用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行失落了,要直資嗎?
樓主: Gdbb0818
go

自行失落了,要直資嗎?   [複製鏈接]

今年有無得叩門机會都未知, 博大抽獎會好大壓力

TracynWayne 發表於 20-4-8 10:54
同病相連, 自一,二 全軍覆沒, 有一直資在手, 都係1B成績.

覺得好煩, 唔知點好. 學校意見, 希望我地參加大 ...

咁小朋友想法呢?
直資係咪佢喜歡?
都要小朋友面對嘅,家長要説明當中風險,他們亦都要明白父母的憂慮,從中學習面對每件事的多角度看法和好與壞,一齊同行。
雖然說話係咁講,但其實都難捨!
為有從直資和津校的各好處比較。
或者問自己想囝囡日後校園生活怎樣過等⋯⋯

TracynWayne 發表於 20-4-8 10:54
同病相連, 自一,二 全軍覆沒, 有一直資在手, 都係1B成績.

覺得好煩, 唔知點好. 學校意見, 希望我地參加大 ...
我又係, 阿女係 B1B, 沙田區, 自行兩間都無收電話, 得王錦輝一間直資 offer, 都係諗緊搏唔搏大抽獎好

baby2baby 發表於 20-4-8 11:40
咁小朋友想法呢?
直資係咪佢喜歡?
都要小朋友面對嘅,家長要説明當中風險,他們亦都要明白父母的憂慮, ...
小朋友咪一句, 好驚大抽獎咁咯,

叫佢自己上網搵下料, 呢排停課就日日顧住打機, 真係激到你扎扎跳,
直資果間佢話鍾意,直資係區內(1B-1C), 只係學校覺佢可以去更好D既學校, 唔使入呢間.

希望我地大抽獎, 話以佢成績係可以抽入區內1A-1B學校. 叫我地去學校取大抽獎表格, 再認真考慮下.

TracynWayne 發表於 20-4-8 12:12
小朋友咪一句, 好驚大抽獎咁咯,

叫佢自己上網搵下料, 呢排停課就日日顧住打機, 真係激到你扎扎跳,

你學校比壓力你哋

baby2baby 發表於 20-4-8 12:15
你學校比壓力你哋
唔知算唔算壓力, 因小朋友係外向型, 係學校同D老師, 校長都好FD,

班主任話校長好關心佢, 覺得佢去呢間直資洗左 ,希望佢試下抽獎,

我相信佢地係關心小朋友, 出自好意. :(

攪到我開始懷疑人生, 本來都一心入呢間直資.  

wheelbread 發表於 20-4-8 11:56
我又係, 阿女係 B1B, 沙田區, 自行兩間都無收電話, 得王錦輝一間直資 offer, 都係諗緊搏唔搏大抽獎好 :thin ...
加油 ! 大家一齊努力 !

我小朋友一樣,B1B成績葵青區學校,有顏保鈴響手,但直資兩間都無。同小朋友,班主任,補習老師全部傾過,唔會選擇大抽獎,因為佢地認為本身顏已經好吾錯,而我又怕大抽獎失手派左間吾知咩野。只係有少許擔心本身小朋友係中文小學,講開廣東話,要升去英文中學,全英文普通話溝通,一開始pick up可能有d困難!
昨天同小朋友失望左一陣,不過已經唸通重拾信心!我覺得上天會為我小朋友作最適合安排!

schrodinger 發表於 20-4-8 12:25
當你係band 1生,大抽獎應點選呢?

1. 進取選band 1A學校。但萬一random number差,第一round配位band 1A ...

仲要睇下係邊區band 1生、九龍城區、觀塘區同黃大仙區係大抽獎排位已經唔同玩法

TracynWayne 發表於 20-4-8 12:28
唔知算唔算壓力, 因小朋友係外向型, 係學校同D老師, 校長都好FD,

班主任話校長好關心佢, 覺得佢去呢間直 ...

咁即自一自二兩間b1a-b就係學校想你哋再去博?
好!假設中咗一間,同直資(資源的確勝一籌)比是否勝過先?要和小朋友一齊point out.
發覺一般津小不建議去直資,唔知係咪見你是b1生,之後升中前學科測驗可以幫學校取b1位留比之後學生呢?
想到這點其實都想知,如去直資有冇關係可以幫到學校攞banding呢?

回覆 marcuslai 的帖子

呢樣唔洗驚, 幾個月適應期d小朋友就聽得明

我小朋友係葵青Band 1 B, 不過兩間自行都落空, 只有一間直資李國寶OFFER, 我都煩緊是否放棄直資而去大抽獎, 問過老師和朋友意見, 都覺得應該大抽獎, 但萬一大抽獎失敗, 我便會成為千古罪人.

各位可否比D意見我?  謝謝.

baby2baby 發表於 20-4-8 12:38
咁即自一自二兩間b1a-b就係學校想你哋再去博?
好!假設中咗一間,同直資(資源的確勝一籌)比是否勝過先 ...
係,我都想知入直資中學,對小學有冇咩負面影響⋯

回覆 yanlee06 的帖子

你葵青區的小學是出名嗎?我唔選擇抽獎因為間小學麻麻地,我覺得我間小學某程度會影響抽獎結果!吾知我咁樣諗法正唔正確...

schrodinger 發表於 20-4-8 12:32
成個抽獎遊戲,最值得博係band 1C生,仲博抽去band 1A中學,反正機會同band 1A生一樣。一個唔好彩抽唔到, ...

極為認同。北區,唔夠B1位,1A自行都唔中,萬一連抽獎乙部都無運,就要落B2。

schrodinger 發表於 20-4-8 12:57
https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/367

李國寶成績其實算幾好的。

同意!如果在直資讀得好,真係同津校差好遠,到時學費不是白交了,仲可能唔使再交學費有獎學金。好理想

回覆 marcuslai 的帖子

我諗大抽獎應該和讀邊間小學無關
‹ 上一主題|下一主題