用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科 由理科轉晒去文科
go

中四選科 由理科轉晒去文科 [複製鏈接]

我個仔由全理科轉晒去全文科,中史,西史同宗教,佢話大學揀哲學,有無人嘅仔女都係咁揀,佢理科唔使溫書都考得好,轉晒全背書嘅科目,係有擔心佢第日後悔唔讀哲學番唔到轉頭。
   0    0    0    0

令郎中三?

Why????

咁樣好傻。哲學都唔需要你讀宗教、歷史,夠分就得。揀自己最有能力讀、考得最好嘅科目,到時候夠高分,鍾意揀乜都仲得。

Yanamami    發表於 20-4-6 00:39

回覆樓主:

回覆樓主:

佢文科成績如何?讀哲學唔一定要讀文科。

asweetmom 發表於 20-4-6 11:30

讀哲學,如果講搵工,應該都係餓你唔死,但唔可能靠來發達。
黃子華讀哲學,最終要實踐其哲學都要靠演技。
有大志,但真係三思。如果大學哲學系收生要求只不過是語文能力,沒有科目要求,其他選科建議再考慮清楚

mtplee 發表於 20-4-5 20:57
我個仔由全理科轉晒去全文科,中史,西史同宗教,佢話大學揀哲學,有無人嘅仔女都係咁揀,佢理科唔使溫書都 ...
佢文科同理科成績分別係點?

我個仔由全理科轉晒去全文科,中史,西史同宗教,佢話大學揀哲學,有無人嘅仔女都係咁揀,佢理科唔使溫書都 ...

修理科都可以大學讀哲學㗎
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

同佢講,讀哲學更加要先建立好科學既思考模式,先培育科學腦袋,再培育哲學腦袋,咁個哲學學習先係最完全。

回覆 Yanamami 的帖子

佢今年中三,係唔使溫書唔使聽書都可以考得好嘅人,佢全級考10幾名,基本上佢之前要揀嘅理科對佢嚟講要讀唔難,佢將來想做老師教中文科,佢中文又唔係好好,但佢鍾意古詩,自己亦愛作詩,亦愛外國文學嘅詩詞,最近愛上哲學就看很多哲學書,佢唔聽人勸,你要佢揀理科佢會hea讀,對於將來搵咩嘢工或賺幾多錢,佢唔在乎,兼且有一大埋道理,佢一同我講大埋道理我就投降,好煩。

mtplee 發表於 20-4-10 00:24

佢今年中三,係唔使溫書唔使聽書都可以考得好嘅人,佢全級考10幾名,基本上佢之前要 ...

中三既理科只係好皮毛,俾d DSE卷佢做下睇下会唔会真係唔洗讀都可以有**?

其实鍾意詩詞歌賦同修理科無抵觸㗎~如果高中讀理科係a piece of cake, 禁空出既時间咪自己睇同学詩詞歌賦囉,大把書可以買到自己睇,洗乜-定要修文科?DSE爆**直入哲學系唔好咩?

October.    發表於 20-4-10 10:59

佢今年中三,係唔使溫書唔使聽書都可以考得好嘅人,佢全級考10幾名,基本上佢之前要 ...

高中讀理科,除非係天才,否則必須勤力!我女有 fd 揀咗 phy chem geo M2, 因為唔肯操練,phy M2 固然唔識,連 compulsory math 都拖累埋 如果冇興趣千祈唔好勉強讀,高中兩三年好似好快,但如果讀啲科冇興趣會好痛苦,浪費光陰。

係咪跟佢個女神選科呀?

中三唔细,應該好清楚自己強弱項,究竟喜歡啲咩。數理如果底子強,測考唔駛太花時間都可以取得好成績,呢啲情況响初中之前亦唔奇,如果學校教得淺更加唔難,但到高中就會是另一境界。如果樓主孩子科科成绩不算相差太多,未必能確定孩子就一定是理科人,而且就算细時成績好,到高中亦必須要勤加操練, 否則公開试想取好成績絕不容易, 心存僥倖態度難成大器,唔好比假像呃到自己。

樓主小朋友既然喜歡中文,又想將來做中文老師教中文,咁佢已有目標家長更應鼓勵佢。讀理科亦唔一定啱佢,路要點行始終要靠孩子自己。

我反而認為佢想將來大學選哲學,現在更應選理科。
如果佢不明白這個道理,佢選文科只代表一時意氣。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我個仔讀band 1中學,佢之前揀嘅三科理科係全級排名第3,11同12,佢數學一直都強,佢上數學堂無乜聽書,佢話老師未教佢已經識做,上堂自己諗深D題目畀自己計,我改變唔到佢嘅決定,佢有自己嘅想法,你強迫佢,佢就算就範都會hea讀,揀呢三科文科我講又同佢講過,佢都係咁堅持,我只係想睇吓有無家長嘅仔女都係讀緊呢三科,搵個安慰啫,佢或者無乜遠見,唔會諗將來要做乜師物師,未來係佢自己嘅,我都會係由佢自己決定。
‹ 上一主題|下一主題