用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科 由理科轉晒去文科
樓主: mtplee
go

中四選科 由理科轉晒去文科 [複製鏈接]

mtplee 發表於 20-4-10 23:49
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我個仔讀band 1中學,佢之前揀嘅三科理科係全級排名第3,11同12,佢數學一直都強 ...

咁佢文科成绩又如何?中史/西史成績好嗎?
如果有心教中文,做中文老師其實亦唔差。現今中學同我哋以前唔同,唔一定要選纯文或纯理,就算修中/西史都可以加一科理科,主要睇貴子弟學校安排。讀書始終係佢自己,家長只能给意見。大學收生唔少系已改為 best 5 or best 6,考公開試最重要選自己有興趣同有把握嘅科目已足夠。

回覆 mtplee 的帖子

我估佢明白數理特別係Chem/Bio要硬記又要明白的部份係相當之多,而同時亦有人話過佢知,其實中三理科(Phy同Chem)由教學都出題都係因為有過半人都唔會繼續讀呢兩科而就住好輕手。
佢相對考得好或者只係因為佢made a head start,比人家理解多些,但係明知自己無心機會(亦唔想)去硬記生化裡邊堆資料,所以就逃難入去文史這一邊 (以為好過癮)。

我點解知這個是可能原因?因為我自已作為初中生時就發生過相同的事。
細路有點主見的話有時會選擇逃避。
而我間學校咁橋當年又開左商科所以無讀理科(最後知錯都無用)。

初中講興趣,言之尚早,興趣成日變,只睇興趣選科唔係最明智既做法。

如果係我,唔會揀曬文科,咁做好大程度限制了大學選科的範圍,真係好中意文科囉,咪文+理揀來讀,你仔成績平均又唔係讀唔到理科,點解要咁早局限着自己?而且,文科野課外都可以自修,畢左業都可以讀,我老公幾十歲先來中意歷史,日日睇書。有啲學生係好明顯偏科,冇辦法啫,你仔有得揀,真係要諗清楚。

我仔初中因為中文,中史考級一,佢都話想做中文老師,高中想take中史添,後尾比我地說服左冇揀到,依家佢不知幾中意Chem,Bio & Maths,要知道佢初中時完全冇感覺過中意理科,但佢依家話大學一定要讀Science.

同埋想講,對成績上心既,冇興趣都唔會讀得差,我仔另一科Econ,佢話好唔中意,但都考到級一。

2jkidsfather    發表於 20-4-11 17:20

點樣咁樣揀?點解你又會俾距咁揀?

回覆樓主:

我知大學有些學科例如醫科和藥劑,規定了要讀chem這一科,咁另外兩科 electives揀文科又可不可以?

因為我見人人都說 DSE是鬥高分,鬥攞星,選什麼科都無所謂,最緊要高分,但是,除了滿足科目的必修條件之外(例如chem),大學還會考慮埋你另外兩個 electives讀什麼嗎? 讀 chem, history, geography,將來可以選醫科嗎?

回覆 mtplee 的帖子

仔仔學校老師有無跟仔仔傾過? 我仔仔都係讀雙史, 中國歷史係勁多野要記. 反而仔仔說世界歷史少好多. 如果你說仔仔知CHEM 同BIO 多野要背而唔選. 佢知唔知雙史都好多野記, 其實去到高中DSE. 無邊科係唔多野記. 如果仔仔真係立定決心要讀雙史, 噉都唯有比佢讀.
‹ 上一主題|下一主題