,有d唔開心,起碼抽獎都仲有機入番自一。

Cliokohonda 發表於 20-4-7 19:36
我冇事呀,多謝你介紹間補習社比我大女,佢竟然話呢間似小學教法既補習社啱佢。
...

喂呀... 又真係估唔到喎

我同我女講掂數,都應該等復課之後,報名去會一會佢

kityung 發表於 20-4-7 14:05
點嬲都好,唔好鬧小朋友。
太多因素,好肯定有啲學校唔單睇成績,大家加油做好大抽獎選校策略及預備好叩門 ...

有得面試就話啫,今年冇,唔睇成績睇乜?好肯定成績都佔超過90%以上。

自一、自二落空,女兒也失望,失落一陣,面對現寶,當初老師說女兒肯定是Band 1C,但老師昨晚致電給我說女兒是1C~2A邊緣人,所以我填大抽獎要好小心,唔想直落band 3中學,因為我區唔夠band 1學額,大家一齊加油!

我仔仔都要大抽獎,同你女一樣 1c 變左 1c-2a,但見佢仲懶懶閑,忍唔係爆佢

go111kmf 發表於 20-4-8 08:41
自一、自二落空,女兒也失望,失落一陣,面對現寶,當初老師說女兒肯定是Band 1C,但老師昨晚致電給我說女 ...

學校成日開口話都係估算,證明學校高估的例子。我覺得自行提早公佈,至少令到大家尤其邊緣人早知高估左,其實都好事,在統一派位可以改。以前無提早公佈,大結局才知出事,後悔莫及事例太多。另外,您學校都幾好,即晚老師有電話跟進及修正Banding。
不過知道邊緣人又陷入另一個擔心

nillnill 發表於 20-4-8 08:52
學校成日開口話都係估算,證明學校高估的例子。我覺得自行提早公佈,至少令到大家尤其邊緣人早知高估左, ...
因為同班4同學in同一間band 2A英文中學,有2個同學取錄,其中一個band 1,另一個是2A,我估女兒interview衰左,因為她比較膽小同文静。

mykate 發表於 20-4-7 13:40
自一 ssg
自二 ywg
中西區女校自行多人報呢兩間,YWGS都明白多區外人報,所以難入;但估唔到SSGC 仲難,身邊報的同學無人有 offer.

昨天心情也不好,今早記掛著無offer俾仔仔仍有點失落,幸好睇到呢個post大家互相鼓勵,總算釋懷了!

wishofstar 發表於 20-4-7 15:41
就係知道無得拒絕, 但又免不了想搏返入自一, 所以先會講如果見到其他好運地經大抽獎派入去而無申請自行嘅 ...
所以在自行一定想清楚先填, 如果真係好喜歡自1
自行只可報一間, 問題係你敢唔敢博 !
凡事有得

有失 !

fefemom 發表於 20-4-8 09:12
中西區女校自行多人報呢兩間,YWGS都明白多區外人報,所以難入;但估唔到SSGC 仲難,身邊報的同學無人有 off ...

SSGC原先仲諗住出年報,依家要從新考慮,難度好高

IloveJJ 發表於 20-4-8 10:08
係咪自行主要收外區呢?

要等收到自行 offer 的家長報料

kirstyau 發表於 20-4-8 09:59
SSGC原先仲諗住出年報,依家要從新考慮,難度好高

中西區,2020有呈分人數約1800.區B1生600.男女假定各一半,大約300人(女生實際稍多)。而衆所周知,中西區B1女校多,學位充足。自行階段,在有得選擇的情況下,可想而知,區内幾所學校的招生老師的傾向是什麽:區内的學生不怕跑了,來去都係該幾所中學收,除非好吸引,否則,區外學生自行不收就沒機會。這大政方針關係到維繫中西區幾所B1女校的地位之長遠利益。(不過,如若傳聞所講,B1校招生人數百分比由85%下降到70%的話,則又另當別論。)

基於以上,同為接近成績的話,本區學生就沒甘易被自行正取。請問,SSGC同YWGS有遠超自行位的B1a生報名,這點沒疑問吧。假定你是該幾所學校校長之一,你們招生前有所默契出奇嗎?

medicine 發表於 20-4-8 10:28
中西區,2020有呈分人數約1800.區B1生600.男女假定各一半,大約300人(女生實際稍多)。而衆所周知,中西 ...

有聽過,好似上智自行都鍾意收區外多。有次放學時間,沙田出返九龍,勁多水手裙 湧去羅湖方向地鐵線。

我區外喎!真係著數D?!我仲諗住佢地今次攞住全港次弟收生多。
不過都要睇阿妹咩成績先算。

kirstyau 發表於 20-4-8 10:31
我區外喎!真係著數D?!不過都要睇阿妹咩成績先算。
區外應該著數少少。當然成績先係皇道。
‹ 上一主題|下一主題