用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中集氣區
樓主: kirstyau
go

升中集氣區  

Kikobaby 發表於 20-4-7 14:21
回覆 gracelam 的帖子

咁即係, 如果統一無填到自一或自二, 而在乙部填他的中學, 到七月放榜都有機會派返自 ...

如果大抽獎又係同區有揀自一自二,咁就唔知係抽入定後補入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hk2012 發表於 20-4-7 14:22
今日一定有人歡喜有人愁,自己失望之餘仲要安慰返個小朋友。

無錯,多謝提醒,不要忘記,都要安慰小朋友。
因為是小朋友自己選的(儘管知道死因係報他區及搏太高),恐怕他可能比大人更感失落。
始終都係人生一個過程,自己都不是出自b1中學,一樣完成中學﹑大學……都是這樣捱過。何況小朋友

明白, 仲有一線希望, 雖然都知WAITING LIST係得極少甚至無位

Kikobaby 發表於 20-4-7 14:29

明白, 仲有一線希望, 雖然都知WAITING LIST係得極少甚至無位 ...

間間中學都會"被"人放在自二,希望在人間     
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我都有諗, 如果自一和自二都中的人, 梗會有一間"放"出來

gracelam 發表於 20-4-7 14:32
間間中學都會"被"人放在自二,希望在人間

仲有好多 揸住神直offer,自一自二放番出黎, music chairs有排走位。

如果自一落空, 入自二, 然後無份玩大抽獎, 見到同校有其他同學仔自行無報自一, 但好彩地派到入去, 會諗埋一邊, 係咪自二唔入反而搏大抽獎更好

wishofstar 發表於 20-4-7 15:32
如果自一落空, 入自二, 然後無份玩大抽獎, 見到同校有其他同學仔自行無報自一, 但好彩地派到入去, 會諗埋一 ...

冇得唔要。自行填左有offer,一定自行 行先。冇得依家拒絕自行玩大抽獎。

另外一個可能性,自行一係“備取生”,有機會7月見到入自行一。

kirstyau 發表於 20-4-7 15:36
冇得唔要。自行填左有offer,一定自行 行先。冇得依家拒絕自行玩大抽獎。

另外一個可能性,自行一係“備取 ...

就係知道無得拒絕, 但又免不了想搏返入自一, 所以先會講如果見到其他好運地經大抽獎派入去而無申請自行嘅情況, 會覺得自己係咪行錯策略。唯一可以做嘅只有努力準備, 睇下七月有無機會扣門

wishofstar 發表於 20-4-7 15:41
就係知道無得拒絕, 但又免不了想搏返入自一, 所以先會講如果見到其他好運地經大抽獎派入去而無申請自行嘅 ...

問題係玩大抽獎要等到7月,試諗下今日等待既心情。
我自己玩過,難受程度

回覆 mykate 的帖子

唔緊要,仲有我陪你。同學媽咪一早同我講bps,ywg都收左,都唔知俾咩反應好

kirstyau 發表於 20-4-7 15:51
問題係玩大抽獎要等到7月,試諗下等待今日心情。  
我自己玩過,難受程度
...

都係嘅, 有幸提早離場已經擔心少幾個月。 如果因為有面試而失敗, 可能反而更易接受今日嘅結果。

回覆樓主:

家庭有穩定收入,那怕無書讀。

kirstyau 發表於 20-4-7 12:47
預祝大家仔女入到心儀中學!

今年大人細路都過得不易,無論自行咩結果,保持平常心,自行只是3成學位,扣 ...

好多謝你,我灰過灰太狼。

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

josejandy 發表於 20-4-7 17:16
好多謝你,我灰過灰太狼。

Me too , 灰過灰太狼,全日無心機

catcat1027 發表於 20-4-7 13:58
雖然知機會渺茫,但真係好忐忑,仲有失落感,好激氣,仲好想鬧小朋友點解唔爭氣啲,但又唔敢講,個心真係好 ...
唔好灰心失落,冷靜, 失落一陣好啦,
一起檢討今次失敗, 下次好好計劃大抽獎
才是成功之道 !

PTL_L 發表於 20-4-7 16:32
回覆 mykate 的帖子

唔緊要,仲有我陪你。同學媽咪一早同我講bps,ywg都收左,都唔知俾咩反應好 ...

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

其實無咗面試嘅分數, 可能對於成績次少少, 但表達能力強嘅係無咁著數, 唔代表小朋友能力弱, 大家都要調整心情, 尚有大抽獎同扣門, 努力準備

nillnill    發表於 20-4-7 17:40

wishofstar 發表於 20-4-7 17:39
其實無咗面試嘅分數, 可能對於成績次少少, 但表達能力強嘅係無咁著數, 唔代表小朋友能力弱, 大家都要調整心 ...

今年真係驚濤駭浪嘅一年,由好多升中講座取消到呈三取消,面試一改再改到取消/online面試/拍片,大家都措手不及。

今日EK不少有2個正取offer, 最少自二又多一個備取生補上,再有部分加埋神直offer, 自一自二都放番出黎, music chairs 不停轉緊呢!

暫時未有offer嘅,再部署大抽獎,預習初中課程, 升中後又另一個景象。

kirstyau 發表於 20-4-7 12:47
預祝大家仔女入到心儀中學!

今年大人細路都過得不易,無論自行咩結果,保持平常心,自行只是3成學位,扣 ...

明白現在哭也不是辦法,但心底裏真的好難受,常常問自己阿囝真係噤差咩?整個人都不在狀態,又唔想帶唔開心嘅感覺俾小朋友,眼淚只能在心裏流。
今年的升中面試,唔單止輸係成績,更輸埋運氣,我早在一年前已準備面試,但如今取消面試,我甚麼也做不到,感到好無奈。
知道要重新振作起來,但愁雲慘霧的氣氛總籠罩著我,呢幾個月真係唔知點捱過去?