用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行失落了,要直資嗎?
樓主: Gdbb0818
go

自行失落了,要直資嗎?  

回覆 schrodinger 的帖子

葵青band1學額比band 1學生多, 如果我大抽獎, 不是最差都只係會讀一間band1C中學嗎?  

回覆 baby2baby 的帖子

其實我小朋友都想入讀李國寶的, 不過我自己覺得車程遠(每程要45分鐘), 倒不如參加大抽獎, 近近地在葵青讀中學算了, 好煩惱

回覆 yanlee06 的帖子

女仔先係額多, 男仔唔係

有沒有家長的子女在基祟,麻煩立刻回覆,該校的老師實際教學語言,是否百分百用英語教學?

yanlee06 發表於 20-4-8 13:24

其實我小朋友都想入讀李國寶的, 不過我自己覺得車程遠(每程要45分鐘), 倒不如參加 ...

唔好算啦!囝囡大事來,要認真考慮呀!加油!要同小朋友同行。

Gdbb0818 發表於 20-4-7 21:49
我都有諗過佢可能會去候補生,不過都冇可能會知道,都係要等到七月了

自行已落空了,決定讀直資,唔玩大抽。但如果是備取生,係咪呢刻唔會知,要等到7月先知?如最後決定讀自行個間,係咪仍可以去直資抽飛?

回覆 vestzs 的帖子

請問李國寶是考DSE?  校風如何?  入大學率是多少?

明白, 我會再同小朋友商量, 請問直資最遲要幾時抽飛?

terenceluk 發表於 20-4-8 13:30
有沒有家長的子女在基祟,麻煩立刻回覆,該校的老師實際教學語言,是否百分百用英語教學? ...
快D去基祟(中學交流)嗰邊問啦!

schrodinger 發表於 20-4-8 12:25
當你係band 1生,大抽獎應點選呢?

1. 進取選band 1A學校。但萬一random number差,第一round配位band 1A ...

我小朋友應係B2A成績,入了Band 1C直資,連學校老師都話超額完成,所以我係咪更加唔諗抽獎。

我哋都係李國寶。自行銘基收  苦惱選邊間
B1A

Duffy15 發表於 20-4-8 13:30
自行已落空了,決定讀直資,唔玩大抽。但如果是備取生,係咪呢刻唔會知,要等到7月先知?如最後決定讀自行 ...

如果是備取生, 呢刻唔會知, 要等到7月先知. 但如果你直資留左位、無抽氣、等於已退出津校機制、7 月註冊紙只會出直資名。就算以備取生入到津校都唔會知及派比你。

TT197724 發表於 20-4-8 21:14

我係你會要

銘基

marcuslai 發表於 20-4-8 12:33
我小朋友一樣,B1B成績葵青區學校,有顏保鈴響手,但直資兩間都無。同小朋友,班主任,補習老師全部傾過, ...

我都係啊,荃灣一線Band1a~1b成績,都係失落自行,顏寶玲揸手。

回覆 JHsbb 的帖子

你都係銘基收咗?

TT197724 發表於 20-4-8 21:14

我係你, 我會要銘基。

回覆 nillnill 的帖子

北區1A只得鄧顯 否則只好選擇甲寅/田家炳

葵青都有好幾間b1 相對其他地區機會大啲而且跨區咁遠去一間非b1又好似真係有啲洩底

回覆樓主:

我原本2間直資,放棄林大輝,要咗德信,自行失落了,沙田區應唔應該放棄直資博大抽獎,小朋友是邊緣人,沙田區

回覆樓主:

沙田區抽獎入Band 1 學校,機會大嗎?