用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行失落了,要直資嗎?
樓主: Gdbb0818
go

自行失落了,要直資嗎?  

Duffy15 發表於 20-4-12 09:34
唔係好明你的問題?

另,抽飛要預先通知學校⋯還是直接去學校拎就得?

因為呈二後系band2 中,初初怕有呈三會再跌成績,所以考林大輝作後備,但而家冇呈三,已肯定系band 2內,佢又加咁多,一陣年年加學費,一間只是二尾三頭直資,我情願抽飛,參加大抽獎博一博。
[/url]

回覆 Ivy--yeungyeung 的帖子

觀塘區難, 我揀留東九龍匯基

回覆 Ivy--yeungyeung 的帖子

觀塘區難, 我揀留東九龍匯基

mickeylily2003 發表於 20-4-12 01:15
林漢光vs培基又點比
我係培基用家,阿女而家中二了,小六時佢係B1b-B1c的學生。當年我哋了解過沙田B1c的津校(透過簡介會、問師兄姐收風及偶然在街上觀察學生),我覺得相對"其他B1c的津校",培基對我們來說是最好的選擇。當然,其他B1b及B1a的津校還是很好的選擇。

回覆 SSG 的帖子

你了解過邊d津校?可以分享下,培基比佢哋有乜優勢?

回覆樓主:

不想冒險等待大抽獎的話,其實當初報得都覺得唔錯,除非係當熱身。如果覺得唔錯,錢唔係問題,唔想搏,點解唔讀?想更好?睇多幾多% ,但真係最重要?因為問心只要你叻,最top個1%,係邊間你都係最top 個個,咁又有咩影響?相反係唔得,就算個間學校99%lv 5or above, 你係個1% 咁99%都唔關自己事。呢個係玩完呢個遊戲參透出來

02413124 發表於 20-4-12 20:36
不想冒險等待大抽獎的話,其實當初報得都覺得唔錯,除非係當熱身。如果覺得唔錯,錢唔係問題,唔想搏,點解 ...

不想冒險等待大抽獎的話,其實當初報得都覺得唔錯,除非係當熱身。如果覺得唔錯,錢唔係問題,唔想搏,點解唔讀?想更好?睇多幾多% ,但真係最重要?因為問心只要你叻,最top個1%,係邊間你都係最top 個個,咁又有咩影響?相反係唔得,就算個間學校99%lv 5or above, 你係個1% 咁99%都唔關自己事。呢個係玩完呢個遊戲參透出來

……藍字,反之亦然。睇少幾多%,但真係最重要?因爲問心只要……省略

藍字即係,讀書靠自己,在哪都一樣。那麽,請問層主又爲何追求TOP的學校尼?!

medicine 發表於 20-4-12 20:57
不想冒險等待大抽獎的話,其實當初報得都覺得唔錯,除非係當熱身。如果覺得唔錯,錢唔係問題,唔想搏,點解 ...

唔明白咁有得簡自然想簡好一點,唔通簡band 3? 咁唔想搏,手上得一個offer又ok, 咁有此建議有甚麼問題?值得為幾個%去博?問心,如果我手上冇offer,我真係手上有咩我都會讀,因為去到抽獎,1a 學生都有機會抽去1c學校。如果樓主有幾個offer,當然建議按不同準則,擇優而取。

02413124 發表於 20-4-12 21:00

唔明白咁有得簡自然想簡好一點,唔通簡band 3?  ...
再去對比你自己的藍字。既然話睇多幾多%真係最重要?,B1c又有咩問題?你都話,你係最TOP個1%去到邊都係最TOP個個咁仲洗乜揀學校阿。自相矛盾!

medicine 發表於 20-4-12 21:09
再去對比你自己的藍字。既然話睇多幾多%真係最重要?,B1c又有咩問題?你都話,你係最TOP個1%去到邊都係最T ...

所以我小朋友未冇簡最top個間,。b1c係穩陣,如果冇位,去到band 2呢?咁如果鐘意搏未搏囉,我講我自己想法,得罪你我想講自二我真係簡地區學校,真係覺得呢間都ok wo. 如果咩offer都冇,自二地區學校我都會take. 我再重申一次係講緊得1個offer 值唔值為幾個%去搏,我自己覺得唔值,你覺得值未搏,我唔明點矛盾而且1A同1C既DIFFERENCE有幾多,一定細

schrodinger 發表於 20-4-8 12:32
成個抽獎遊戲,最值得博係band 1C生,仲博抽去band 1A中學,反正機會同band 1A生一樣。一個唔好彩抽唔到, ...

對,反正冇咩好輸。
但要肯定不是邊緣人。

littleyoyo 發表於 20-4-9 08:04
我女band 2 中,本來怕呈三再跌入band3. 所以考了林大輝,收了。自行冇份,而家諗應唔應該抽飛,大抽獎馬崇 ...

甘依家冇呈三,點都係Band2, 抽到比林大輝好既機會大好多?!如果係就大抽獎啦!
衡量抽到好過機會率,同最壞嘅機會率,如果值博就放棄林。

唔好意思, 借位一問, 手上有一間直資係手, 抽飛係咩意思? 係咪可以保留直資學位, 又可以搏大抽獎呢?

NMoney 發表於 20-4-14 09:26
唔好意思, 借位一問, 手上有一間直資係手, 抽飛係咩意思? 係咪可以保留直資學位, 又可以搏大抽獎呢? ...

唔係。抽飛係指取消某間直資註冊。
可以係抽去接受另一間直資,或今年開始去保留自行階段派位,又或放棄直資去統一派位~

回覆 mcl203 的帖子

謝謝回覆, 清楚明白了. 我會放棄直資學位, 那麼需要通知學校嗎? 還是, 不註冊便可?

NMoney 發表於 20-4-14 09:46

謝謝回覆, 清楚明白了. 我會放棄直資學位, 那麼需要通知學校嗎? 還是, 不註冊便可?  ...

抽飛係指取回學生資料表正本,咁當然係有通知中學才可行~

仲未註冊交資料表,咪可以唔去註冊,你唔註冊咪即係放棄學位,是否通知中學就自行決定了~

^^ 感謝你的回覆. 並沒有去註冊, 資料表亦係手. 專心考慮如何簡統一選校.  Thanks!  

NMoney 發表於 20-4-14 10:04

^^ 感謝你的回覆. 並沒有去註冊, 資料表亦係手. 專心考慮如何簡統一選校.  Thanks!   ...

即係你有直資offer,冇去註冊?咁好彩你決定抽獎啫,唔係你一心以為自己有直資,但原來冇註冊到,咪兩頭唔到岸?

回覆 kyu0203 的帖子

係有直資offer, 亦決定左放棄, 所以無去註冊. 最近見到討論講"抽飛", 以為係可以保留直資學位, 亦同時可以參加抽獎, ^^ 所以了解下.